Hatşepsut: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
21. satır: 21. satır:
Altın Horus adı: Netjeretkhau: Görünüşün ilahiliği
Altın Horus adı: Netjeretkhau: Görünüşün ilahiliği


Hatşepsut'un Dair-El-Bahri'deki tapınak-mezarı Atatürk'ün Anıtkabri'ne mimari yönden ilham kaynağı olmuştur.
Hatşepsut'un Dair-El-Bahri'deki tapınak-mezarı Atatürk'ün Anıtkabri'ne mimari yönden ilham kaynağı olmuştur. sanatçıları ve ustaları da korumuştur.
== Kaynaklar ve Dipnotlar ==
== Kaynaklar ve Dipnotlar ==
<div class="references-small" style="-moz-column-count:2; column-count:2;">
<div class="references-small" style="-moz-column-count:2; column-count:2;">

Sayfanın 11.45, 29 Ocak 2012 tarihindeki hâli

Kadın Firavun Hatşepsut
Kadın Firavun Hatşepsut'un tapınağının içerisinde yer alan dikilitaş ve üzerindeki hiyeroglifler,Luksor.

Hatşepsut veya Hatçepsut; Antik Mısır'da 18. Hanedan döneminde hüküm sürmüş kadın firavun. Annesi Ahmose (Ahmos/Yahmos) babası I. Thutmose'dir (Tutmos/Akheperkhare).[1][2] Hatşepsut'un iktidarda bulunduğu zaman dilimi konusunda çeşitli görüşler vardır. Bunlara göre: En erken MÖ 1503 yılında iktidara gelmiş ve en geç MÖ 1445 iktidarı son ermiştir.[2]

Üvey kardeşi, babasının Mutnefert'ten olan oğlu II. Thutmose ile evlenmiştir. II. Thutmose’nin ölümünden sonra hatşepsut kız evlat doğuramamanın vermiş olduğu başarısızlık hissi ile tahtı üvey oğlu III. Thutmose’ye kaptırmamak için dönemin baş rahibi ile bir anlaşma yapar. Ve kendini firavun seçtirir

Evli oldukları dönemde kocası bir dansöz olan Aset`i 2. eş olarak almıştır. İkinci eşle aynı zamanda hamile kalan Hatshepsut 2. kız çocuğunu, Aset ise ilk oğlan çocuğunu doğurmuştur. Bu çocuğu kendi çocuğu gibi seven Hatşepsut, kızlarının kendisinin aksine çok narin kızlar olmasından hoşlanmamıştır.

Uzun süren hakimiyet yılları boyunca barışçı bir politika izleyen Hatşepsut yalnızca isyan bastırmak için sefere çıkmıştır. Aset`in oğlu III. Thutmose'nin vezirini ve arkadaşlarını öldürmesi üzerine zehir içerek intihar ettiği iddia edilse de bu konuda herhangi bir delil yoktur. Pek çok kaynak Hatşepsut'un kemik kanserinden vefat ettiğini savunur.[2]

Hatşepsut'un, yaklaşık 22 yıl süren iktidarı sonrasında yerine III. Thutmose geçmiştir.[3]

Tarihte adı kayıtlara geçen ilk kadındır. Mısırın güneyinde bulunan Punt topraklarının keşfedilmesi için on emir vermiştir. Kraliçe olduktan sonra bir kral gibi giyinmiş ve takma sakal kullanmıştır. Çünkü çeşitli törenlerde takma sakal kullanmak firavunların geleneğidir.

Hatşepsut her firavun gibi beş ayrı isme sahiptir. Bu beş farklı isim doğum adı, taht adı, Horus adı, Nebty adı ve Altın Horus adı altında toplanır.

Doğum adı: Khnumt-Amun Hatshepsut: Khnumt-Amun: Amun'a bağlı olan. Hatshepsut: Asil kadınların önde geleni Taht adı: Maat-ka-ra: Ra'nın ruhunun adaleti/doğruluğu Horus adı: Wesretkau: Ruhların(Ra'nın ruhlarının) gücü Nebty adı: Wadjrenput: Yılların gelişimi Altın Horus adı: Netjeretkhau: Görünüşün ilahiliği

Hatşepsut'un Dair-El-Bahri'deki tapınak-mezarı Atatürk'ün Anıtkabri'ne mimari yönden ilham kaynağı olmuştur. sanatçıları ve ustaları da korumuştur.

Kaynaklar ve Dipnotlar

  1. ^ "Ancient Egypt-Hatshepsut (Maatkare), Anneke Bart". Saint Louis University. 08.04.2007.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  2. ^ a b c "Maat-ka-Ra Hatshepsut History, Dr. Karl H. Leser". Dr. Karl H. Leser (Iufaa). 08.04.2007.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  3. ^ "Death of the Queen, Dr. Karl H. Leser". Dr. Karl H. Leser (Iufaa). 08.04.2007.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)

Dış bağlantılar


Şablon:Link KM Şablon:Link SM Şablon:Link SM