Koşaç: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Abuk SABUK (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Abuk SABUK (mesaj | katkılar)
+
2. satır: 2. satır:
* -dir
* -dir
* değil(dir)}}
* değil(dir)}}
'''Koşaç''', [[isim cümlesi|isim cümlelerinde]] özne ile yüklemi birleştiren; yükleme güçlü ihtimal, olumluluk, olumsuzluk, süreklilik veya kesinlik kavramları veren '''-dir''' eki ile '''değil''' kelimesi.<ref>{{TDK2|koşaç|Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü. 1972|4 Kasım 2012}}</ref> Yüklemi fiil soylu olmayan cümlelerde [[özne]]yi [[yüklem]]e bağlayan ve yüklemde cümlenin bitiş halini oluşturan dilbilgisel ögedir.
'''Koşaç''', '''isnat edadı''' veya '''haber edadı''', [[isim cümlesi|isim cümlelerinde]] özne ile yüklemi birleştiren; yükleme güçlü ihtimal, olumluluk, olumsuzluk, süreklilik veya kesinlik kavramları veren '''-dir''' eki ile '''değil''' kelimesi.<ref>{{TDK2|koşaç|Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü. 1972|4 Kasım 2012}}</ref> Bazı kaynaklarda isim soylu sözcükleri yükleme çeviren '''-di''', '''-miş''' ve '''-se''' de koşaç olarak anılır. -dir eki Türkçede '''bildirme eki''' olarak da bilinir.<ref name="Savran">[http://turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TURK%20DILI/hulya_savran_dir_bildirme_eki_belirsizlik.pdf Türk Dilinde "+dır" Bildirme Eki ve "+dır" Bildirme Ekiyle Yapılan Belirsizlik Kelimeleri] Doç. Dr. Hülya Savran. Sosyal Bilimler Dergisi. Yıl: 9, Sayı: 14, 2008/1. U.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi</ref> Koşaçlar yüklemi fiil soylu olmayan cümlelerde [[özne]]yi [[yüklem]]e bağlayan ve yüklemde cümlenin bitiş halini oluşturan dilbilgisel ögelerdir.


* Annem bir çocuk doktoru'''dur'''.
* Annem bir çocuk doktoru'''dur'''.
8. satır: 8. satır:


-dır koşacı Türkçedeki dört [[ek-fiil]]den biridir. Diğer ek-fiiller (-di, -miş ve -se) -dir'den farklı olarak [[bileşik zamanlı fiil]] yapmakta da kullanılırlar.
-dır koşacı Türkçedeki dört [[ek-fiil]]den biridir. Diğer ek-fiiller (-di, -miş ve -se) -dir'den farklı olarak [[bileşik zamanlı fiil]] yapmakta da kullanılırlar.

== Tarihçe ==
-dir ekinin kökeni Eski Türkçe "tur-" (ayağa kalk-) fiiline dayanır. Bu fiile geniş zaman eki "-ır"ın eklenmesi ile oluşturulmuş, zamanla diğer fiiller için de kullanılmaya başlanmıştır.<ref name="Savran"/>


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 22.18, 4 Kasım 2012 tarihindeki hâli

Örnekler
  • -dir
  • değil(dir)

Koşaç, isnat edadı veya haber edadı, isim cümlelerinde özne ile yüklemi birleştiren; yükleme güçlü ihtimal, olumluluk, olumsuzluk, süreklilik veya kesinlik kavramları veren -dir eki ile değil kelimesi.[1] Bazı kaynaklarda isim soylu sözcükleri yükleme çeviren -di, -miş ve -se de koşaç olarak anılır. -dir eki Türkçede bildirme eki olarak da bilinir.[2] Koşaçlar yüklemi fiil soylu olmayan cümlelerde özneyi yükleme bağlayan ve yüklemde cümlenin bitiş halini oluşturan dilbilgisel ögelerdir.

  • Annem bir çocuk doktorudur.
  • Bugün hava pek güneşli değil(dir).

-dır koşacı Türkçedeki dört ek-fiilden biridir. Diğer ek-fiiller (-di, -miş ve -se) -dir'den farklı olarak bileşik zamanlı fiil yapmakta da kullanılırlar.

Tarihçe

-dir ekinin kökeni Eski Türkçe "tur-" (ayağa kalk-) fiiline dayanır. Bu fiile geniş zaman eki "-ır"ın eklenmesi ile oluşturulmuş, zamanla diğer fiiller için de kullanılmaya başlanmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "koşaç." Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü. 1972. Türk Dil Kurumu. Erişim: 4 Kasım 2012
  2. ^ a b Türk Dilinde "+dır" Bildirme Eki ve "+dır" Bildirme Ekiyle Yapılan Belirsizlik Kelimeleri Doç. Dr. Hülya Savran. Sosyal Bilimler Dergisi. Yıl: 9, Sayı: 14, 2008/1. U.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi