Râşidüddîn Sinân el-İsmâîlî: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ebrahim (mesaj | katkılar)
file rename
9. satır: 9. satır:
Eğitiminden sonra [[Haşhaşin]] Tarikatı'nın lideri olmuştur. [[Alamut]]'un [[Cengiz Han]] önderliğindeki [[Moğol İstilası]]'na uğramasından sonra [[Masyaf]]'ı merkez alır.
Eğitiminden sonra [[Haşhaşin]] Tarikatı'nın lideri olmuştur. [[Alamut]]'un [[Cengiz Han]] önderliğindeki [[Moğol İstilası]]'na uğramasından sonra [[Masyaf]]'ı merkez alır.
[[Dosya:Masyaf - Gesamtansicht.jpg|thumb|205px|Masyaf Kalesi]]
[[Dosya:Masyaf - Gesamtansicht.jpg|thumb|205px|Masyaf Kalesi]]
[[Haşhaşin]] Cemaati'ni buradan yönetmeye ve [[Selçuklular]]'a karşı kenidini korumak için terörist aktivitelerine buradan devam eder. [[Robert de Sablé]] liderliğindeki[[Tapınak Şövalyeleri]] karşı büyük zaferler alır. [[Eyyubiler]]'le de cenk etmiştir.
[[Haşhaşin]] Cemaati'ni buradan yönetmeye ve [[Selçuklular]]'a karşı kendini korumak için terörist aktivitelerine buradan devam eder. [[Robert de Sablé]] liderliğindeki[[Tapınak Şövalyeleri]] karşı büyük zaferler alır. [[Eyyubiler]]'le de cenk etmiştir.


== Ölümü ==
== Ölümü ==

Sayfanın 15.08, 30 Ocak 2013 tarihindeki hâli

İsmailîlik sembolü, İsmail Aslanı Hatı Râşidüddin Sinan el-İsmâili: 12. Yüzyıl'ın son yarısında Suriye'nin çeşitli bölgelerindeki kalelerde varlığını sürdürmüş, Nizari İsmailiyye kolundan çıkan Haşhaşin cemaatinin önde gelen lideri.

Râşidüddin Sinan el-İsmâili (doğum adı: Ebü'l-Hasen Raşiüddin Sinan) 1126'lı yıllarda Basra yakınlarında Vâsıt yolu üzerindeki Akrüssûdan Köyü'nde İmâmiye Şiası'na mensup bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Nizari İsmailiyye'ce genellikle Sinan Râşidüddin diye anılır. Aynı zamanda Hasan Sabbah'ın lakabı olan Dağın Yaşlısı ve Öğretmen (Al Muallim) olarak da anıldığı için onun bir devamı niteliğindedir.

Hayatı

Basra'da tahsilisini tamamladıktan sonra genç Nizari İsmailiyye'ye girdi. Nizari İsmailiyye doktrini hakkında sağlıklı bilgi edinebilmek için Haşhaşinlik'in merkezi Alamut'a gitti. Burada İsmaili doktrinlerini, İhvan'ı Safa'nın er-Reas'il'ini ve diğer bazı eserlerini inceledi. Aynı zamanda burada çeşitli dini kitaplar okuyup; Kuran ve Kitab-ı Mukaddes'le ilgili çeşitli araştırmalar yapdı. Kabala öğretilerini de öğrendiği rivayet edilir. (not Türkiye Diyanet Vakfı'nın İslam Ansiklopedisi'nden alıntıdır)

Eğitiminden sonra Haşhaşin Tarikatı'nın lideri olmuştur. Alamut'un Cengiz Han önderliğindeki Moğol İstilası'na uğramasından sonra Masyaf'ı merkez alır.

Masyaf Kalesi

Haşhaşin Cemaati'ni buradan yönetmeye ve Selçuklular'a karşı kendini korumak için terörist aktivitelerine buradan devam eder. Robert de Sablé liderliğindekiTapınak Şövalyeleri karşı büyük zaferler alır. Eyyubiler'le de cenk etmiştir.

Ölümü

Ölümü nasıl olduğu pek bilinmez. Kendi suikastçilerinden biri tarafından öldürüldüğü de rivayet edilir. Suriye Nizariler'i onun döneminde zirve yapmıştır. Sinan Keyf'te vefat etti.

Popüler Kültürde Râşidüddin Sinan el-İsmâili

Ubisoft'un yayımcılığını yaptığı Assassin's Creed video oyunu serisinde bulunan Al Muallim karakteri onun ta kendisidir.Oyun Üçüncü Haçlı Seferi yıllarında Altaïr Ibn-La'Ahad isimli suikastcinin öğretmeni Râşidüddin Sinan el-İsmâili'den aldığı görevlerle gerçekleştirdiği süikastleri konu alır, oyun haçlı seferleri yıllarındaki Kutsal Topraklar'ı betimlemesi yönünden de büyük ilgi çekmiştir.[1]

Kaynakça

Dış bağlantılar