Sint Eustatius: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Amirobot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: fa:سنت یوستیشس
WikitanvirBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Değiştiriliyor: fa:سینت یوستیشس
31. satır: 31. satır:
[[et:Sint-Eustatius]]
[[et:Sint-Eustatius]]
[[eu:Sint Eustatius]]
[[eu:Sint Eustatius]]
[[fa:سنت یوستیشس]]
[[fa:سینت یوستیشس]]
[[fi:Sint Eustatius]]
[[fi:Sint Eustatius]]
[[fr:Saint-Eustache (Antilles)]]
[[fr:Saint-Eustache (Antilles)]]

Sayfanın 11.53, 2 Aralık 2011 tarihindeki hâli

Hollanda Antillerinde adanın konumu

Sint Eustatius (Statia olarak da anılır), yaklaşık 2500 kişilik yaşayanıyla Hollanda Krallığı'na bağlı Hollanda Antilleri'nin bir parçasıdır. Başkenti Oranjestad'dır.

Toplam alanı 21 km² kadar olan adanın, yeni bir yönetimsel yapılanma ile Hollanda Antilleri'nden ayrılıp doğrudan Hollanda'ya baglı bir "özel belde" olması gündemdedir.

Ada, Avrupalılarca ilk kez Kristof Kolomb tarafından 1493'de görülmüş, sonraki 150 yıl boyunca da birçok ulusun egemenliğine girmiştir. 1636'dan beri, arada başka ülkelerce ele geçirilmesine karşın, Hollanda'nın egemenliğinde kalmıştır. Adanın adı, katolik Aziz Eustatius'dan gelmektedir.

Mazinga Dağı (Quill)

Ada, eyer biçiminde olup, güneydoğusunda 602 metre yüksekliğindeki (sönmüş bir yanardağ olan) Mazinga Dağı (bilimsel adı "Quill"), kuzeybatısında ise daha küçük Signal Hill/Little Mountain ("Küçük Dağ") dağları vardır. Mazinga dağındaki yanardağı ağzı, gezginlerin ilgisini çeken bir yerdir.

Sint Eustatius yerlileri ABD'yi tanıyan ilk "ulus" olmakla övünürler. Bu tanıma adaya 1775'de gelen USS Andrew Doia adlı Amerikan gemisinin top atışıyla selamlanmasıyla olmuştur. O zamanlar adanın şeker kamışı üretim yeri olmasının yanı sıra kuşatılmış Amerika sömürgelerine mal kaçırılan yerlerden birisi olması önemini daha da arttırmıştır. Bir ara insan sayısı 20 bine dek çıkmışsa da, sonradan Kurasao ile Ermiş Martin (Sint Maarten) adalarının gölgesinde kalmıştır.