Suriye (eyalet): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Xqbot (mesaj | katkılar)
37. satır: 37. satır:
[[ca:Província romana de Síria]]
[[ca:Província romana de Síria]]
[[cs:Sýrie (provincie)]]
[[cs:Sýrie (provincie)]]
[[cv:Сири (рим провинцийĕ)]]
[[cy:Syria (talaith Rufeinig)]]
[[cy:Syria (talaith Rufeinig)]]
[[da:Syria]]
[[da:Syria]]

Sayfanın 23.03, 29 Haziran 2012 tarihindeki hâli

M.S. 120 yılında Roma İmparatorluğu'nun Suriye eyaleti
Antakya'dan bir Roma Mozaiği (detay), Louvre Müzesi

Suriye(Syria), M.Ö. 64 yılında Pompeius tarafından fethedilen Roma eyaleti. 637 yılında Müslümanlar tarafından fethedilene kadar yaklaşık yedi yüzyıl boyunca Roma (Bizans) egemenliğinde kalmıştır.

Part sınırını savunmakla görevli olan Suriye ordusu Roma ordusunun üç lejyonundan oluşurdu. 1. yüzyılda, Vespasian'ın askeri darbesini boşa çıkaran Suriye ordusu da bu lejyonlardır. Ayrıca Suriye Üçüncü Yüzyıl Krizi boyunca çok önemli bir stratejik önem kazanmıştır.

2. yüzyıldan itibaren Roma Senatosunda aralarında Claudius Pompeianus ve Avidius Cassius'un da bulunduğu bazı önemli Suriyelilere rastlanır. 3. yüzyılda ise Suriyeliler Severuslar Hanedanı ile Roma tahtına çıkmışlardır.

193 yılında eyalet Suriye Coele ve Suriye Phoenice olmak üzeri ikiye bölünmüştür. 4. yüzyılda, I. Theodosius zamanında, Suriye Coele eyaleti Suriye Salutaris ve Suriye Euphratensis, Suriye Phoenice eyaleti ise, Phoenice ve Phoenicia Libanesia olmak üzere yeniden ikiye bölünmüşlerdir.

Bölge sık sık Sasanilerin saldırılarına maruz kalsa da, 6. yüzyıla kadar Bizans İmparatorluğunun önemli bir eyaleti olarak kalmaya devam etmiştir. Bölge 637 yılında, Demirköprü savaşı ile birlikte Hulefa-i Raşidin ordusu tarafından fethedilmiştir.

Kaynaklar