Babayerli: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kmoksy (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Kmoksy (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Babayerli''', evlilikten sonra çiftin erkek tarafının akrabaları yanında yerleşmesi ve böyle sosyal sistem geliştiren toplumları [[sosyal antropoloji]]de belirten terim. Buradaki yerden kastedilen damadın ailesinin bulunduğu ev, köy, kasaba, şehir gibi yakınlıktır ve [[Türkçe]]de kadınların evlenmesini ifade etmede kullanılan "göçmek" (halk ağzında "köçmek") fiili gelinin damadın ailesinin bulunduğu yere göçmesini belirtir. Etimolojik olarak "gelin" kelimesi de "gelmek" fiilinden köken alır. Evli çiftin kadın tarfının yanına yerleşmesine ise [[anayerli]] (''matrilocal'') adı verilir.
'''Babayerli''', evlilikten sonra çiftin erkek tarafının akrabaları yanında yerleşmesi ve böyle sosyal sistem geliştiren toplumları [[sosyal antropoloji]]de belirten terim. Buradaki yerden kastedilen damadın ailesinin bulunduğu ev, köy, kasaba, şehir gibi yakınlıktır ve [[Türkçe]]de kadınların evlenmesini ifade etmede kullanılan "göçmek" (halk ağzında "köçmek") fiili gelinin damadın ailesinin bulunduğu yere göçmesini belirtir. Etimolojik olarak "gelin" kelimesi de "gelmek" fiilinden köken alır. Evli çiftin kadın tarafının yanına yerleşmesine ise [[anayerli]] (''matrilocal'') adı verilir. Babayerlilik anayerliliğe göre toplumların çoğunda ([[Türkler]], [[Kürtler]], [[Araplar]], [[Eskimolar]], [[Hititler]] ...) görülür.


{{antropoloji-taslak}}
{{antropoloji-taslak}}

Sayfanın 00.18, 10 Ağustos 2012 tarihindeki hâli

Babayerli, evlilikten sonra çiftin erkek tarafının akrabaları yanında yerleşmesi ve böyle sosyal sistem geliştiren toplumları sosyal antropolojide belirten terim. Buradaki yerden kastedilen damadın ailesinin bulunduğu ev, köy, kasaba, şehir gibi yakınlıktır ve Türkçede kadınların evlenmesini ifade etmede kullanılan "göçmek" (halk ağzında "köçmek") fiili gelinin damadın ailesinin bulunduğu yere göçmesini belirtir. Etimolojik olarak "gelin" kelimesi de "gelmek" fiilinden köken alır. Evli çiftin kadın tarafının yanına yerleşmesine ise anayerli (matrilocal) adı verilir. Babayerlilik anayerliliğe göre toplumların çoğunda (Türkler, Kürtler, Araplar, Eskimolar, Hititler ...) görülür.