Saturn IB: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Makecat-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.3) (Bot: Ekleniyor: id:Saturn IB
MastiBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.3) (Bot: Kaldırılıyor: id:Saturn IB
33. satır: 33. satır:
[[hr:Saturn IB]]
[[hr:Saturn IB]]
[[hu:Saturn IB]]
[[hu:Saturn IB]]
[[id:Saturn IB]]
[[it:Saturn IB]]
[[it:Saturn IB]]
[[ja:サターンIB]]
[[ja:サターンIB]]

Sayfanın 05.35, 9 Ocak 2013 tarihindeki hâli

Satürn IB (bir B okunur, ayrıca yükseltilmiş Satürn I olarak bilinir) Amerikan Uzay Ajansı NASA tarafından Apollo Projesi için ortaya çıkarılan ve kullanılan Satürn roket ailesinin bir modelidir. Kullanıldığı yerler Apollo Projesi, Skylab uzay istasyonu ve ABD/SSCB Apollo Soyuz Test Projesidir.

Daha önceki Satürn I'den farklı olarak, ikinci roket kademesi S-IV, daha güçlü olan S-IVB ile değiştirilmiştir. Böylece yakıt deposu kısmen doldurulabilen bir Apollo Kumanda/Servis Modülünü (KSM) veya yakıt deposu tamamen doldurulabilen bir Ay Modülünü (AM), alçak yer yörüngesinde yapılacak öncül uçuş testlerinin icra edilebilmesi için fırlatabilme imkanına ulaşılmış, Aya Uçuş için gereken daha büyük Satürn V roketi hazır hale gelmeden önce ihtiyacı karşılamıştır.

Aynı S-IVB üst kademesini paylaşarak, Satürn IB ve Satürn V Apollo uzay aracı için ortak bir arabirim sunmuşlardır. Tek büyük fark Satürn IB üzerindeki S-IVB'nin dünya yörüngesine ulaşmak için yakıtının tümünü kullanması, öte yandan Satürn V üzerindeki S-IVB'nin yakıtının sadece bir kısmını dünya yörüngesine ulaşmak için, geri kalanını ay yolu geçişi için yeniden çalıştırılarak kullanmasıdır.

Satürn IB iki mürettebatsız KSM yörüngealtı uçuşu, bir mürettebatlı LM yörünge uçuşu ve ilk mürettebatlı KSM yörünge görevi (önce Apollo 1 olarak planlanıp sonra Apollo 7 olarak uçuş yapılmıştır) yapmıştır. Ayrıca bir yörünge görevinde (AS-203) yüksüz olarak fırlatılmış, böylece S-IVB değişiklik olarak daha fazla sıvı hidrojen yakıtı yüklenmiştir. Bu görev S-IVB'nin Satürn V'de olduğu gibi yeniden başlatılabilir bir sürümünü kullanmış, böylece sıvı hidrojenin ağırlıksız ortamdaki davranışı gözlemlenmiştir.

1973'te, Apollo ay programının sona ermesinin ertesi yılında, üç Apollo KSM/Satürn IB, Skylab uzay istasyonuna mürettebat taşımıştır. 1975 yılında son bir Apollo/Satürn IB ortak ABD/SSCB Apollo Soyuz Test Projesinini Apollo ayağını fırlatmıştır. Bir Apollo KSM/Satürn IB olası bir Skylab kurtarma görevi için imal edilip hazırlanmış ancak uçuş yapılmamıştır.

Tanımlamalar

NASA fırlatma aracını, roket kademeleri ve uzay aracını fırlatan yönlendirme sistemleri bütünü olarak tanımlamaktadır.

Dış bağlantılar