Adolfo Suárez: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
ZéroBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: ko:아돌포 수아레스
Değişiklik özeti yok
45. satır: 45. satır:
{{İspanya başbakanları}}
{{İspanya başbakanları}}


[[Kategori:1932 doğumlular]]
[[Kategori:İspanya başbakanları]]
[[Kategori:İspanya başbakanları]]
[[Kategori:İspanyol siyasetçiler]]
[[Kategori:İspanyol siyasetçiler]]
[[Kategori:1932 doğumlular]]
[[Kategori:Franco diktatörlüğü]]


[[an:Adolfo Suárez González]]
[[an:Adolfo Suárez González]]

Sayfanın 21.19, 1 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Adolfo Suárez González
İspanya Başbakanı
Görev süresi
3 Temmuz 1976 - 25 Şubat 1981
Hükümdar I. Juan Carlos
Yerine geldiği Fernando de Santiago y Díaz
Yerine gelen Leopoldo Calvo Sotelo
Kişisel bilgiler
Doğum Adolfo Suárez y González
25 Ağustos 1932 (91 yaşında)
Cebreros, Kastilya ve León İspanya
Partisi CDS
Bitirdiği okul Salamanca Üniversitesi
Dini Roman Katolik

Adolfo Suárez González (25 Eylül 1932, Cebreros, İspanya), Temmuz 1976-Ocak 1981 arasında İspanya başbakanı. Francisco Franco'nun Falanj örgütünü yeniden düzenleyen Milliyetçi Hareket'in (Movimiento Nacional) genel sekreterliğini yapmıştır.

Babası küçük bir memurdu; annesi ise siyasi nüfuz sahibi ünlü Cebreros ailesinden geliyordu. Salamanca Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördü. Madrid Üniversitesi'nde doktora çalışmasını tamamladı. Taşrada, çoğunlukla Milliyetçi Hareket'te birçok kez görev aldıktan sonra ulusal radyo ve televizyon kurumunda çalıştı. 1968-69'da Segovia'da Milliyetçi Hareket'in il başkanı ve sivil vali olarak görev aldı, ardından genel müdür olarak radyo ve televizyon kurumuna döndü.

Mart 1975'te Milliyetçi Hareket'in genel sekreter yardımcılığına atandı ve aralıkta hem genel sekreter, hem de bakan oldu.Aynı yıl, Milliyetçi Hareket'in bünyesindeki ılımlı reformcu siyasi oluşum İspanyol Halk Birliği'nin kurucu üyesi ve daha sonra başkanı oldu. Haziran 1976'da siyasi partileri yasallaştıran yeni yasayı Cortes Generales'de şiddetle savundu.

Temmuz 1976'da Kral Juan Carlos'un tahta çıkmasından sonraki ikinci hükümeti kurmakla görevlendirilmesi, Milliyetçi Hareket'teki konumu nedenieyle bazı tepkilere yol açtı. Ayrıca güçlü Katolik örgüt Opus Dei'yle de ilişkisi vardı. Ama görevi süresince ılımlı bir politika izledi. Siyasi güçler arasında diyalogu başlattı, Franco'cu orduyu karşısına almayı göze alarak sosyalist ve komünist partileri yasallaştırdı; 1936'dan sonraki ilk serbest seçimleri düzenledi.

Suárez, Demokratik Merkez Birliği (Unión de Centro Democrático, UCD) adıyla sosyal demokratlardan ve liberallerden oluşan bir parti kurdu. Bu parti 1977 seçimlerini kazandı ve Suárez dört yıllık bir dönem için iktidara geldi. Kurduğu hükümet, İspanya'nın birçok bölgesi için özerklik isteyen çeşitli grupların baskısı ve Baskların giderek artan terör eylemleriyle yıprandı. Partisi içinde daha 1978'de huzursuzluk başladı ve muhalefetteki İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) gitgide güçlendi. 1979 seçimlerinde UCD Cortes Generales'de (Parlamento) salt çoğunluğu sağlayamadı, ama Suárez güvenoyuna başvurarak iktidarını sürdürdü. Eylül 1980'de beşinci bir hükümet kurmak zorunda kaldı ve ancak Endülüs Sosyalist Partisi'ne tümüyle özerk bir bölgesel hükümet kurulacağı sözünü vererek güvenoyu alabildi. Bu tutumu ve Baskların terör eylemlerinin tırmanması tüm ülkede hükümetin saygınlığının daha da azalmasına yol açtı.

Suárez Ocak 1981'de başbakanlıktan ve UCD'nin başkanlığından istifa etti. Ağustos 1982'de Demokratik ve Sosyal Merkez (Centro Democrático y Social, CDS) adlı yeni bir siyasi parti kurdu.Ancak CDS hiçbir zaman Demokratik Merkez Birliği kadar başarılı olamadı, Suárez de 1991'de aktif siyasetten çekildi.

Adolfo Suárez, İspanya'da demokrasiye geçiş sürecinde kilit rol oynayan kişiliklerden biridir.

Ayrıca bakınız