Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Sürmene (mesaj | katkılar)
Verminaard (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
12. satır: 12. satır:
korozyon ve deniz kirliliği ,gemi elektriği ,malzeme bilgisi,akışkanlar mekaniği ,gemi laboratuvarı, yüksek hızlı tekneler, gemi inşaatı, gemi hareket ve manevraları, yakıtlar ve
korozyon ve deniz kirliliği ,gemi elektriği ,malzeme bilgisi,akışkanlar mekaniği ,gemi laboratuvarı, yüksek hızlı tekneler, gemi inşaatı, gemi hareket ve manevraları, yakıtlar ve
yanma, kompozit malzemeler, otomatik kontrol sistemleri, mühendislik ekonomisi, iş hukuku, gemi yardımcı makinaları, termodinamik ,ısıtma ve soğutma sistemleri ,[[bilgisayar]] ,sayısal yöntemler, gemi dizaynı, gemi elektronik donanımları,[[iş hukuku]] gibi dersler okutulmaktadır.
yanma, kompozit malzemeler, otomatik kontrol sistemleri, mühendislik ekonomisi, iş hukuku, gemi yardımcı makinaları, termodinamik ,ısıtma ve soğutma sistemleri ,[[bilgisayar]] ,sayısal yöntemler, gemi dizaynı, gemi elektronik donanımları,[[iş hukuku]] gibi dersler okutulmaktadır.
== Eğitim Veren Üniveriteler ==
== Eğitim Veren Üniversiteler ==
[[Deniz Harp Okulu]] ([[DHO]]),[[İstanbul teknik üniversitesi]]([[İTÜ]]),[[Karadeniz Teknik Üniversitesi]]([[KTÜ]]) ve [[Yıldız Teknik Üniversitesi]]([[YTÜ]]) de gemi inşaatı mühendisliği Bölümü bulunmaktadır.
[[Deniz Harp Okulu]] ([[DHO]]),[[İstanbul Teknik Üniversitesi]]([[İTÜ]]),[[Karadeniz Teknik Üniversitesi]]([[KTÜ]]) ve [[Yıldız Teknik Üniversitesi]]([[YTÜ]]) de gemi inşaatı mühendisliği bölümü bulunmaktadır.


== Gereken Nitelikler ==
== Gereken Nitelikler ==

Sayfanın 10.32, 13 Mart 2007 tarihindeki hâli

Tanımı

Her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde ünitelenmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapılır. Tersanelerde, gemi ve yat dizayn bürolarında, deniz taşımacılığı ile ilgili şirketlerde çalışılabilir.

Programın Amacı

Gemi inşaatı mühendisliği programının amacı, her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretilmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapmaktır. ayrıca gemilere bakım ve süsleyerek en güzel meslek dallarından biri olmuştur

Belli Başlı Dersler

Gemi inşaatı programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik , fizik ve kimya gibi temel fen derslerinden başka gemi makineleri , gemi hidrostatiği,gemi geometrisi , imal usulleri , gemi mukavemeti , güverte donanımları ,makina dinamiği ,makina elemanları, gemi sevki ,mukavemet, dinamik, gemi resmi, gemi elemenları, korozyon ve deniz kirliliği ,gemi elektriği ,malzeme bilgisi,akışkanlar mekaniği ,gemi laboratuvarı, yüksek hızlı tekneler, gemi inşaatı, gemi hareket ve manevraları, yakıtlar ve yanma, kompozit malzemeler, otomatik kontrol sistemleri, mühendislik ekonomisi, iş hukuku, gemi yardımcı makinaları, termodinamik ,ısıtma ve soğutma sistemleri ,bilgisayar ,sayısal yöntemler, gemi dizaynı, gemi elektronik donanımları,iş hukuku gibi dersler okutulmaktadır.

Eğitim Veren Üniversiteler

Deniz Harp Okulu (DHO),İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ),Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ) de gemi inşaatı mühendisliği bölümü bulunmaktadır.

Gereken Nitelikler

Gemi inşaatı mühendisliği programına girmek isteyenlerin matematik ve uzay ilişkilerini görme, fizik ve matematiğe ilgi duymaları, gerekir.

Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler

Gemi inşaatı programını bitirenlere "Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisi" unvanı verilir. Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtları ile denizle ilgili diğer yapıları (dubalar, petrol platformu v.b.) tasarlar, üretimi ve işletmesi ile ilgili işlemleri planlar ve yürütür; sipariş edilen gemilerin deniz, göl veya akarsularda seyreden araçların iç kısımlarını tasarlar, boyutlarını belirler. Sualtı koşullarını ve malzemenin niteliğini dikkate alarak dayanıklılık hesapları yapar.




Bölüm

Tamir edilen bir gemi

Su altında ve üstünde devinen her türlü aracın tasarımını, yapımını ve kullanımı içine alan mühendislik alanıdır.

Gemi mühendislerince yürütülen alanda makine mühendisliği alanlarına da giren çokca konu bulunmaktadır. Bilim ve teknolojinin gelişimiyle, daha 50 yıl öncesinde makine mühendisliğinin bir alt kolu olan gemi mühendisliği, aynen uçak mühendisliğinde olduğu gibi kendi başına ayrı bir uzmanlık alanı olmuştur. Günümüzde ise kendi içinde de ayrı uzmanlık alanlarına bölünebilecek yoğun bilgi birikimine ulaşmıştır.

Kabaca alanı, gemi ve yat yapımı olarak ikiye ayırsak bile, bu alanlar, kendi içinde de ticari yük ve yolcu gemileri, yelkenli ve motorlu yatlar diye alt dallara ayrılabilir. Yük gemileri de taşıdıkları yüklerin özelliklerine göre dökme, kimyasal, sıkıştırılmıs gaz, petrol ürünleri, konteyner vb. diye sınıflandırılırlar. Bu alt sınıfların herbiri, ayrı tasarım ve hesaplama bilgi ve becerisi gerektirir. Bu alt alanlarda uzmanlaşma, akademik olarak değil, çoklukla ilgili uğraşının içinde gerçekleşir.

Gemi mühendisliği eğitimi veren okullarda genel olarak, yukarıda anlatılan dalların temel bilgileri öğretilir. Bu taşıtların makinesinden, pervanesine; konstrüksüyonundan, matematiğine, mukavemet-dayanım, stabilite-kararlılık, malzeme, direnç-hız yaklaşımlarından, yep yeni tasarımların ortaya çıkarılcağı bilgiler; gemi mühendisliği eğitiminin temel konularıdır.