II. Petar Petrović Njegoš: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mirada (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Mirada (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
35. satır: 35. satır:




Amcası I. Petar'ın ardından tahta geçince, vaftiz adı olan Rado yerine Petar adını aldı. Teokratik bir sistemle yönetilen Karadağ geleneği gereğince, 1833'te piskopos olarak takdis edildi. Hükümdarlığı sırasında Rus çarı I. Nikolay'ın mali destğiyle çeşitli reformlar yaptı, okullar açtı ve başkent Çetine'de (Cetinje) Karadağ'daki ilk basımevini kurdu. Ayrıva Radoniç ailesinin elinde olan sivil valilik makamını kaldırarak ve yerel beylerin gücünü 12 beyden oluşan, kendi denetimi altında Çetine'de toplanan senatoya devrederek yönetimini güçlendirdi. Aydın bir hükümdar ve cesur bir asker olmanın yanı sıra bir şair olarak da tanınan Petar'ın başlıca şiirleri "Mikrokozmun Işığını", "Sahte Çar Küçük Stefan" ve "Dağ Çelengi"dir.
Amcası [[I. Petar Petrović-Njegoš|I. Petar]]'ın ardından tahta geçince, vaftiz adı olan Rado yerine Petar adını aldı. Teokratik bir sistemle yönetilen Karadağ geleneği gereğince, 1833'te piskopos olarak takdis edildi. Hükümdarlığı sırasında [[Çar|Rus çarı]] [[I. Nikolay]]'ın mali desteğiyle çeşitli reformlar yaptı, okullar açtı, jandarma örgütünü kurdu ve başkent Çetine'de (Cetinje) Karadağ'daki ilk basımevini kurdu. Ayrıva Radoniç ailesinin elinde olan sivil valilik makamını kaldırarak ve yerel beylerin gücünü 12 beyden oluşan, kendi denetimi altında Çetine'de toplanan, hem yasama, hem de yargı gücünü elinde bulunduran bir senatoya devrederek yönetimini güçlendirdi. [[İtalya]] ve [[Avusturya İmparatorluğu|Avusturya]] ile ilişkilerini iyi tutmakla birlikte, [[Rusya İmparatorluğu|Rusya]]'nın da kışkırtmasıyla, [[Osmanlı Devleti|Osmanlılar]]'a karşı düşmanca bir siyaset izledi.
Aydın bir hükümdar ve cesur bir asker olmanın yanı sıra bir şair olarak da tanınan Petar'ın başlıca şiirleri "Mikrokozmun Işığını", "Sahte Çar Küçük Stefan" ve "Dağ Çelengi"dir.


==Kaynakça==
==Kaynakça==

Sayfanın 09.07, 14 Ekim 2012 tarihindeki hâli

Şablon:Hükümdar bilgi kutusu

II. Petar Petrović-Njegoš, (Sırpça: Петар II Петровић Његош, d. 13 Kasım 1813, Njegoš - 31 Ekim 1851, Çetine, Karadağ), 1830-51 arasında Karadağ prens-piskoposu (vladika).


Amcası I. Petar'ın ardından tahta geçince, vaftiz adı olan Rado yerine Petar adını aldı. Teokratik bir sistemle yönetilen Karadağ geleneği gereğince, 1833'te piskopos olarak takdis edildi. Hükümdarlığı sırasında Rus çarı I. Nikolay'ın mali desteğiyle çeşitli reformlar yaptı, okullar açtı, jandarma örgütünü kurdu ve başkent Çetine'de (Cetinje) Karadağ'daki ilk basımevini kurdu. Ayrıva Radoniç ailesinin elinde olan sivil valilik makamını kaldırarak ve yerel beylerin gücünü 12 beyden oluşan, kendi denetimi altında Çetine'de toplanan, hem yasama, hem de yargı gücünü elinde bulunduran bir senatoya devrederek yönetimini güçlendirdi. İtalya ve Avusturya ile ilişkilerini iyi tutmakla birlikte, Rusya'nın da kışkırtmasıyla, Osmanlılar'a karşı düşmanca bir siyaset izledi.


Aydın bir hükümdar ve cesur bir asker olmanın yanı sıra bir şair olarak da tanınan Petar'ın başlıca şiirleri "Mikrokozmun Işığını", "Sahte Çar Küçük Stefan" ve "Dağ Çelengi"dir.

Kaynakça

Önce gelen:
I. Petar Petrović-Njegoš
Karadağ Prensi-Piskoposu
1830 - 1851
Sonra gelen:
I. Danilo Petrović-Njegoš