Kazvin: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Caracas (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Ahmettkmn (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
80. satır: 80. satır:
Kazvin'de yedi tane yüksek eğitim kurumu vardır;
Kazvin'de yedi tane yüksek eğitim kurumu vardır;


# İmam Humeyni Uluslararası Üniversitesi
# [[Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi]]
# Raja Üniversitesi
# Raja Üniversitesi
# Kazvin Üniversitesi Tıp Bilimi
# Kazvin Üniversitesi Tıp Bilimi

Sayfanın 21.01, 24 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Kazvin
قزوین
Ülkeİran İran İslam Cumhuriyeti
EyaletKazvin
ŞehristanKazvin
Rakım1297 m
Nüfus
2006 yılında
 • Toplam349,788
Zaman dilimiUTC+3:30 (İÖZD)
 • Yaz (YSU)UTC+4:30 (İÖZD)

Kazvin, (Farsça: قزوین, UFA: [ɢæzˈviːn]), İran'da Kazvin Eyaleti yönetim merkezi olan şehirdir.

İran'ın en eski şehirlerinden birisi olan Kazvin, 1548 ile 1598 yılları arasında Safevî Devleti'ne başkentlik yapmıştır.

Konumu

İran'ın başkenti Tahran'nın 165 km kuzeybatısında ve Hazar Denizi'nin güneyindeki şehir soğuk ama kuru fırtınalı bir iklime sahip olup, Elburz Dağları silsilesinde yerleşir.

Tarih

Antik bir şehir olan Kazvin'nin 7000 (yedibin) yıl geçmiş bir tarihi vardır.

Kaşgarlı Mahmud, Divân-ı Lügati't-Türk'te;

"قاز Kaz" "Afrasyab'ın kızının adı. "قازوِن Kazvin" şehrini bu kurmuştur. Aslı "قاز ْينِ Kaz oynı"dır. Çünkü Afrasyab'ın kızı orada oturur, orada oynarmış. Türklerden bir takımları, Türk ülkesi sınırını Kazvin'den sayarlar; "قوم Kum" şehri de sınır sayılır."[1] "... Bir takımları da Türk sınırının " Merv-eş-şahıcan" dan başladığını söylerler. Çünkü Kaz'ın babası olan "تنكا الب ار Tonğa Alp er" Afrasyap demektir; "مءرڤ Merv" şehrini yapan zattır. Afrasyap burayı, "Tahmures"[2] tarafından şehrin iç kalesi yapıldıktan üçyüz sene sonra kurmuştur."[1] ve "..... Bu şehirleri Türkler yaparak adlarını kendileri koymuşlardır. Bu adlar olduğu gibi şimdiye kadar gelmiştir. Bu yerlerde Farslılar çoğaldıktan sonra Acem şehirleri gibi olmuş. Bugün Türk ülkesinin sınırı "ابِسغُن Abisgûn" (Hazar) denizi ile çevrili olarak Rûm diyarından ve Özçent'ten Çin'e kadar uzanır. Uzunluğu beşbin fersah, eni üçbin fersahtır; hepsi sekizbin fersah eder."[3] olarak tanımlamıştır.

Günümüzde Kazvin

Kazvin günümüzde pamuk, ipek ve kadife ayrıca deri gibi ürünlerin bir tekstil ticaret merkezidir. Tahran ve Tebriz arasındaki demiryolu ve karayolu üzerindedir. Kazvin, İran'nın en büyük ulusal enerji tesisine sahiptir ve ülkenin %7 oranında elektrik ihtiyacını Shahid Raja'i tesisi karşılar.

Tahran Üniversitesi, Jeofizik (yer fiziği) Enstitüsü'nün Büyük Buyin-Zahra Depremi adını verdiği 1962 yılında oluşan depremde 12,000 üzerinde insan hayatını yitirmiştir.[4]

Kolejler ve üniversiteler

Kazvin'de yedi tane yüksek eğitim kurumu vardır;

  1. Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi
  2. Raja Üniversitesi
  3. Kazvin Üniversitesi Tıp Bilimi
  4. Shahid Babaee Teknik Enstitüsü
  5. Kazvin Payam-e-Noor Üniversitesi
  6. Kar Üniversitesi
  7. Kazvin İslâmi Azad Üniversitesi

Resimler

Kaynaklar

  1. ^ a b Atalay, Besim (2006). Divanü Lügati't - Türk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 975-16-0405-2, Cilt III, sayfa 149.
  2. ^ Firdevsi (Farsça: فردوسی, Ferdowsī, Arapça: ابو القاسم منصود ابن حسن فردوسى طوسى, Abū al-Ghāsem Mansūr ebn Hasan Ferdowsī Tūsī), Samaniler ve Gazneliler dönemleri İran edebiyatının önde gelen Fars şairin Şehnamesinde söz edilen Tahmuras (Tahmures), yeni Farsça'da Ṭahmūraṯ denilen kişidir.
  3. ^ Atalay, Besim (2006). Divanü Lügati't - Türk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 975-16-0405-2, Cilt III, sayfa 150.
  4. ^ 1962 Qazvin (Iran) Earthquake Archive: (İngilizce)

Dış bağlantılar

Şablon:Kazvin şehristanı