Bozkır: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Schleming (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Schleming (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Diğer anlamı2|Bozkır}}
{{Diğer anlamı2|Bozkır}}
[[Dosya:Steppe of western Kazakhstan in the early spring.jpg|240px|thumb|Batı Kazakistan'da ilkbahar başlarında bozkırdan bir görünüm]]
[[Dosya:Steppe of western Kazakhstan in the early spring.jpg|240px|thumb|Batı Kazakistan'da ilkbahar başlarında bozkırdan bir görünüm]]
'''Bozkır''' veya '''Step''' ([[Rusça]]: ''степь (step)''): [[kıta]]ların iç bölgelerinde yağış miktarı 500-300 mm’ye düştüğü zaman ormanlar yerini otsu bitkilere ve çalılara bırakır. Bozkır kuşağı denen bu bölgelerde görece [[kuraklık|kurak]], ama çok sıcak olmayan yazları çok soğuk kışlar izler. Doğu [[Avrupa]]’nın güneyinden [[Asya]]’nın içlerine doğru uzanan bozkır kuşağı [[Kuzey Amerika]]’nın ortabatısında preri, [[Güney Amerika]]’da pampa adıyla anılır. Kuraklığın süresine göre buralarda birkaç [[santimetre]] yüksekliğindeki otlardan, soğanlı ve yumrulu bitkilere kadar değişen bitki türleri yetişir. İçinde yetişen bitki türlerine göre adlar alan bu alanlarda günümüzde daha çok [[buğday]] [[tarım]]ı yapılır. Bu bozkır kuşağından sonra iç bölgelerdeki [[çöl]]ler başlar. [[Bozkır]], [[Türkiye]]'de [[İç Anadolu]], [[Doğu Anadolu]] ve [[Güneydoğu Anadolu]]'da görülür. başlıca bitki türleri ise geven, koyun yumağı, üzerlik, çayır dikenidir.Bozkır kısacası ilkbaharda yeşeren,yazları sararan ot birikintisine verilen isimdir.
'''Bozkır''' veya '''Step''' ([[Rusça]]: ''степь''): [[kıta]]ların iç bölgelerinde yağış miktarı 500-300 mm’ye düştüğü zaman ormanlar yerini otsu bitkilere ve çalılara bırakır. Bozkır kuşağı denen bu bölgelerde görece [[kuraklık|kurak]], ama çok sıcak olmayan yazları çok soğuk kışlar izler. Doğu [[Avrupa]]’nın güneyinden [[Asya]]’nın içlerine doğru uzanan bozkır kuşağı [[Kuzey Amerika]]’nın ortabatısında preri, [[Güney Amerika]]’da pampa adıyla anılır. Kuraklığın süresine göre buralarda birkaç [[santimetre]] yüksekliğindeki otlardan, soğanlı ve yumrulu bitkilere kadar değişen bitki türleri yetişir. İçinde yetişen bitki türlerine göre adlar alan bu alanlarda günümüzde daha çok [[buğday]] [[tarım]]ı yapılır. Bu bozkır kuşağından sonra iç bölgelerdeki [[çöl]]ler başlar. [[Bozkır]], [[Türkiye]]'de [[İç Anadolu]], [[Doğu Anadolu]] ve [[Güneydoğu Anadolu]]'da görülür. başlıca bitki türleri ise geven, koyun yumağı, üzerlik, çayır dikenidir.Bozkır kısacası ilkbaharda yeşeren,yazları sararan ot birikintisine verilen isimdir.


[[Kategori:Step| ]]
[[Kategori:Step| ]]

Sayfanın 10.00, 23 Şubat 2012 tarihindeki hâli

Batı Kazakistan'da ilkbahar başlarında bozkırdan bir görünüm

Bozkır veya Step (Rusça: степь): kıtaların iç bölgelerinde yağış miktarı 500-300 mm’ye düştüğü zaman ormanlar yerini otsu bitkilere ve çalılara bırakır. Bozkır kuşağı denen bu bölgelerde görece kurak, ama çok sıcak olmayan yazları çok soğuk kışlar izler. Doğu Avrupa’nın güneyinden Asya’nın içlerine doğru uzanan bozkır kuşağı Kuzey Amerika’nın ortabatısında preri, Güney Amerika’da pampa adıyla anılır. Kuraklığın süresine göre buralarda birkaç santimetre yüksekliğindeki otlardan, soğanlı ve yumrulu bitkilere kadar değişen bitki türleri yetişir. İçinde yetişen bitki türlerine göre adlar alan bu alanlarda günümüzde daha çok buğday tarımı yapılır. Bu bozkır kuşağından sonra iç bölgelerdeki çöller başlar. Bozkır, Türkiye'de İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da görülür. başlıca bitki türleri ise geven, koyun yumağı, üzerlik, çayır dikenidir.Bozkır kısacası ilkbaharda yeşeren,yazları sararan ot birikintisine verilen isimdir.