Batman & Robin (film): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
yazım yanlışı
EmausBot (mesaj | katkılar)
96. satır: 96. satır:
[[it:Batman & Robin]]
[[it:Batman & Robin]]
[[ja:バットマン & ロビン Mr.フリーズの逆襲]]
[[ja:バットマン & ロビン Mr.フリーズの逆襲]]
[[ko:배트맨 4 - 배트맨과 로빈]]
[[ko:배트맨 4: 배트맨과 로빈]]
[[lv:Betmens un Robins]]
[[lv:Betmens un Robins]]
[[nl:Batman & Robin]]
[[nl:Batman & Robin]]

Sayfanın 07.44, 6 Kasım 2012 tarihindeki hâli

Batman & Robin
YönetmenJoel Schumacher
YapımcıPeter MacGregor-Scott
SenaristKarakterler:
Bob Kane
Bill Finger
Senaryo:
Akiva Goldsman
OyuncularGeorge Clooney
Chris O'Donnell
Arnold Schwarzenegger
Uma Thurman
Alicia Silverstone
Elle Macpherson
Michael Gough
Pat Hingle
MüzikElliot Goldenthal
Görüntü yönetmeniStephen Goldblatt
KurguDennis Virkler
Mark Stevens
StüdyoWarner Bros.
TürüAksiyon
Yapım yılı1997, ABD-İngiltere
Süre125 dk.
Dilİngilizce
Bütçe$140,000,000
Hasılat$238,210,000
Önceki filmBatman Daima

Batman & Robin, Joel Schumacher tarafından yönetilen 1997 yapımı süper kahraman filmidir. DC Comics karakteri Batman'in uyarlandığı 1995 tarihli Batman Daima'nın devam filmidir. Önceki filmde Batman'i canlandıran Val Kilmer bu filmde George Clooney ile değiştirilmiştir. Batman & Robin'de ayrıca Arnold Schwarzenegger, Uma Thurman, Chris O'Donnell ve Alicia Silverstone yer almıştır. Filmin hikâyesinde, Bruce Wayne/Batman ve Dick Grayson/Robin'in ilişkilerinin bozulmalarına engel olmaya çalışmaları anlatılır. Bu sırada, Gotham şehrini bitki ve buz ile kaplamaya çalışan Buz Adam, Zehirli Sarmaşık ve Bane'i durdumak zorundadırlar.

Batman Daima'dan hemen sonra Batman & Robin için geliştirme çalışmalarına başlanıldı ve Warner Bros. filmin beklenen finanasal başarıya ulaşabilmesi için en iyi gösterim tarihin 1997 Haziran'ı olduğunu kararlaştırdı. Filmin yapımı, 1996 yılının Eylül ayında başladı ve çekim programının iki hafta öncesinde, 1997 yılının Ocak ayında sonlandı. Batman & Robin, 20 Haziran 1997 tarihinde göterime girdi. Batman & Robin mütevazi bir finansal başarı elde etti. Ancak birçok eleştirmen filmi yapmacık buldu ve Schumacher tarafından eklenen homoseksüellik imaları tepki aldı. Batman & Robin, Altın Ahududu Ödülleri'nde birçok dalda adaylık kazandı ve tüm zamanların en kötü süper kahraman filmlerinden biri olarak kabul edildi. Batman & Robin'nin devam filminin Batman Triumphant olması planlanıyordu, ancak sonunda film serisi, 2005 tarihli Batman Başlıyor ile yeniden doğdu.

Oyuncular

Yapım

Batman Daima'nın 1995 yılı Haziran'nındaki gişe başarısından sonra Warner Bros. hemen bir devam filmi yapmayı kararlaşırdı. Filmin beklenen gişe başarısına ulaşabilmesi için en iyi gösterim zamanının 1997 Haziran'ı olduğunu kararlaştırıp, yönetmen Joel Schumacher ve senarist Akiva Goldsman'ı önceki filmdeki görevlerine getirdiler. Schumacher, 1960'lardaki televizyon dizisinin homoseksüel tarzına ve Dick Sprang'ın çalışmalarına saygı duruşunda bulunmak istedi. A Time to Kill filminin yapımı sırasında, Schumacher ve Goldsman Batman & Robin'nin hikâye hatlarını düşündü. Buz Adam'ın arka plan hikâyesi, Paul Dini tarafından yazılan Batman: Animasyon Serisi'nin "Heart of Ice" adlı bölümü temel alınarak hazırlandı. Orijinal başlangıç tarihi 1996 yılının Ağustos ayıydı, ama temel görüntü 12 Ekim 1996'ya kadar başlayamadı. Batman & Robin'nin çekimleri, programın iki hafta öncesinde Ocak ayının sonlarında bitirildi. Film çoğunlukla Burbank, Kaliforniya'da çekildi.

Robin'i canlandıran ve bu film ile önceki filmi kyaslayan Chris O'Donnell "İkincisinde her şey sanki daha yumuşakmış gini hissettim. Batman Daima'da bir film yaptığımı hissettim. İkinisinde ise çocuk oyuncağı ticareti yaptığıumı hissettim" dedi. "Joel [Schumacher] eline megofonu alıp bir vince oturdu ve 'Herkes hatırlasın, bu bir çizgi film' diye bağırdı" dedi. Yapım tasarımcısı Barbara Ling, Gotham şehrinin tasarımı için Tokyo'dan ve Makine Çağı'ndan esinlendi. Rhythm and Hues ve Pacific Data Images görsel efekt sekanslarını görsel efekt süpervizörleri John Dykstra ve Andrew Adamson ile yarattı.

Gösterim

Pazarlama

Batman & Robin'ninin ilk fragmanı Entertainment Tonight'ın 19 Şubat 1997 tarihindeki bölümünde gösterildi. Warner Bros.'un pazarlama ve tanıtımı için 15 milyon dolar harcadığı filmin toplam bütçesinin 125 milyon ve 140 milyon dolar arası olduğu düşünülüyor. Stüdyo ayrıca yapım öncesinde konsept sanatlarının ve karakter illüstrasyonlarının dahil olduğu oyuncak şirketlerini getirdi. Joel Shumacher, Warner Bros.'un pazarlama stratejisini eleştirdi.

Gişe hasılatı

Batman & Robin, 20 Haziran 1997 tarihinde Kuzey Amerika'da gösterime girdi ve ilk haftasonunda 42,872,605 dolar kazanarak, 1997'de ilk haftasonunda en çok kazanan üçüncü filmi oldu. Anak ikini haftasonunda, ilk haftasonunu ancak %63'ü kadar hasılat yaptı. Birçok gözlemci, ikinci haftayı temel alarak olumsuz yorumlar yaptı. Ayrıca Batman & Robin, Hercules ve Yüz Yüze filmleri ile girdiği yarıştan erken koptu. Schumacher, Ain't It Cool News'ten Harry Knowles'ı ve Dark Horizons gibi web sitelerini suçladı. Kuzey Amerika'da 107.3 milyon dolar, diğer bölgelerde de 130.9 milyon dolar kazanan filmin toplam hasılatı 238.2 milyon dolar oldu. Warner Bros., filmin finansal bir başarı olduğunu ama umut ettikleri kazancın altında kaldığını açıkladı.

Dış bağlantılar

Şablon:Link KM