Aya İrini: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 41°00′35″K 28°58′52″D / 41.00972°K 28.98111°D / 41.00972; 28.98111
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
ElphiBot (mesaj | katkılar)
k Import coordinates from En.wikipedia en:Hagia Irene
46. satır: 46. satır:
En büyük [[Bizans]] kilisesidir. Eski kaynaklara göre, burada bulunan Roma döneminden kalma Artemis, Afrodit ve Apollon mabetlerinin kalıntılarından yararlanılarak, 4. yy'ın başlarında [[I. Constantinus]] ([[324]]-[[337]]) zamanında yapıldı. [[Ayasofya]]'yla aynı avlu duvarı içinde bulunan Aya İrini, [[532]]'deki Nika Ayaklanması sırasında yanındaki Sempson Zenon'la birlikte yanmıştır.
En büyük [[Bizans]] kilisesidir. Eski kaynaklara göre, burada bulunan Roma döneminden kalma Artemis, Afrodit ve Apollon mabetlerinin kalıntılarından yararlanılarak, 4. yy'ın başlarında [[I. Constantinus]] ([[324]]-[[337]]) zamanında yapıldı. [[Ayasofya]]'yla aynı avlu duvarı içinde bulunan Aya İrini, [[532]]'deki Nika Ayaklanması sırasında yanındaki Sempson Zenon'la birlikte yanmıştır.


İmparator [[Jüstinianos]] [[Ayasofya]]'nın yanı sıra Aya İrini'yi de yeniden yaptırmıştır. 532'de yapımına başlanmışsa da bitiş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 8. ve 9. yüzyıllarda yaşanan şiddetli depremler binada önemli hasarlara neden olmuştur. Bizanslıların patrikhane şapeli diye niteledikleri Aya İrini, İstanbul'un fethinden sonra [[Topkapı Sarayı]]'nı çevreleyen Sur-ı Sultani içersinde kalmış, bu yüzden camiye çevrilmediği için önemli bir mimari değişiklik olmamıştır. Önce iç cephane, sonra da Harbiye Nezareti'nin silah ambarı olarak kullanılmıştır.
İmparator [[Jüstinianos]] [[Ayasofya]]'nın yanı sıra Aya İrini'yi de yeniden yaptırmıştır. 532'de yapımına başlanmışsa da bitiş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 8. ve 9. yüzyıllarda yaşanan şiddetli depremler binada önemli hasarlara neden olmuştur. Bizanslıların patrikhane şapeli diye niteledikleri Aya İrini, İstanbul'un fethinden sonra [[Topkapı Sarayı]]'nı çevreleyen Sur-ı Sultani içersinde kalmış, ''' [[[Sultan 2.Mehmet]]]''' rivayete göre sırf annesi ibadetini rahatça yerine getirsin diye kiliseyi camiye çevirmemiştir. . Önce iç cephane, sonra da Harbiye Nezareti'nin silah ambarı olarak kullanılmıştır.



== Müze Çalışmaları ==
== Müze Çalışmaları ==

Sayfanın 15.06, 19 Haziran 2012 tarihindeki hâli

Şablon:Coor title dms

Aya İrini Kilisesi
Aya İrini 2007
Harita
Temel bilgiler
Konumİstanbul
Koordinatlar41°00′35″K 28°58′52″D / 41.00972°K 28.98111°D / 41.00972; 28.98111{{#coordinates:}}: sayfa başına birden fazla birincil etiket olamaz
İnançHiristiyanlık, Ortodoksluk
Mimari
Mimari türKilise
Mimari biçimRoma mimarisi
İnşaat başlangıcı4. yy

Aya İrini Kilisesi (Yunanca: (Αγία Ειρήνη) Tanrısal Barış ya da Kutsal Barış[1]), İstanbul'da, Topkapı Sarayı'nın dış avlusunda, Ayasofya'nın yakınında ve onunla çağdaş olan Bizans kilisesi ve müze.

Tarihi

Aya İrini kubbe ve apsisi 2007

En büyük Bizans kilisesidir. Eski kaynaklara göre, burada bulunan Roma döneminden kalma Artemis, Afrodit ve Apollon mabetlerinin kalıntılarından yararlanılarak, 4. yy'ın başlarında I. Constantinus (324-337) zamanında yapıldı. Ayasofya'yla aynı avlu duvarı içinde bulunan Aya İrini, 532'deki Nika Ayaklanması sırasında yanındaki Sempson Zenon'la birlikte yanmıştır.

İmparator Jüstinianos Ayasofya'nın yanı sıra Aya İrini'yi de yeniden yaptırmıştır. 532'de yapımına başlanmışsa da bitiş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 8. ve 9. yüzyıllarda yaşanan şiddetli depremler binada önemli hasarlara neden olmuştur. Bizanslıların patrikhane şapeli diye niteledikleri Aya İrini, İstanbul'un fethinden sonra Topkapı Sarayı'nı çevreleyen Sur-ı Sultani içersinde kalmış, [[[Sultan 2.Mehmet]]] rivayete göre sırf annesi ibadetini rahatça yerine getirsin diye kiliseyi camiye çevirmemiştir. . Önce iç cephane, sonra da Harbiye Nezareti'nin silah ambarı olarak kullanılmıştır.

Müze Çalışmaları

Aya İrini 1912
Aya İrini planı

Türkiye'deki ilk müze çalışmaları Aya İrini'de başlamıştır. III. Ahmet döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli yerlerinden gönderilen eserler Mecma-i Esliha-i Atika (Eski Silahlar Koleksiyonu) ve Mecma-i Asar-ı Atika (Eski Eserler Koleksiyonu) isimleri altında iki ayrı bölüm olarak Aya İrini'de toplanmıştı. Bu müze 1875'te Çinili Köşk'e taşındı. 1908'de yeni bir askeri müzenin kurulması için Aya İrini'de çeşitli tarihsel malzeme depolandı. Daha açılan bu müze 1949'a kadar Askeri Müze olarak hizmet verdi.

1974-76'da arasında yapılan çalışmalarda nemden arındırmak amacıyla çevresindeki toprak dolguları kaldırılmıştır. 1973'ten beri başta İKSV bünyesinde olmak üzere, birçok sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır.

Tanıtıcı kitaplar


Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Eminönü ilçesindeki tarihi yerler