Lichfield: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: zh:利奇菲爾德
MerlIwBot (mesaj | katkılar)
k Bot: Değiştiriliyor: la:Lichfildia
128. satır: 128. satır:
[[fy:Lichfield]]
[[fy:Lichfield]]
[[it:Lichfield]]
[[it:Lichfield]]
[[la:Letocetum]]
[[la:Lichfildia]]
[[nl:Lichfield]]
[[nl:Lichfield]]
[[nn:Lichfield]]
[[nn:Lichfield]]

Sayfanın 06.55, 18 Haziran 2012 tarihindeki hâli

Lichfield
City of Lichfield
Lichfield Katedrali
Lichfield arması
Arma
Staffordshire içinde Lichfield
Staffordshire içinde Lichfield
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
BölgeBatı İç (West-Midlands)
KontlukStaffordshire
Zaman dilimiUTC0 (GMT)
 • Yaz (YSU)UTC-1 (BAZD)

Lichfield, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Batı Ic (West Midlands) bölgesinde Staffordshire kontluğuna bağlıdır ve bu kontluk içinde bir sehir mahallesi (civil parish) statülü, yetkileri çok sınırlı, ama "Lichfield Sehri Yerel Idaresi" adı tasıyan bir ikincil bir yerel idare statüsü bulunmaktadır. Lichfield ortaçağlardan kalma eski bir katedrali olması dolayısıyla ile sehir statüsü tasımaktadır. Lichfield Birlesik Krallikta sehir statusunu tasiyan ama yorel idare olarak otonom olmadan bir ust kontluk tarafindan idare edilen 7 sehirden biridir,

Lichfield sehrinin onemi uc kulesi bulunan essiz katedralinden ve ilk Ingilizce Dili Sozlugu'nu 18. yuzyilda hazirlamis olan Samuel Johnson'un dogum yeri olamasindadir.

Konumu

Lichfield Ingiltere ulkesinin Bati Ic Orta bolgesinde Birmingham'in 25 km kuzeyinde bulunmaktadir. Litchfield Londra'nin 200 km kuzeybatisindadir.


Önemli yapılar

Lichfield Katedral'nin üç kulesi

Gunumuzde Lichfield Anglikan Protestant kilise islerinde onemli bir merkez olma durumunu hala korumaktadir. Fakat gecen yuzyillarda sehrin ticari ve sinai gelismesi o kadar yavas olmustur ki bir tarihsel eskilik atmosferini korumaktadir.

  • Lichfield Katedrali: Ingiltere'de bulunan ortacaglar katedrallerinin arasinda icinde canlar bulunan uc kulesi bulunan tek katedraldir. Gunumuzdeki katedralinin insa edilmesine 1195de baslanmais ve son onemli bolumu 1330da bitirilmistir. Fakat yapilan arkeolojik arsatirmalar bu mevkide daha once bir Noraman yapisi ve ondan da once 7. yuzyilda yapilan buyuk bir kilise bulunmus olduguna isbat saglamistir.
  • Piskopos Sarayi: Katedralin yakinina 1687de bina edilmistir ama 1837den sonra yanina bina edilen papaz yetistirme koleji icine alinmistir.
  • Milley's Hospital: 1504de kadinlar icin hastene olarak bina edilmistir.
  • Doktor Johnson'un Evi: Bu buyuk bina sehrin merkezi olan "Carsi Meydani"ndadir. Ilk "Ingilizce Dili Sozlugu" adli eseriyle taninmis olan Samuel Johnson hayatinin ilk 27 yilini burada yasamis ve sonra Londra'ya yerlesmis ise de 1784de olumunden once siksik bu eve gelmistir. Simdi Samuel Johnson anisina bir muzedir.

Kardeş şehirler

Lichfield'nin şu şehirlerle resmî kardeş şehir anlaşmaları vardır:

Resimler


Kaynakça

Dış bağlantılar