Microsoft Silverlight: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
ZErGoo (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
ZéroBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: ro:Microsoft Silverlight
60. satır: 60. satır:
[[pl:Microsoft Silverlight]]
[[pl:Microsoft Silverlight]]
[[pt:Silverlight]]
[[pt:Silverlight]]
[[ro:Microsoft Silverlight]]
[[ru:Silverlight]]
[[ru:Silverlight]]
[[sv:Microsoft Silverlight]]
[[sv:Microsoft Silverlight]]

Sayfanın 22.23, 26 Ağustos 2012 tarihindeki hâli

Microsoft Silverlight
Geliştirici(ler)Microsoft
İşletim sistemiMicrosoft Windows, Mac OS X
TürAğ Yazılımı
LisansMicrosoft EULA ile Microsoft Public License
Resmî sitesiMicrosoft Silverlight Türkiye

Microsoft Silverlight, ağ uygulamaları için animasyon, vektör, 3D grafik ve görüntü oynatma imkânları sağlayan zengin internet uygulamaları geliştirme düzlemidir.

Genel Bakış

Silverlight, WPF türevi görsel yazılımlama tekniğiyle çokluortam, çizgi (grafik), animasyon ve interaktif uygulamaların tek eklenti üzerinden yürütülmesini sağlıyor. Esas amacı ağ tabanlı zengin interaktif uygulamaların hazırlanabilmesi için bir teknoloji düzlemi oluşturmak olan Silverlight özellikle Microsoft'un .NET tabanlı dillerine desteği ile dikkati çekiyor. .NET Framework ile beraber gelen CLR'ın bir kısmını taşıyan Silverlight böylece istemci tarafında düzlem bağımsız olarak MultiThread ve MultiCore desteğine sahip oluyor.

Veri ve İş Uygulamaları

Silverlight 2.0 sürümü itibari ile veri ve iş uygulamalarının tarayıcı içerisinde geliştirilebilmesi için Socket Programlama ve ağ hizmetleri desteği ile görsel denetimler bazında UI sanallaştırmayı da destekliyor. 2.0 sürümü içerisinde bulunan DataGrid denetimine ek olarak 3.0 sürümünde genel DataForm gibi yeni veri denetimleri ve RIA Services yapısı iş uygulamalarının geliştirilebilmesini kolaylaştırma.

Video Uygulamaları

Silverlight, WMV ile VC-1 türü videoları ve WMA, MP3 formatlı ses içeriklerini desteklenen tüm tarayıcılarda oynatılmasını, çalıştığı sistemde Windows Media Player veya ActiveX eklentilerine ihtiyaç duymadan sağlıyor. Silverlight 3.0 sürümü ile beraber yazılım geliştiricilerin kendi video codeclerine ait decoder'ları uygulamalarına entegre etmeleri de sağlanıyor.

Uyumluluk

Microsoft Silverlight, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 , Windows Vista ve Windows 7 Mac OS 10.4.8 (veya üstü) Intel üzerinde Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, Opera, Chrome, Safari ve Mozilla Firefox 2, 3 tarayıcılarıyla çalıştırılıyor. Linux için sosyal topluluklar tarafından ilerletilen Moonlight projesi ile Silverlight 1.0 desteği verilmektedir. 2.0 ve sonraki sürümler için Linux desteğinin gelmesi sosyal toplulukların gönüllü çalışmalarına dayanıyor.

Dış Bağlantılar