Yıldız sistemi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
JAnDbot (mesaj | katkılar)
k r2.5.2) (Bot: Değiştiriliyor: es:Sistema estelar
CocuBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.2) (Bot: Ekleniyor: no:Stjernesystem
42. satır: 42. satır:
[[mk:Ѕвезден систем]]
[[mk:Ѕвезден систем]]
[[ms:Sistem najam]]
[[ms:Sistem najam]]
[[no:Stjernesystem]]
[[pl:Gwiazda wielokrotna]]
[[pl:Gwiazda wielokrotna]]
[[pt:Sistema estelar]]
[[pt:Sistema estelar]]

Sayfanın 18.33, 27 Mart 2012 tarihindeki hâli

HD 188753 olarak kodlanan üçlü yıldız sisteminin bir sanatçı tarafından temsili.

Yıldız sistemi, birbirleri çevresinde dönen, kütleçekim kuvvetiyle birbirlerine bağlı az sayıdaki yıldızdan oluşan sistemdir. [1]Yıldız sistemi (İng. star system) çok sayıda yıldızlardan oluşan yıldız kümesi (İng. star cluster) değildir. Yıldız sistemleri genellikle çift yıldız sistemi ve çoklu yıldız sistemi olarak iki grupta ele alınır.

Çift yıldız sistemi

Birbirleri çevresinde dönen, yani birbirlerinin merkezî kütlelerinin yörüngesinde dönen iki yıldızdan oluşur. Son araştırmalar, yıldızların büyük bir çoğunluğunun iki ya da daha fazla yıldızdan oluştuğunu göstermektedir. Çift yıldız ya da çoklu yıldız sistemleri astrofizik için oldukça önemlidir; çünkü yörüngelerinin incelenmesiyle kütleleri öğrenilebilir. Çift yıldızlar optik olarak ya da spektroskopi gibi dolaylı teknikler uygulanarak keşfedilebilirler. Çift yıldız sistemleri kütlelerini değiştirebilirler; bu tek olan yıldızların evrimle ulaşamayacağı bir aşamadır. İlk keşfedilen çift yıldız Sirius’tur. (Fakat Sirius Sistemi’nde üçüncü bir yıldızın olabileceğinden kuşkulanılmaktadır.)

Çoklu yıldız sistemi

İki yıldızdan daha fazla sayıda, fakat genellikle 100 ile 1000 yıldız içeren açık yıldız kümelerine oranla daha az sayıda (3,4,5,6) yıldızdan oluşan sistemdir.[2] [3] Çift yıldızlara oranla daha karmaşık bir model oluştururlar.

Ayrıca bakınız

Referanslar

  1. ^ "Star system" in Modern Dictionary of Astronomy and Space Technology. A.S. Bhatia, ed. New Delhi: Deep & Deep Publications, 2005. ISBN 81-7629-741-0
  2. ^ p. 16, Understanding Variable Stars, John R. Percy, Cambridge: Cambridge University Press, 2007, ISBN 0-521-23253-8.
  3. ^ p. 24, Galactic Dynamics, James Binney and Scott Tremaine, Princeton University Press, 1987, ISBN 0-691-08445-9.