Halil Menteşe: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Türk Süvarisi (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Yzkoc (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Halil Mentese.jpg|thumb|200px|Halil Menteşe]]
[[Dosya:Halil Mentese.jpg|thumb|200px|Halil Menteşe]]
'''Halil Menteşe''' (d. [[1874]] [[Milas]] - ö. [[1 Nisan]] [[1948]]), Türk siyasetçi.
'''Halil Menteşe''' (d. [[1874]] [[Milas]]) - (ö. [[2 Nisan]] [[1948]]), Türk siyasetçi.


[[Osmanlı Devleti]]'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.
[[Osmanlı Devleti]]'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.


[[İttihat ve Terakki Partisi]]’nin önde gelenleri arasında yer almıştır. Öyle ki [[İsmail Enver|Enver]]- [[Talat Paşa|Talat]]-[[Cemal Paşa|Cemal]] Paşa üçlü yönetiminin “''dördüncü elemanı''” veya “''yarı zamanlı üyesi''” olarak adı anılır<ref name=jstor/>.
[[İttihat ve Terakki Partisi]]’nin önde gelenleri arasında yer almıştır. Öyle ki [[İsmail Enver|Enver]]- [[Talat Paşa|Talat]]-[[Cemal Paşa|Cemal]] Paşa üçlü yönetiminin “''dördüncü elemanı''” veya “''yarı zamanlı üyesi''” olarak adı anılır<ref name=jstor/>.

Parİs Hukuk Fakültesİ mezunudur. Osmanlı Hürriyet Cemiyeti Kurucu Üyeliği, Çiftçilik, Osmanlı [[Meclis-i Mebusan]] I. II. ve III. Dönem Menteşe Mebusluğu, 1. Dönem [[İttihad ve Terakki Fırkası]] Meclis Grup Başkanlığı, Dâhiliye, Hariciye ve Adliye Nazırlıkları, 1. Dönem Meclis Anayasa Encümeni Reisliği, Meclis-i Mebusan II. ve III. Dönem Meclis Başkanlıkları, [[Şura-yı Devlet]] Başkanlığı, Osmanlı-Bulgar Barış görüsmeleri Türk tarafı temsilciliği, Batum Konferansı Türkiye temsilciliği, [[TBMM]] IV. ve V. Dönem İzmir Milletvekilliği, IV. Dönem Parlamentolar Türk Grubu Kurucu Üyeliği yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır.<ref>{{Web kaynağı| url = http://www.tbmm.gov.tr/TBMM_Album/Cilt1/index.html | başlık = TBMM Albümü | erişimtarihi = 23 Ocak 2012 | yayımcı = tbmm.gov.tr | tarih = 31 Ekim 2012 | yazar = }}</ref>


== Yaşamı ==
== Yaşamı ==

Sayfanın 12.33, 23 Ocak 2013 tarihindeki hâli

Halil Menteşe

Halil Menteşe (d. 1874 Milas) - (ö. 2 Nisan 1948), Türk siyasetçi.

Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

İttihat ve Terakki Partisi’nin önde gelenleri arasında yer almıştır. Öyle ki Enver- Talat-Cemal Paşa üçlü yönetiminin “dördüncü elemanı” veya “yarı zamanlı üyesi” olarak adı anılır[1].

Parİs Hukuk Fakültesİ mezunudur. Osmanlı Hürriyet Cemiyeti Kurucu Üyeliği, Çiftçilik, Osmanlı Meclis-i Mebusan I. II. ve III. Dönem Menteşe Mebusluğu, 1. Dönem İttihad ve Terakki Fırkası Meclis Grup Başkanlığı, Dâhiliye, Hariciye ve Adliye Nazırlıkları, 1. Dönem Meclis Anayasa Encümeni Reisliği, Meclis-i Mebusan II. ve III. Dönem Meclis Başkanlıkları, Şura-yı Devlet Başkanlığı, Osmanlı-Bulgar Barış görüsmeleri Türk tarafı temsilciliği, Batum Konferansı Türkiye temsilciliği, TBMM IV. ve V. Dönem İzmir Milletvekilliği, IV. Dönem Parlamentolar Türk Grubu Kurucu Üyeliği yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır.[2]

Yaşamı

1874 yılında Milas'ta doğdu. Babası, Kadızadelerden Salih Efendi[3], annesi Şefika Hanım[4] idi. Küçük yaşta yetim kaldı. Öğrenimine İzmir'de devam etti. Öğretmenlerinden biri de Halit Ziya Uşaklıgil'di[1].

Ortaöğrenimini İzmir'de tamamladıktan sonra İstanbul'da Hukuk Mektebi'ne devam etti. 1894 yılında İstanbul’daki istibdat ortamından kaçmak için öğrenimini yarıda bırakıp önce memleketi Milas’a, ardından o devirde “hürriyetseverlerin sığınağı” olarak görülen Paris'e gitti. Hukuk öğrenimini Paris’te tamamlayan Halil Bey, İttihat ve Terakki Partisi'nin Paris şubesine katıldı; Ahmet Rıza Bey’in kâtipliğini yaptı[5] .

II. Meşrutiyetin ilanından sonra yurda döndü; 1912 Nisan-Ağustos Osmanlı Meclis-i Mebusanı ve 1914-1918 Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nda Muğla mebusu ve meclis başkanı olarak görev yaptı.

Balkan Savaşı sırasında İttihat ve Terakki’nin önde gelenlerinin tutuklanmaya başlaması üzerine Paris’e kaçtı. Bâb-ı Âli Baskını’ndan sonra ülkeye döndü.

18 Haziran 1913-27 Mayıs 1914 tarihleri arasında Şura-yı Devlet reisliği, 24 Ekim 1915-Şubat 1917 arasında Hariciye Nazırlığı, Şubat 1917 - Ekim 1918 ayları arasında Adalet Nazırlığı yaptı[6]. Osmanlı Devleti’nin Almanya’nın yanında I. Dünya Savaşı ‘na katılmasına etkili oldu.

İstanbul'un işgali'den sonra 10 Mart 1919 günü tutuklanarak 28 Mayıs 1919 günü Malta'ya sürüldü (Kayıt Numarası: 2760). 30 Nisan 1921 tarihinde serbest bırakıldıktan sonra İtalya ve Almanya'da bir süre kaldı[7].

Kurtuluş Savaşı bittikten sonra yurda döndü; 1924 yılında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurulması çalışmalarına katıldı. 1926 yılında İzmir Suikastı nedeniyle sorgulandı ama gözaltına alınmadı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bağımsız adaylar için ayırdığı kontenjandan yararlanarak İzmir milletvekili seçildi; IV. ve V. dönemde mecliste İzmir milletvekili olarak görev yaptıktan sonra 1946’da siyasi hayattan çekildi.

1948 yılında hayatını kaybetti. Cenazesi Milas’ta defnedildi[1].

Kaynaklar

  1. ^ a b c Syed Tanvir Wasti, Halil Menteşe, the Quadrumvir, Middle Eastern Studies, Cilt 32, No:3 Temmuz 1996, sayfa: 92-105, Londra
  2. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  3. ^ Milasbilgi.com sitesi, Milaslı Ünlüler, Erişim tarihi: 26.03.2012
  4. ^ TBMM Milletvekilleri Albümü, TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Yayınları, 2010
  5. ^ Boyutpedia.com, Halil Menteşe, Erişim tarihi:26.03.2012
  6. ^ Halil (Menteşe)
  7. ^ İsmail Arar, Osmanlı Mebusan Meclisi Reisi Halil Menteşe'nin anıları / giriş, İstanbul : Hürriyet Vakfı Yayınları, 1986