Tevbe Suresi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
EmausBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.2+) (Bot: Değiştiriliyor: tt:Тәүбә сүрәсе
Zohak (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
13. satır: 13. satır:
|konu_ayetleri=
|konu_ayetleri=
}}
}}
'''Tevbe Suresi''' ''(Arapça:'' '''سورة التوبة''''')'' veya '''Berae Suresi''', [[Kur'an]]'ın [[Medine]]'de indirilmiş, başında [[Besmele]] bulunmayan, 129 ayetlik, 9. suresi.
'''Tevbe Suresi''' ''(Arapça:'' '''سورة التوبة''''')'' veya '''Berae Suresi''', [[Kur'an]]'ın [[Medine]]'de indirildiğine inanılan, başında [[Besmele]] bulunmayan, 129 ayetlik, 9. suresi.
Adını, Allah'ın kendisine samimiyetle inanan ve tövbe edenleri affedeceğini bildirdiği 104. ayetinden almaktadır. Surede başlıca, yaptıkları antlaşmalara bağlı kalmayan düşmanlarla ilişkilerin kesilmesi, antlaşmalara bağlı kalanlara karşı ise antlaşmalara bağlı kalınmasının gerekliliği ifade edilir.
Adını, Allah'ın kendisine samimiyetle inanan ve tövbe edenleri affedeceğini bildirdiği 104. ayetinden almaktadır. Surede başlıca, yaptıkları antlaşmalara bağlı kalmayan düşmanlarla ilişkilerin kesilmesi, antlaşmalara bağlı kalanlara karşı ise antlaşmalara bağlı kalınmasının gerekliliği ifade edilir.



Sayfanın 10.22, 10 Ekim 2012 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgi Kutusu Sure Tevbe Suresi (Arapça: سورة التوبة) veya Berae Suresi, Kur'an'ın Medine'de indirildiğine inanılan, başında Besmele bulunmayan, 129 ayetlik, 9. suresi. Adını, Allah'ın kendisine samimiyetle inanan ve tövbe edenleri affedeceğini bildirdiği 104. ayetinden almaktadır. Surede başlıca, yaptıkları antlaşmalara bağlı kalmayan düşmanlarla ilişkilerin kesilmesi, antlaşmalara bağlı kalanlara karşı ise antlaşmalara bağlı kalınmasının gerekliliği ifade edilir.

Tevbe Suresi, Mekkeli müşriklere bir uyarı niteliğindedir. Keza ilk ayeti de bu yönde bir uyarıyla başlamaktadır:Allah ve Resûlünden, kendileriyle antlaşma yapmış olduğunuz müşriklere bir ültimatomdur.

Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri 2 iddia öne sürmüşlerdir. Birinci ve en çok kabul gören ilk iddiaya göre -ki Ali'nin bir rivayetine dayanır-; surenin yaptıkları antlaşmaları bozan müşriklere bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır. Çünkü besmelede Rahman ve Rahim isimleri geçmekte, bu da Allah'ın şefkat ve affedici özelliklerini barındıran iki isim olmasından dolayı müşriklere affın ve şefkatin söz konusu olmamasıdır. İkinci iddiaya göre ise bu sure Enfal Suresi'nin devamı niteliğinde olduğundan ayrı bir sure olarak algılanmamış ve Müslümanlar tarafından besmelesiz olarak yazılagelmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Tevbe suresinde baştan sona bir tehdit havası vardır. Bir putperest geleneği olan “Haram aylar” için kullanılan ifadeler ise karmaşıktır.[kaynak belirtilmeli] Ayetlerde haram aylara uyulması, buna uymayanların azgınlıkta ileri gitmiş olacağı (ayetler 36-37), savaşın haram ayların sonuna ertelenmesi gerektiği (ayet-5) anlaşılıyor.[özgün araştırma?] Ancak İslam geleneğinde böyle bir uygulama bulunmamakta, savaş senenin herhangi bir ayında fark gözetilmeksizin yapılmaktadır.[kaynak belirtilmeli]


Dış bağlantılar