White Zombie (film): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Homonihilis (mesaj | katkılar)
Homonihilis (mesaj | katkılar)
→‎Konu: ek çeviri
41. satır: 41. satır:


==Konu==
==Konu==
[[Haiti]]'ye gelen Madeleine Short, yakın zamanda evlenmeyi planladığı nişanlısı Neil Parker ile buluşur. Kalacakları yere giderlerken, çiftin otobüsü kötü bir Haiti [[vudu]] ustası olan ve çifti ilgiyle izleyen Murder Legendre'ın önünden geçer. Neil ve Madeleine, zengin bir [[plantasyon]] sahibi olan Charles Beaumont'un evine varır. Madeleine'e aşık olan Charles, kadını kendisiyle evlenmeye ikna etmek üzere Murder'ın doğa üstü güçlerini kullanmaya karar verir ve büyücünün zombiler tarafından işletilen [[şeker kamışı]] değirmenine gider. Murder'a göre Charles'ın istediğini elde etmesinin tek yolu, Madeleine'e bir iksir içirerek onu zombiye çevirmektir. Bunu kabul eden Beaumont iksiri alır ve gizlice Madeleine'e verir. Madeleine ile Neil'in düğününden kısa süre sonra iksir etkisini öldürür, genç kadın ölür ve gömülür. Murder ile Charles gece kadının mezarına girerler onu zombi olarak hayata döndürürler.
[[Haiti]]'ye gelen Madeleine Short, yakın zamanda evlenmeyi planladığı nişanlısı Neil Parker ile buluşur. Kalacakları yere giderlerken, çiftin arabası kötü bir Haiti [[vudu]] ustası olan ve çifti ilgiyle izleyen Murder Legendre'ın önünden geçer. Neil ve Madeleine, zengin bir [[plantasyon]] sahibi olan Charles Beaumont'un evine varır. Madeleine'e aşık olan Charles, kadını kendisiyle evlenmeye ikna etmek üzere Murder'ın doğa üstü güçlerini kullanmaya karar verir ve büyücünün zombiler tarafından işletilen [[şeker kamışı]] değirmenine gider. Murder'a göre Charles'ın istediğini elde etmesinin tek yolu, Madeleine'e bir iksir içirerek onu zombiye çevirmektir. Bunu kabul eden Beaumont iksiri alır ve gizlice Madeleine'e verir. Madeleine ile Neil'in düğününden kısa süre sonra iksir etkisini öldürür, genç kadın ölür ve gömülür. Murder ile Charles gece kadının mezarına girerler onu zombi olarak hayata döndürürler. Sarhoş ve depresif durumdaki Neil ise Madeleine'ın hayaletini görür ve kadının mezarına gider. Mezarı boş bulan Neil, yerel bir misyoner olan Dr. Bruner'in yardımına başvurur. Doktor, Murder'ın birçok rakibini zombiye çevirdiğini ve sonrasında da en yakın korumaları olarak kullandığını anlatır. İkili Madeleine'i kurtarmak için Murder'ın bir uçurumun kenarındaki kalesine gider.


==Kaynaklar==
==Kaynaklar==

Sayfanın 20.17, 22 Nisan 2012 tarihindeki hâli

White Zombie
Vizyon posteri
YönetmenVictor Halperin
YapımcıEdward Halperin
SenaristGarnett Weston
OyuncularBéla Lugosi
Madge Bellamy
Joseph Cawthorn
John Harron
Robert Frazer
MüzikGuy Bevier Williams
Hugo Riesenfeld
Xavier Cugat[1]
Görüntü yönetmeniArthur Martinelli
KurguHarold McLernon
DağıtıcıUnited Artists
CinsiSinema filmi
TürüKorku
RenkSiyah-beyaz
Çıkış tarih(ler)i28 Temmuz 1932 (1932-07-28)
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Devam filmiZombilerin İsyanı

White Zombie 1932 ABD yapımı, kanun öncesi dönem bağımsız korku filmi. Victor Halperin'in yönettiği filmin yapımcısı kardeşi Edward Halperin'dir. Garnett Weston'ın senaryosu, şeytani bir vudu ustasının elinde zombiye dönüşen genç bir kadının öyküsü üzerine kuruludur. Antagonist Murder Legendre rolünde Béla Lugosi, kurban rolünde ise Madge Bellamy yer alır. Diğer oyuncular arasında Robert W. Frazer, John Harron ve Joseph Cawthorn bulunur.[2]

Filmin büyük bölümü Universal Studios tesislerinde çekildi ve dönemin birçok başka korku filminde kullanılan dekor ve aksesuarlar kullanıldı. White Zombie New York'ta gösterime girdiğinde olumsuz tepkiler aldı, filmin abartılı öyküsü ve zayıf oyunculuk izleyiciler tarafından eleştirildi. Bağımsız bir film için oldukça iyi finansal kâr elde eden film yine de gişede dönemin diğer korku filmleri kadar rağbet görmedi. Devam filmi olarak 1936'da Zombilerin İsyanı çekildi.

White Zombie uzun metrajlı ilk zombi filmi olarak değerlendirilir. Filmin güncel eleştirileri, vizyona girdiği döneme göre daha olumludur. Eleştirmenler filmin atmosferini överken, 1940'ların Val Lewton yapımı korku filmleriyle karşılaştırırlar. Ancak hâlâ kötü oyunculuk sebebiyle olumsuz görüşler mevcuttur.

Konu

Haiti'ye gelen Madeleine Short, yakın zamanda evlenmeyi planladığı nişanlısı Neil Parker ile buluşur. Kalacakları yere giderlerken, çiftin arabası kötü bir Haiti vudu ustası olan ve çifti ilgiyle izleyen Murder Legendre'ın önünden geçer. Neil ve Madeleine, zengin bir plantasyon sahibi olan Charles Beaumont'un evine varır. Madeleine'e aşık olan Charles, kadını kendisiyle evlenmeye ikna etmek üzere Murder'ın doğa üstü güçlerini kullanmaya karar verir ve büyücünün zombiler tarafından işletilen şeker kamışı değirmenine gider. Murder'a göre Charles'ın istediğini elde etmesinin tek yolu, Madeleine'e bir iksir içirerek onu zombiye çevirmektir. Bunu kabul eden Beaumont iksiri alır ve gizlice Madeleine'e verir. Madeleine ile Neil'in düğününden kısa süre sonra iksir etkisini öldürür, genç kadın ölür ve gömülür. Murder ile Charles gece kadının mezarına girerler onu zombi olarak hayata döndürürler. Sarhoş ve depresif durumdaki Neil ise Madeleine'ın hayaletini görür ve kadının mezarına gider. Mezarı boş bulan Neil, yerel bir misyoner olan Dr. Bruner'in yardımına başvurur. Doktor, Murder'ın birçok rakibini zombiye çevirdiğini ve sonrasında da en yakın korumaları olarak kullandığını anlatır. İkili Madeleine'i kurtarmak için Murder'ın bir uçurumun kenarındaki kalesine gider.

Kaynaklar

Kaynak notları

  1. ^ Rhodes 2001, s. 257
  2. ^ Variety film değerlendirmesi; 6 Ağustos 1932, sayfa 15.

Dış bağlantılar