Alerji: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Myrat (mesaj | katkılar)
78.173.209.108 adlı kullanıcının son değişikliği reddedilerek Sayginer sürümüne (10861721) geri dönüldü
54. satır: 54. satır:


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
* [http://www.aid.org.tr/ Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği]
* [http://www.aaaai.org Amerikan Alerji Akademisi]
* [http://www.aaaai.org Amerikan Alerji Akademisi]
* [http://www.aafa.org Astım ve Alerji birliği(Amerika)]
* [http://www.aafa.org Astım ve Alerji birliği(Amerika)]
* [http://www.atsdr.cdc.gov/HEC/CSEM/asthma/ Astımla ilgili]
* [http://www.atsdr.cdc.gov/HEC/CSEM/asthma/ Astımla ilgili]



[[Kategori:Alerjiloji]]
[[Kategori:Alerjiloji]]

Sayfanın 08.39, 11 Haziran 2012 tarihindeki hâli

Şablon:TıpUyarı

SEM'de çeşitli polenlerin görünüşü. Polenler en bilinen alerjenlerdendir.

Alerji, vücudun, aslında zararlı olmayan bazı maddelerden veya hava şartlarından etkilenmesi ya da psikolojik etkenler sonucu bazı maddelere aşırı reaksiyon göstermesidir.

Normalde vücudu koruyan bağışıklık sistemi, bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere karşı da aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara "aşırı duyarlılık" ya da "alerji" adı verilir. Alerjik reaksiyona yol açan antijene de "alerjen" denir. Alerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler.

Alerjik reaksiyonlara neden olan maddelere "alerjen" denir. Bu maddeler solunum yolu ile alınabildiği gibi, ciltten temas ya da yiyecek şeklinde ağızdan da alınabilir. Bu maddeler alerjik reaksiyon gelişebilmesi için vücuda daha önceden girmiş olmaları gerekir. Yani vücudun bağışıklık sisteminin bu maddeyle daha önce karşılaşması ve bunlara duyarlı hale gelmesi gerekir. Daha sonraki karşılaşmalarda çok hızlı bir şekilde reaksiyonlar gelişir. Reaksiyon gelişiminden de vücuttaki mast hücrelerinin alerjenler aracılığı ile parçalanması ve içinden "histamin" denilen maddenin çıkması sorumludur. Aşağıda özellikle solunum yolu ile alınan ve en sık karşılaşılan alerjenler verilmiştir.

Toz akarı.

Alerji belirtileri kaşıntı, kurdeşen ya da astım, alerjik rinit (saman nezlesi) belirtileri, hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı olarak görülebilir. Kişi, eğer bazı maddelerle temasından dolayı alerji oluyorsa, o maddenin uzaklaştırılması ile sorun çözümlenmiş olur.

İmmün (bağışıklık) sistem, yabancı maddelerle karşılaştığında onları tanımayı ve belleğine almayı öğrenir. Ardından yabancı maddelere (antijenlere) karşı antikorlar üreterek yanıtını hazırlar. Organizmada ne zaman aynı antijen görülse hatırlama özelliği nedeniyle daha önceden hazırlanmış yanıt başlar. Bu nedenle örneğin, saman nezlesi olan bir kişi her yıl polenlerle karşılaşınca immun sistemdeki bu özellik sebebiyle hemen reaksiyon gösterir.

Alerji çeşitleri

Genel alerjikler

Dış bağlantılar

Şablon:Link KM