Vikipedi:Bütün kuralları yok sayın: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
MerlIwBot (mesaj | katkılar)
MerlIwBot (mesaj | katkılar)
60. satır: 60. satır:
[[lt:Vikipedija:Saikingas dėmesys taisyklėms]]
[[lt:Vikipedija:Saikingas dėmesys taisyklėms]]
[[lv:Vikipēdija:Ignorē noteikumus!]]
[[lv:Vikipēdija:Ignorē noteikumus!]]
[[mg:Wikipedia:Torolalana azo tsy raharahina]]
[[mk:Википедија:Игнорирајте ги сите правила]]
[[mk:Википедија:Игнорирајте ги сите правила]]
[[ml:വിക്കിപീഡിയ:എല്ലാ നിയമങ്ങളെയും അവഗണിക്കുക]]
[[ml:വിക്കിപീഡിയ:എല്ലാ നിയമങ്ങളെയും അവഗണിക്കുക]]

Sayfanın 06.43, 16 Mayıs 2012 tarihindeki hâli

Bütün kuralları yok sayın ilkesi Vikipedi'nin hiçbir kuralını çiğnemez. Eğer herhangi bir kural, sizi Vikipedi'yi geliştirmekten veya Vikipedi'nin bakımını yapmaktan alıkoyuyorsa onu "yoksayın".

Vikipedi'nin kesinlikle değiştirilemeyecek olan sadece dört ilkesi vardır ve bunlar diğer politika sayfalarında izah edilmiştir:

  • Vikipedi sadece bir Türkçe ansiklopedi oluşturma projesidir, başka hiçbir şey değildir.
  • Tüm değişiklikler Vikipedi'nin tarafsızlık ilkesi ile uyuşmalıdır.
  • Telif yasalarına uyulmalıdır.
  • Diğer kullanıcılara saygılı davranılmalı, Vikiket'e riayet edilmelidir.

Bunlar dışındaki tüm kurallar ve rehberler değiştirilebilir, ancak bu süreç genellikle çok uzun süren hararetli tartışmalarla gerçekleşir. Eğer bu tartışmalara katılım az olursa, tartışmalar yinelenir. Kurallar, yapıcı kullanıcıların kurallarla çelişmemesini sağlayacak, en ideal şekilde oluşturulmalıdır. Vikipedi'ye katkıda bulunmak, eğlenceli bir uğraş olarak kalmaya devam etmelidir.

Kurallara uymak zorunda değilsiniz

Eğer kuralların ne olduğunu bilmiyorsanız veya kurallarla boğuşmak sizi bunaltıyorsa, değişikliklerinizi bildiğiniz gibi yapın. Ancak sizden sonra birinin bunları değiştireceğini, düzenleyeceğini ve hatta bazı durumlarda tamamen silebileceğini unutmamanız gerekir. Örneğin, Vikipedi'de kaynak gösterme ile ilgili pek çok kural vardır. Bir siteden veya kitaptan alıp kendi cümlelerinizle düzenlediğiniz kaynaklı bir bilgiyi Vikipedi'ye eklerken kaynak ekleme şablonlarıyla boğuşmak size baş ağrısı veriyorsa, kaynağı eklediğiniz bilginin sonuna düz yazıyla ekleyin veya kaynakça kısmına formatsız olarak ekleyin. Diğer vikipedistler size yardımcı olacaklardır. Cesur olun!

Kuralları değiştirmek

Eğer herhangi bir konudaki bir direktifin hatalı olduğunu düşünüyorsanız konuyu topluluk gündemine getirin. Bunu tartışma sayfalarında veya köy çeşmesinde yapabilirsiniz. Stil rehberleri çoğunlukla sağduyu ile hareket eden bir kullanıcının hata yapamayacağı şekilde oluşturulmuştur. Eğer sorunu giderecek daha iyi bir fikriniz yoksa, bazen prosedürlerle ilgili tartışma başlatmak abesle iştigaldir. Tartışmalar esnasında fikirlerinizin beğenilmemesine veya eleştirilmesine hazırlıklı olmalı, bunları şahsî saldırılar olarak görmemelisiniz. Mevcut kuralların çoğu Vikipedistlerin geçmişteki konsensusları ile oluşturulmuştur. Maalesef Vikipedi'de dökümantasyon işlemleri bazen yetersiz olabilmektedir; bu nedenle eski konsensuslara ulaşamayabilirsiniz.

Cesur olun ve Vikipedi'de olması gereken, yeni kullanıcıların bizden biri olmalarını kolaylaştıracak diğer kuralları da siz hazırlayın.

Ayrıca bakınız