Seramik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Dr. Coal (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k -telif
1. satır: 1. satır:

{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
'''Seramik''' bir veya birden fazla [[metal]]in, metal olmayan [[element]] ile birleşmesi ve sinterlenmesi sonucu oluşan [[inorganik]] [[bileşik]].
'''Seramik''' bir veya birden fazla [[metal]]in, metal olmayan [[element]] ile birleşmesi ve sinterlenmesi sonucu oluşan [[inorganik]] [[bileşik]].


== Seramik Tarihi ==
Medeniyetlerini yaratırken insanoğlu önce suyu kullandı, sonra toprağı, sonrada ateşi.En eski insanların izlerinin olduğu Anadolu'da insanın beyni, yaratıcılığı, ve yeteneği 8000 yıl öce bir araya geldi ve seramik malzemeyi keşfetti. Bilinen ilk seramik örnekleri Anadolu'da MÖ 6000 de, Çatal Höyük, Hacılar ve Alacahöyük'te ortaya çıkmıştır. Çin Medeniyetinin babası kabul edilen Yang-Shao kültürü ilk seramikleri 2000 yıl sonra ortaya çıkmıştır. İlk seramik örnekleri, günlük kullanım için yapılan çanak, çömleklerdir. İnsanoğlu, seramiğin dayanıklığını keşfedip, seramikten dinsel törenlerde kullanılan Tanrı heykelleri, takılar ve süs eşyaları yapmışlardır.
İlk sırlı seramik M.Ö 4000 Mısır'da yapıldığı bilinmektedir.
Mezopotamya'da M.Ö 3500 yılında pişmiş tuğla ile saraylar ve yollar yapıldığı görülmüştür. Ayrıca Mısır piramitlerinin iç kısımlarıda pişmiş tuğla ile örülmüştür.


== Üretimi ==
== Üretimi ==

Sayfanın 11.44, 25 Ekim 2011 tarihindeki hâli

Seramik bir veya birden fazla metalin, metal olmayan element ile birleşmesi ve sinterlenmesi sonucu oluşan inorganik bileşik.

Üretimi

Genellikle kayaların dış etkiler altında parçalanması ile oluşan kil, kaolen ve benzeri maddelerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile meydana gelirler. Bu açıdan halk arasında pişmiş toprak esaslı malzeme olarak bilinir. Örneğin, cam, tuğla, kiremit, taş, beton, çimento, aşındırıcı tozlar porselen ve refrakter malzemeler bu gruba girer.

Kil belirli bir üretim sürecini geçirdikten sonra, sert ve deforme olmayan, bazı özel etkenler dışında hiçbir dış etkiden kolayca etkilenmeyen bir malzeme haline gelir. Seramik malzeme üretiminde, kil hamuruna belirli maddeler katarak, değişik şekillendirme yöntemleriyle, kullanılan hamurun bünyesine uygun bir pişirme ile, seramik malzemeye istenilen niteliği kazandırma imkânı vardır.

Bileşeni

Bileşiminde değişik türde silikatlar, alüminatlar ve bir miktar metal oksitler ile alkali ve toprak alkali bileşikler bulunan bir malzemedir. Seramik grubuna oksitler, nitritler, boridler, karbitler, silikatlar ve sülfidler girmektedir. Bazı seramiklerde iyonsal, kısmen kovalent bağ bulunabilir. Bazıları amorf, bazıları da kristal yapılıdırlar. Çok sert ve gevrektirler. Erime sıcaklıkları yüksek (silis 1750 °C'de alüminat 2050 °C'de erir), ısı ve elektriksel yönden yalıtkandırlar. Silise %6 alüminat katılırsa erime sıcaklığı 1550 °C'e düşer. Demir oksit ve alkali bileşikler erime sıcaklığını daha da azaltarak 900 °C’ye kadar düşürebilir.

Şablon:Sanat Dalları