Aeneas: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: an:Eneas
Thijs!bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.2) (Bot: Değiştiriliyor: sk:Eneas
74. satır: 74. satır:
[[sh:Eneja]]
[[sh:Eneja]]
[[simple:Aeneas]]
[[simple:Aeneas]]
[[sk:Aineias]]
[[sk:Eneas]]
[[sq:Enea]]
[[sq:Enea]]
[[sr:Енеја]]
[[sr:Енеја]]

Sayfanın 07.50, 2 Şubat 2012 tarihindeki hâli

Tiepolo (1757)
Elinde palladium'u, sırtında babasını taşıyan Aeneas
Federico Barocci (1598)

Aeneas (Eski Yunanca Αἰνείας, Aineias, Latince Aeneas), Kral Ankhises ile Aphrodite'nin oğlu ve Troia kahramanlarından biridir. Latin şairi Vergilius'un şaheserinin konusu oldu ve bu Anadolulu prens, Roma'nın milli kahramanı ve imparator Augustus'un atası sayıldı.

Truva düştükten sonra şehirden kaçıp yeni bir yurt arayan Truvalıların önderlik etti. Önce sağ kurtulanlarla beraber Kaz Dağı'nın güneyindeki Antandros(Altınoluk) kentine gelip burdan gemi ile denize açılmışlardır. Rüzgar onları Kartacaya sürüklemiştir. Kartaca Kraliçesi Dido'nun bir süre misafiri olduktan sonra tekrar yola çıkarlar ve Orta İtalyada karaya çıkarlar. Burada yerli Sabinlerle de karışarak Roma kentini kurarlar.Truva'daki palladium adıyla bilinen heykeli beraberinde kaçırıp, kurulacak olan Roma kentinin bulunduğu yere diktiği belirtilir. Truva'da Hektor'dan sonra en büyük kahraman sayılırdı. Dardanya prensiydi. Torunları Romulus ve Remus Roma İmparatorluğu'nu kurmuştur.


Roma mitolojisi edebiyata yansımış ve ünlü Romalı şair Vergillius ‘Aeneas’ adlı eserini yazmıştı.‘Aeneas’ eserinde şair Troya kahramanlarından biri olan Aeneas’ın halkı ile birlikte İtalya’ya nasıl yerleştiğini anlatmış. Aeneas, Troya’lı prens Ankhises ile tanrıça Aphrodite ’nin oğludur. Tanrılar, kral Priamos soyunun sona ermesine Dardanos soyunun ise devam etmesine karar vermiştir. Bu nedenle Aeneas, annesi tanrıça Aphrodite’nin yol göstermesi ile yakınları ve halkıyla İtalya’ya varabilecektir. Uzun ve bol serüvenli bir yolculuktan sonra Aeneas, İtalya’nın Tiber nehri kıyılarına kolonisini kurar. Burada yörenin kralı Latinus ile dost olur ancak, Yunan kolonisinin komutanı Turnus ile döğüşür ve onu yenerek öldürür. Latinus’un kızı Lavinia ile evlenerek Lavinium kentini kurar. Bu kent sonraları Albalonga adını alacaktır. Nihayet kent Roma adını alarak çok ünlenecek ve tarihte önemli roller üstlenecektir. Aeneas soyu, oğlu Iulus ile devam eder ve bu soydan gelen Ilia ünlü ikizler Remus ve Romulus’u (Remo ve Romolo) doğurur.