Debora: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
ZéroBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: ko:데보라
36. satır: 36. satır:
[[ja:デボラ]]
[[ja:デボラ]]
[[ka:დებორა]]
[[ka:დებორა]]
[[ko:데보라]]
[[nl:Debora (persoon)]]
[[nl:Debora (persoon)]]
[[nn:Profeten Debora]]
[[nn:Profeten Debora]]

Sayfanın 18.31, 1 Kasım 2012 tarihindeki hâli

        

Dvora ya da Debora(h) (İbranice: דְּבוֹרָה, anlam: Arı) Tanah'a göre İsrail Krallığı'ndan önceki hakimler döneminde yaşamış dördüncü hakim, tek kadın hakim ve Yahudilik'te kadın peygamberdir. Hikayesi Tanah'taki Hakimler Kitabı'nda iki farklı yerde anlatılır (Hakimler 4 ve Hakimler 5).

Hakimler 5'te hikâyesi şiirsel bir metinle yazılmıştır ve genelde Dvora'nın şarkısı (ezgisi) olarak adlandırılır. MÖ 8. yüzyılda yazılmış bu şiir Tanah'ın en eski pasajlarından olup İbranice şiirlerin ilk örneklerindendir.

Gustave Dore'ya göre Dvora

Dvora'nın Hayatı

Dvora'nın kişisel hayatıyla ilgili çok az bilgi mevcuttur. Hakimler Kitabı'nda "meşale" anlamına gelen Lappidoth'un karısı olduğundan bahseder. Lappidoth ismi Hakimler Kitabı'nın dışında yer almadığı için bu ismin mecazi anlamda Dvora'nın ateşli bir kadın olduğunu ima etmek için kullanıldığı düşünülür. Aynı zamanda şair olan Dvora'nın yargı kararlarını Bünyamin topraklarındaki Ramah ve Bethel'in arasındaki palmiyelerin altında verdiği söylenir. Hakimler 5'teki "Dvora ve Barak'ın şarkısı (ezgisi)" dolayısıyla Dvora için İsrail'in annesi olarak hitap edilir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal