Tiger I: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği: de:Panzerkampfwagen VI Tiger madde bağlantısı eklendi
75. satır: 75. satır:


{{Link SM|hu}}
{{Link SM|hu}}
{{Link SM|de}}


[[ar:دبابة النمر 1]]
[[ar:دبابة النمر 1]]

Sayfanın 00.12, 9 Ekim 2011 tarihindeki hâli

Şablon:Tanım-kara savaş aracı

Panzerkampfwagen VI ("Zırhlı muharebe aracı VI", lakap: Tiger veya Tiger I), Alman yapımı II. Dünya Savaşı ağır tanktır. Adı Ferdinand Porsche tarafından konulmuştur. Zamanındaki en iyi tanklardan biriydi. Çok sağlam zırha ve iyi bir topa sahip olduğu için düşmanların korkulu rüyasıydı(özellikle Batı cephesinde).Doğu cephesindeki zamanının ilerisindeki T-34 ve KV-1/2,3 tanklarına karşılık geliştirilmiştir.Yer ve hava hedeflerine karşı etkisini kanıtlamış olan 88mm'lik silahın anti tank mermileri kullanan modeli monte edilmiştir. Savaşın sonlarına doğru bir Tiger tankına 20 tane M4 Sherman tankının saldırdığı görülmüştür. Tiger'ların kayıp vermesinin sebebi düşmanlar değil karmaşık mekanik yapısıydı. Bu yüzden çoğu Tiger tankı onarılamaz halde bozulduğu için mürettebatı tarafından terk edilmiş halde bulunmuştur.

Tasarım Özellikleri

Kursk Muharebesi öncesinde Belgorod'da konuşlandırılan 503. Ağır Panzer Taburu'na ait Tiger I 'i inceleyen Cemil Cahit Toydemir başkanlığındaki Türk askerî gözlemci heyeti mensupları (26 Haziran 1943).

Tiger'lar tasarım açısından bazı noktalarda önemli eksikliklere sahipti. Dönemindeki orta-sınıf bir tank olan T-34'lerin gövde dizaynı açılı tasarlanmıştı ve bu tasarım sayesinde tank isabet eden mermilerin neredeyse yarısını sektirebiliyordu. Tigerlar ise bunun aksine nerdeyse 90°lik bir gövdeye sahiptiler. Bunu kapatmak için ön tarafı 100mm'lik yan tarafları ise 80mm'lik zırhla kaplanmıştı.

Tiger tanklarının ağır gövdesi ancak hidrolik sistemlerle hareket ettirilebiliyordu. Bu hidrolik sistemlerin arızalanma olasılığına karşı, elle kontrol mekanizmaları da vardı. Tankın en önemli özelliği olan 88 mm'lik top da ancak hidrolik sistemle döndürülebiliyordu, ayrıca hassas ayarlar yapmak için çarkla döndürme sistemi de vardı. Ayrıca bu toplar çok iyi bir optik sisteme sahiptiler, uzak ve hareketli hedefleri çok başarılı bir şekilde vurabiliyorlardı. Bu optik sistem ve etkili topu sayesinde 3000 metrenin uzağındaki hedefleri bile vurduğu görülmüştür. Düşman tankları ise onun kalın zırhını delmek için çok yakına girmek zorundaydılar.Ancak Tiger öylesine karmaşık bir yapıya sahipti ki sadece 1.300 adet üretilebildi.Bir Tiger için 300.000 üretim saati harcanırken Tiger'ın rakipleri olan T-34,Sherman ve Churchill tankları bu üretim zamanının neredeyse onda bir zamanda üretiliyorlardı. Ama karmaşık yapısına rağmen bir Tiger'ı yok edebilmek için en az 4 Sherman tankını gözden çıkarmayı hesaplamak gerekiyordu.Tiger'ın en önemli handikaplarından biri de bakımının oldukça zaman almasıydı.Muharebe sırasında arızalanan veya az hasarlı olan Tiger'lar onarılamıyordu. Almanlar bu onarım handikapı nedeniyle birçok Tiger'ı muharebe alanında bırakmak zorunda kalmıştır.

101. Ağır Panzer Taburu'nun 1. bölük komutanı SS-Obersturmführer Hanno Raasch (ortada sağ) ve tabur komutanı SS-Sturmbannführer Heinz von Westernhagen (ortada sol) bir tatbikat sırasında (Picardie, Fransa, 21 Mart 1944)

Tiger'ın tank terminolojine kattığı bir yenilik de psikolojik yıkımdır. Tiger kalın zırhı, 88 mm'lik topu ile savaş sırasında öylesine efsaneleşmişti ki müttefik zırhlı tümenleri ormanlık alanlardan geçerken genellikle toplu olarak hareket ederlerdi. Çünkü her an bir ağaçlığın arkasından bir Tiger bölüğünün baskın ateşi açması olasılığı vardı. Bu olasılık da mütttefiklere Normandiya'dan sonra zaman kaybettiren engellerden biri olmuştur.

Bir tankta üç özellik aranır. Hız, zırh ve silah. Silahtan kasıt, uzun mevzilli, geniş çaplı bir ana silahtır. Her üç özelliği aynı tank üzerinde toplamak, o yılların teknolojisinde pek olanaklı değildir. Bu yüzden bu üç özellik arasında bir tercih sıralaması yapılır. Bazı zırhlı savaşı kuramcıları hızın birincil unsur olduğunu, bazıları ise zırh kalınlığı ve etkin ana silahın önemli olduğu görüşündedirler. Tiger, bu ikinci görüş doğrultusunda tasarlanmış bir tanktı.

Öte yandan 1941 yılı içinde Alman hafif ve orta sınıf tankları Rusların BT Serisi ve T-26 tankları karşısında yeterliydi. Ancak 1942 yılından itibaren cephelerde ortaya çıkmaya başlayan T-34 ler karşısında yetersiz kalıyorlardı. Daha ağır tankların geliştirilmesi doğaldır.

Önemli başarıları

Panzer-Lehr Tümeni'ne bağlı Panzer IV ve 101. Ağır Panzer Taburu 1. Bölüğü'ne başlı Tiger I (Villers-Bocage kasabasının pazar yerinin bulunduğu kavşak, Haziran 1944)
  • Kursk Muharebesi'nde tek bir Tiger I 522 tane T-34'ü imha etti. Anlatılana göre 523. tank'a da bir kez ateş etmiş ve tank ağır hasar almış fakat ateş ettiğinde Tiger patlamıştır.[kaynak belirtilmeli]
  • 13 Haziran 1944 tarihli Villers-Bocage Muharebesi'nde SS 101. Ağır Panzer Taburu'nun 2. Bölüğüne bağlı Michael Wittmann komutasındaki Tiger I, 512 tank dahil olmak üzere toplam 527 zırhlı araçı imha etti.

Muharebe geçmişi

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Tiger I ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

Şablon:Link SM Şablon:Link SM