Buluş: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kardelen34 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
k Kardelen34 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Eğitmen Mahmut tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
'''Buluş''' ya da '''icat''', daha önce bulunmayan bir şeyin insan çabasıyla geliştirilmesidir. İcatların çoğu daha önce var olan [[teknoloji]]lerin yeni ve benzersiz biçimde bir araya getirilmesinin sonucudur. Bu yeni [[ürün]] belirli bir insan gereksinimini karşılama çabası sonucunda, mucidin bir işi daha çabuk ya da daha [[verimli]] yapma isteği sonucunda, hatta bazen rastlantıyla ortaya çıkabilir. Bireysel çalışmanın sonucu olabileceği gibi, ekip çalışmasıyla da gerçekleştirilmiş olabilir. Zaman zaman icatların, dünyanın farklı kesimlerinde aynı sıralarda, ama birbirlerinden bağımsız olarak ortaya çıktıkları da görülür.


Yeni olan, tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulana bilinen buluşlar patent tesciliyle koruna bilinir.


{{bilim-taslak}}
Şans eseri ortaya çıkan icatların sayısı azdır. Çoğu icat önceden var olan ürünlerin bazı teknolojilerle veya emek harcanarak ilerletilmiş halidir.


[[Kategori:Buluşlar| Buluş]]
Bu yeni ürünü, belirli bir insan gereksinmesini karşılama çabası sonucunda, mucidin bir işi daha çabuk ya da daha verimli yapma isteğiyle beraber, hatta bazen rastlantıyla ortaya çıkmış olabilir. Bireysel çalışmanın sonucu olabileceği gibi, ekip çalışmasıyla da gerçekleştirilmiş olabilir. Zaman zaman icatların dünyanın farklı kesimlerinde aynı sıralarda, ama birbirinden bağımsız olarak ortaya çıktıkları da görülür. Buluşçuluk dünyasına yeni adım atmış birinin aklına pek çok soru gelebilir. İşte, buluş yapmak isteyenler için bir rehber…
[[Kategori:Patent hukuku]]


[[af:Uitvinding]]
Buluş, yeni bir düşünce, yöntem ya da aygıt üretmektir. Yeni bir düşünceyle bir probleme çözüm bulunabilir ya da eskisi geliştirilebilir. Her buluş düşünmekle başlar…. Yalnız herkesin bir düşüncesi vardır bunun anlamı sizin de bir buluşçu olabileceğiniz. Buluş yapmak için bir düşünceye gereksinimimiz var. Yeni bir düşünceye! Ama düşünceler gökten elma gibi düşmez. O zaman bir düşünce geliştirmek için belirli bir yöntem izlemek gerekir. Buluş yapmanın ikinci adımı ise, probleme çözüm yolları bulmaktır. Buluş yapmak için işi koyulduğunuzda bir problem bulmak zordur. Bir düşünce yakalamak…
[[an:Invento]]

[[ar:اختراع]]
Ancak, yakaladıktan sonra bu düşünceyi geliştirmek daha kolaydır.
[[ast:Inventu]]
[[az:İxtira]]
[[bg:Изобретение]]
[[bn:আবিষ্কার]]
[[ca:Invent]]
[[cs:Vynález]]
[[da:Opfindelse]]
[[de:Erfindung]]
[[el:Εφεύρεση]]
[[en:Invention]]
[[eo:Invento]]
[[es:Invento]]
[[et:Leiutis]]
[[eu:Asmakuntza]]
[[fa:اختراع]]
[[fi:Keksintö]]
[[fr:Invention (technique)]]
[[ga:Fionnachtain]]
[[gl:Invento]]
[[he:המצאה]]
[[hi:आविष्कार]]
[[hr:Izum]]
[[ia:Invention]]
[[id:Reka cipta]]
[[is:Uppfinning]]
[[it:Invenzione (tecnologia)]]
[[ja:発明]]
[[ko:발명]]
[[ku:Dahênerî]]
[[la:Inventum]]
[[lt:Išradimas]]
[[mr:शोध]]
[[ms:Reka cipta]]
[[my:တီထွင်ခြင်း]]
[[new:उत्पत्ति]]
[[nl:Uitvinding]]
[[no:Oppfinnelse]]
[[pl:Wynalazek]]
[[pt:Invenção]]
[[qu:Wallpari]]
[[ro:Invenție]]
[[ru:Изобретение (право)]]
[[sh:Izum]]
[[simple:Invention]]
[[sk:Vynález]]
[[sl:Izum]]
[[sv:Uppfinning]]
[[ta:கண்டுபிடிப்பு]]
[[th:สิ่งประดิษฐ์]]
[[tt:Кәшеф]]
[[uk:Винахід]]
[[ur:ایجاد]]
[[vi:Sáng chế]]
[[zh:发明]]

Sayfanın 13.09, 31 Aralık 2012 tarihindeki hâli

Buluş ya da icat, daha önce bulunmayan bir şeyin insan çabasıyla geliştirilmesidir. İcatların çoğu daha önce var olan teknolojilerin yeni ve benzersiz biçimde bir araya getirilmesinin sonucudur. Bu yeni ürün belirli bir insan gereksinimini karşılama çabası sonucunda, mucidin bir işi daha çabuk ya da daha verimli yapma isteği sonucunda, hatta bazen rastlantıyla ortaya çıkabilir. Bireysel çalışmanın sonucu olabileceği gibi, ekip çalışmasıyla da gerçekleştirilmiş olabilir. Zaman zaman icatların, dünyanın farklı kesimlerinde aynı sıralarda, ama birbirlerinden bağımsız olarak ortaya çıktıkları da görülür.

Yeni olan, tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulana bilinen buluşlar patent tesciliyle koruna bilinir.