Uzunkavak, Tortum: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
36. satır: 36. satır:


=== Tarihi ===
=== Tarihi ===
Köyün tarihi [[Akkoyunlular]]'a dayanmaktadır, çünkü o dönemin kalıntıları bulunmaktadır. Uzunkavak adını kavak ağaçlarının çokluğundan almaktadır. Eski kale kalıntıları, eski yerleşim yerleri, ağ mezarlar denilen alanda kimlere ait olduğu bilinmeyen mezar kalıntıları vardır. [[I. Dünya Savaşı]]'ndan önce [[Ermeniler]] ile Türkler bir arada yaşamıştır, ama şu anda sadece Türklerin yaşamını sürdürdüğü bir köydür. [[Tortum]]'un en son köyü olup [[İspir'in duruköy köyü eski adı ile kompur ile sınırdır.
Köyün tarihi [[Akkoyunlular]]'a dayanmaktadır, çünkü o dönemin kalıntıları bulunmaktadır. Uzunkavak adını kavak ağaçlarının çokluğundan almaktadır. Eski kale kalıntıları, eski yerleşim yerleri, ağ mezarlar denilen alanda kimlere ait olduğu bilinmeyen mezar kalıntıları vardır. [[I. Dünya Savaşı]]'ndan önce [[Ermeniler]] ile Türkler bir arada yaşamıştır, [[Tortum]]'un en son köyü olup [[İspir]]'in duruköy köyü eski adı ile kompur ile sınırdır.


=== Kültür ===
=== Kültür ===

Sayfanın 00.43, 28 Eylül 2011 tarihindeki hâli

Uzunkavak, Tortum
Harita
Erzurum
Erzurum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlErzurum
İlçeTortum
Coğrafi bölgeKaradeniz
Nüfus
 • Toplam548
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0442
Posta kodu25430

Uzunkavak, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Köyün tarihi Akkoyunlular'a dayanmaktadır, çünkü o dönemin kalıntıları bulunmaktadır. Uzunkavak adını kavak ağaçlarının çokluğundan almaktadır. Eski kale kalıntıları, eski yerleşim yerleri, ağ mezarlar denilen alanda kimlere ait olduğu bilinmeyen mezar kalıntıları vardır. I. Dünya Savaşı'ndan önce Ermeniler ile Türkler bir arada yaşamıştır, Tortum'un en son köyü olup İspir'in duruköy köyü eski adı ile kompur ile sınırdır.

Kültür

Gelenekler: Genel itibariyle karadeniz kültürü hakim olup, asker uğurlamaları yapılır, kız ve erkek tarafında iki gün olmak üzere yemekli düğünler yapılır, yılbaşı akşamları gençler toplanıp tel helvası yaparlar, kahvelerde dönerler yapılır, bayramlarda yemek verilir.

Yemekleri: cağ kebabı, kalturun (patetes)her türlü yemeği yapılır, kuymak, mıhlama, haşıl, kavut çorbası, horis, helva, kaymak, hıh, siron, erişte, tandır ekmeği, hasuta, huslama, su böreği, ayran aşı vb.

Coğrafya

Erzurum iline 105 km, Tortum ilçesine 60 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün doğu karadenizde olması dolayısıyla karasal ve karadeniz ikliminin etkileri sözkonusudur. Kışları soğuk, yazları sıcak geçer. Kışın dağlardaki kar seviyesi 1.5 metreye ulaşırken alçak kesimlerde ise daha azdır. İlkbahar ve yaz aylarında yağmur görülür. Köyümüzde yetiştirildiği sürece her türlü sebze ve meyve yetişir. Eskiden köyümüzde üzüm bağları bulunmaktaymış. Köyümüz su kaynakları yönünden oldukça zengindir. Ana kaynağı yedi göllerden başlayan daha sonra diğer kolları olan han deresi,hosan,yaylanın deresinin birleşmesi ile köyün ortasindan geçerek Tortum çayı ile birleşip Çoruh nehrine karışır. Göller ve derelerimizde kırmızı benekli şifalı ala balıklar bulunmaktadır. Ayrıca avlanmak köy halkı tarafından yasaklanmıştır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 658
2000 548
1997 537

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Mehmet COŞKUN
2004 - Mehmet Coşkun
1999 - Kemal Deniz
1994 - Gülbey Durak
1989 - Gülbey Durak
1984 -Sadık Polat

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Bunun yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ve faal durumdadır. Köyde ayrıca ulaşımı sağlayan yol stebilize olup, elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Tortum belde ve köyleri