Doğu Latin dilleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bödöŋtıl (mesaj | katkılar)
k Bödöŋtıl Doğu Roman Dilleri sayfasını Doğu Roman dilleri sayfasına taşıdı: Standart gereği; diğer maddelere uyum.
Bödöŋtıl (mesaj | katkılar)
k Düzeltmeler
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Map-balkans-vlachs.png|thumb|Ulahların balkanlardaki meskenleri]]
[[Dosya:Map-balkans-vlachs.png|thumb|Ulahların [[Balkanlar]]’daki meskenleri]]


'''Doğu Roman Dilleri''', çoğu zaman [[ulah]] dili olarak da bilinirler, [[Roman Dilleri|roman dillerinin]] bir grubudur [[halk Latincesi]]'nin doğu versiyonu olarak [[Güneydoğu Avrupa|güney doğu Avrupa]]'da gelişmiştir.
'''Doğu Roman dilleri''', çoğu zaman [[ulah]] dili olarak da bilinirler, [[Roman dilleri]]nin bir grubudur. [[Halk Latincesi]]nin doğu versiyonu olarak [[Balkanlar]]'da gelişmiştir.


== Tarihi ==
== Tarih ==
[[Roma İmparatorluğu]]’nun bölgedeki birkaç yüzyıllık egemenliğinden sonra bugünkü modern [[Rumence]] birçok özelliğine sahip olan Proto-rumence, vulgar-latincesinin yerel bir formu olarak ortaya çıkmıştı, Muhtemelen M.S. 800 ve M.S. 1200 [[Ulah]] göçleri ile proto-rumence 4 gruba ayrılmıştır; bunlar Daco-Rumence (bugünün modern [[Rumence]]si), [[Megleno-Rumence]], [[Arumence]] ve [[İstro-Romanca]]dir.

[[Roma İmparatorluğu]]nun bölgedeki birkaç yüzyıllık egemenliğinden sonra bugünkü modern [[Rumence]] birçok özelliğine sahip olan Proto-rumence, vulgar-latincesinin yerel bir formu olarak ortaya çıkmıştı, Muhtemelen M.S. 800 ve M.S. 1200 [[ulah]] göçleri ile proto-rumence 4 gruba ayrılmıştır; bunlar Daco-Rumence (bugünün modern [[Rumence]]si), [[Megleno-Rumence]], [[Arumence]] ve Istro-Rumencedir.


== Genel özellikler ==
== Genel özellikler ==
20. satır: 19. satır:
* [[Arumence]]
* [[Arumence]]
* [[Megleno-Rumence]]
* [[Megleno-Rumence]]
* [[İstro-Romanca]]
* Istro-Rumence


[[Kategori:Doğu Roman Dilleri]]
[[Kategori:Doğu Roman dilleri]]


[[an:Luengas romances orientals]]
[[an:Luengas romances orientals]]
32. satır: 31. satır:
[[eo:Balkanlatinida lingvaro]]
[[eo:Balkanlatinida lingvaro]]
[[es:Lenguas balcorromances]]
[[es:Lenguas balcorromances]]
[[fa:زبان‌های رومی شرقی]]
[[fa:زبانهای رومی شرقی]]
[[fr:Diasystème roman de l'Est]]
[[fr:Diasystème roman de l'Est]]
[[fy:East-Romaansk]]
[[fy:East-Romaansk]]

Sayfanın 12.54, 12 Ocak 2013 tarihindeki hâli

Ulahların Balkanlar’daki meskenleri

Doğu Roman dilleri, çoğu zaman ulah dili olarak da bilinirler, Roman dillerinin bir grubudur. Halk Latincesinin doğu versiyonu olarak Balkanlar'da gelişmiştir.

Tarih

Roma İmparatorluğu’nun bölgedeki birkaç yüzyıllık egemenliğinden sonra bugünkü modern Rumence birçok özelliğine sahip olan Proto-rumence, vulgar-latincesinin yerel bir formu olarak ortaya çıkmıştı, Muhtemelen M.S. 800 ve M.S. 1200 Ulah göçleri ile proto-rumence 4 gruba ayrılmıştır; bunlar Daco-Rumence (bugünün modern Rumencesi), Megleno-Rumence, Arumence ve İstro-Romancadir.

Genel özellikler

Proto-Rumence büyük latin ailesinden en erken ayrılan ve izole olan latince dil dallarından biridir. Aynı zamanda germen dillerindende birkaç kelime ödünç laınmıştır. Örneğin beyazın Latincede ki karşılığı olan albus yerine Germen dillerindeki blank kullanılmaktadır.

Batı roman dillerin ile arasında bağzı ses değişiklikleride bulunmaktadır. Örneğin İtalyanca ile [kl] > [kj] (Lat. clarus > Rom. chiar, Ital. chiaro). Dalmaçya dili ile de: gn] > [mn] (Lat. cognatus > Rom. cumnat, Dalm. comnut).

Bu diilerin diğer latince dilleri ile arasında ki değişiklerin bir kısmı ise anlam bazlı değişikliklerdir bunlar ise Latince temelli olmasına rağmen balkanlardaki kullanımının özelliklerini taşır örneğin lume ("dünya") Latinceden alınmıştır ve orijinali lumen ("ışık"), inimă ("kalp") Latinceden alınmıştır ve orijinali anima ("ruh").

Atrıva bu dillerin içerisinde bağzı Slavca ve Arnavutça kökenli sözcüklerde bulunmaktadır. Macarca kökenli sözcükler ise sadece Rumence ve İstro-rumence de bulunur.

Diller