Edirdahan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik metin değişimi, kaynakça düzeltme.
k Kategori:Cem Karaca kaldırıldı (HotCat)
45. satır: 45. satır:
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}


[[Kategori:Cem Karaca|*]]
[[Kategori:Türk müzik grupları]]
[[Kategori:Türk müzik grupları]]
[[Kategori:Anadolu rock grupları]]
[[Kategori:Anadolu rock grupları]]

Sayfanın 20.50, 4 Eylül 2011 tarihindeki hâli

Edirdahan
Başladığı yerTürkiye Türkiye
TarzlarProgresif rock
Etkin yıllar1978-1980
İlişkili hareketlerCem Karaca, Kurtalan Ekspres

Edirdahan, 1978-1980 arası müzik yapan bir progresif rock grubu. Cem Karaca ile çıkardıkları Safinaz uzun çaları ile bilinir.

Kariyeri

Cem Karaca, 1978'de artan politik tavrı yüzünden o zamanki grubu Dervişan ile sorunlar yaşamıştı. Bunların sonunda Dervişan dağıldı. Karaca da yeni grubu için Kardaşlar'dan arkadaşı, gitarist Fehiman Uğurdemir ve ekonomik nedenlerden dolayı Kurtalan Ekspres'ten ayrılan bas gitarist Ahmet Güvenç, üflemeli çalgılarda Oktay Aldoğan ve davulda Caner Bora ile anlaştı. Yeni kurulan grubu, Türkiye'nin iki ucu olan Edirne ve Ardahan'dan oluşan "Edirdahan" adını verdi.

Grup kurulduktan 20 gün sonra Kurtalan Ekspres üyeleri gruplarına geri döndü. Bunun nedeni de grup üyeleri ile Karaca'nın politik kariyerinin uymamasıydı. [1] Karaca ve Uğurdemir'e, eski Dervişan üyesi Hami Barutçu, üflemelilerde Bülent Urkan, trompette Salih Çele ve davulda Tufan Altan eşlik etti. Grup, klavye kullanımı yerine üflemelileri tercih etmişti. Albüm öncesi davula Altan yerine Derya Elver geldi. 1978'de grubun ilk ve tek albümü "Safinaz" yayınlandı. Çalışma, Türk müzik tarihinde bir ilkti. Albüme adını veren şarkı 18 dakika süren, bir rock operaydı ve sözleri Karaca tarafından yazılan eser, Edirdahan tarafından bestelenmişti. Büyük şehirde fakir bir kızın ortam etkisiyle kötü yola düşmesini anlatan şarkının yanında 13 dakikalık bir başka epik eser Nazım Hikmet'in "Şeyh Bedreddin Destanı" ve Ahmed Arif'in şiiri ve Edirdahan'dan Fehiman Uğurdemir bestesi "Karam" bulunmaktaydı. Plakta Cem Karaca ve Edirdahan'ın "Kahrolsun Yoz Müzik" grafitisi önünde poz vermesi grubun mesajını doğrudan yansıtmaktaydı.

Albüm sonrası Karaca ve Edirdahan konserler verdiler. Bu konserlerde daha önce yayınlanmamış Karaca besteleri "Maraş Kalesi" ve "Güncel" de seslendiriliyordu. Ayrıca Selda Bağcan'dan "Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi" de yorumlanıyordu. Bu arada grup üflemelileri bıraktı ve davula Mehmet Gözüpek'i alarak, 3 kişilik hale döndü. Cem Karaca ve Edirdahan, 1979'da Londra'daki ünlü Rainbow Arena'da konser verdi. Gruptan önce orada Pink Floyd konser vermişti ve Edirdahan konserde onların daha toplanmamış enstrümanlarını kullanmıştı. [2] İki ay İngiltere'de kalan grup sonra Almanya'ya geçti ve orada da konserler verdi.

Bu turneden sonra, gitarist Uğurdemir, Almanya'ya taşındı ve orada yaşamaya başladı. Böylece grup dağıldı. Karaca da Almanya'dayken 12 Eylül Darbesi oldu. Cem Karaca, ülkeye dönmeyince vatandaşlıktan çıkarıldı. Uğurdemir ve Karaca müzikal ortaklıklarına Almanya'da devam etti. Grubun tek albümü Safinaz 1994'te CD olarak yayınlandı.

Diskografi

Üyeler

  • Fehiman Uğurdemir: Gitar (1978-1980)
  • Ahmet Güvenç: Bas Gitar (1978)
  • Oktay Aldoğan: Üflemeliler (1978)
  • Caner Bora: Davul (1978)
  • Hami Barutçu: Bas Gitar (1978-1980)
  • Bülent Urkan: Üflemeliler (1978-1979)
  • Salih Çele: Trompet (1978-1979)
  • Tufan Altan: Davul (1978)
  • Derya Elver: Davul (1978-1979)
  • Mehmet Gözüpek: Davul (1979-1980)

Kaynakça