Tartışma:Kurmançça: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
VP:İÜYYKÜD ihlalleri kaldırıldı.
36. satır: 36. satır:


== Kurmançça ==
== Kurmançça ==
(...) Bir toplum ancak kendini bu kadar rezil edebiliyor neyse bu şekilde devam edin lütfen.. [[Kullanıcı:Penaber49|Penaber49]] ([[Kullanıcı mesaj:Penaber49|mesaj]]) 21.14, 27 Nisan 2022 (UTC)


Bir toplum ancak kendini bu kadar rezil edebiliyor neyse bu şekilde devam edin lütfen.. [[Kullanıcı:Penaber49|Penaber49]] ([[Kullanıcı mesaj:Penaber49|mesaj]]) 21.14, 27 Nisan 2022 (UTC)
(...) Arap etkisindeki bu İrani lehçesinin Türkçe yazılımı Kurmançça şeklindedir. Bütün Vikipedi üyeleri ırkçılığa başlarsa, Vikipedi'nin bütünlüğü bozulur (...) Vandalca değişikliklerinize son vermeniz için sizi uyarıyorum. [[Kullanıcı:Beyoglou|ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ]] ([[Kullanıcı mesaj:Beyoglou|mesaj]]) 15.29, 7 Mayıs 2022 (UTC)


:))) (...) Türkçe Wikipediayı ben değil senin tanınmış bilim insanların bile eleştiriyor. Bu durumu benim düzeletebilecek bir gücüm yok. Bir ara burada belki kısmen de olsa yanlışları düzeltirmiyim diye çabalarım oldu ama yok kesinlikle olmayacağını anladım ve vazgeçtim. (...) Kal sağlıcakla. [[Kullanıcı:Penaber49|Penaber49]] ([[Kullanıcı mesaj:Penaber49|mesaj]]) 16.11, 7 Mayıs 2022 (UTC)
Saygılı olun, ırkçılık yapmayın. Arap etkisindeki bu İrani lehçesinin Türkçe yazılımı Kurmançça şeklindedir. Bütün Vikipedi üyeleri ırkçılığa başlarsa, Vikipedi'nin bütünlüğü bozulur ve iki taraflı ırkçılık durumunda da tarihte olduğu gibi devletsiz toplumlar olarak zararda çıkarsınız (Nazi Almanya'sı Yahudileri). Vandalca değişikliklerinize son vermeniz için sizi uyarıyorum. [[Kullanıcı:Beyoglou|ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ]] ([[Kullanıcı mesaj:Beyoglou|mesaj]]) 15.29, 7 Mayıs 2022 (UTC)


(...)
:))) Frasça, Fransızca Arapça Kürtçe karışımı bir dil ile konuşan sayın arkadaş kendince hakaret etmeye çalışıyorsun, keşke bu duruma düşmeden önce karşındaki insanın konulara hâkimiyetini bilerek yazsaydın. Anti Kürtlük bu ülkenin her alanında olduğunu sen bile benden daha iyi biliyorsun. Haliyle burayada belli edecek kadar yansımış. Türkçe Wikipediayı ben değil senin tanınmış bilim insanların bile eleştiriyor. Bu durumu benim düzeletebilecek bir gücüm yok. Bir ara burada belki kısmen de olsa yanlışları düzeltirmiyim diye çabalarım oldu ama yok kesinlikle olmayacağını anladım ve vazgeçtim. Kendini bu kadar kasmana da gerek yoktu. Kal sağlıcakla. [[Kullanıcı:Penaber49|Penaber49]] ([[Kullanıcı mesaj:Penaber49|mesaj]]) 16.11, 7 Mayıs 2022 (UTC)

Efendim Wikipedia'nın Türkçe sürümünü düzenlemek için yeterli Türkçe bilgisine sahip olduğunuza emin misiniz? [https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Yeterlilik_gereklidir Türkçe Wikipedia'da dil yeterliliği gereklidir.]
[[Kullanıcı:Beyoglou|ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ]] ([[Kullanıcı mesaj:Beyoglou|mesaj]]) 16.31, 7 Mayıs 2022 (UTC)
[[Kullanıcı:Beyoglou|ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ]] ([[Kullanıcı mesaj:Beyoglou|mesaj]]) 16.31, 7 Mayıs 2022 (UTC)


Hayır efendim. Tam türkçecemi geliştirecektim kurmaççacı arkadaşlar engellediler. Bir süre farklı bir dil sürümünde çalıştığında diğer dile geçiş yaptığında, bir süre zor oluyor. Anadilim kadar hakim olmasam da, daha iyi tarafsız katkılar yapacağım dan emin olabilirsiniz. [[Kullanıcı:Penaber49|Penaber49]] ([[Kullanıcı mesaj:Penaber49|mesaj]]) 16.36, 7 Mayıs 2022 (UTC)
(...) Bir süre farklı bir dil sürümünde çalıştığında diğer dile geçiş yaptığında, bir süre zor oluyor. Anadilim kadar hakim olmasam da, daha iyi tarafsız katkılar yapacağım dan emin olabilirsiniz. [[Kullanıcı:Penaber49|Penaber49]] ([[Kullanıcı mesaj:Penaber49|mesaj]]) 16.36, 7 Mayıs 2022 (UTC)


{{ping|Penaber49}}
{{ping|Penaber49}}

Sayfanın 22.12, 8 Mayıs 2022 tarihindeki hâli

Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Kürdistan (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kürdistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kürdistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Yanlışlık

Hazarca İrani dillerden değildir. Türk Dilleri grubuna girmektedir ve Hazarlar da bir Türk boyudur. Xianbataar 02:58, 23 Haziran 2008 (UTC)

Kurmaçça

Sayfa Taşıma Talebleri sayfasından buraya yönlendirildiği için konuyu tekrar buraya taşıyorum. Madde adının Türkçe'ye uygun olarak "Kırmançça" sayfasına taşınması gerekmektedir. İlgi argümanlar öbür sayfada da belirtilse de, burada da kısaca görüş bildirmekte fayda var. Yagmurlukorfez (mesaj) 20:32, 30 Nisan 2014 (UTC)

Türkçeye (doğru kullanım şu şekilde) uyum derken? İsveççe gibi örnekleri sundum, "'İsveç' kavramı hem bir etniği hem de ülke adını aynı anda temsil ediyor" dediniz. İsveçli denmiyor mu o etniğe? İngilizce üzerinden örnekler falan vermişsiniz de, konumuz Türkçedeki kullanım. Bir de "Kurmançlar" diye bir topluluk yok maddeden gördüğüm kadarıyla, belirtmek istedim.--RapsarEfendim? 20:41, 30 Nisan 2014 (UTC)
Yanlış anlaşılmasın, sırf "diğer maddelere uyduralım" denerek hareket edilmesine karşıyım. Yoksa bu adın kullanılmasını da doğru bulmuyorum. En kötü, en en kötü ihtimalle "Kurmanc(ç) lehçesi" tarzı bir adlandırma yapılabilir.--RapsarEfendim? 20:44, 30 Nisan 2014 (UTC)

Daha önce de yazılmış. Türkçede dillerler ca-ça/ce-çe olarak belirtilir. Ben de yazdım, Almanca'yı "Deutch", İnglizce'yi "English" diye geçirmiyorsak, bunu da kendi transkripsiyonu ile geçiremeyiz. Şu an ki kullanımı yanlış. Bunu savunmuyorsanız ortada tartışılacak bir şey de yok. İsveç örneği de konu ile tamamen alakasız. Daha önce de yazdım. O etniğe İsveçli denmiyor, "İsveç" deniyor. İsveçli dediğiniz zaman akla -Türkçede aynı zamanda ülke adı olarak da kullanılan- "İsveç" vatandaşı olan bir Türk, Yunan, Alman v.s. de gelebilir. Ayrıca bu örneği alıp da bütün dil ve milletlere genelleyemeyiz. Bunun da farkındasınız zaten anladığım kadarıyla. Daha nasıl açık yazabilirim bilmiyorum. Yagmurlukorfez (mesaj) 20:55, 30 Nisan 2014 (UTC)

Ek: Hali hazırda Kırmancki için de Kırmançça diye bir sayfa/yönlendirme mevcut. Yagmurlukorfez (mesaj) 20:58, 30 Nisan 2014 (UTC)

"Türkçede dillerler ca-ça/ce-çe olarak belirtilir." genellemesinin doğru olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Şuradaki sonuçları inceleyebilirsiniz. Hepsi doğru diyemem, ancak böyle bir genelleme yapmak da doğru değil. Kaynaklarda geçen kullanıma uymak zorundayız. Bu ad savunmuyorum, çünkü kendilerince kullanılan bir ifade. Ancak sırf uyum sağlayalım diye de taşınmasına karşıyım. Kaynakları sunalım, ona göre hareket edelim.--RapsarEfendim? 21:16, 30 Nisan 2014 (UTC)

Şimdi ilgili sayfada Kürtçe "Kurmanci" diye başlık atılmış ama hemen altına "Kurmançça" diye Türkçe versiyonu belirtilmiş. Başta burası yanlış o zaman. Daha somut örneklerle ilerlememiz gerek. Bu sözcüğün kullanılışı ile ilgili bir kaynak var mı? Yoksa yönlendirme üzerinden diğer örnekteki gibi "Kurmançça" ya taşınmasında bir sıkıntı yok. (bkz:Kurmançlar) burada da "Kurmançça" diye yazılmış. Anlaşılan bu versiyonda daha önce de bir fikir birliği mevcut. Maddelerin tutarsızlığı söz konusu, bir sözcüğü başka bir dile uydurma değil. Yagmurlukorfez (mesaj) 21:40, 30 Nisan 2014 (UTC)

Yorum Yorum Türkçe'de Sanskritçe yada Urduca derken de aynı hatalar yapılıyor. Sanskrit zaten bir dil adı belirtirttiğine göre bu dil adına ayrıca -ce/-ca eki getirmek anlatım bozukluğuna yol açar. Çünkü Türkçe'de -ce/-ca ekinin görevi bir ülke yada millet isminden dil ismi oluşturmaktır. Kurmanci de bir dil ismi olduğuna göre ayrıca -ce/-ca eki getirilmesine gerek yoktur. Process cq (mesaj) 14:19, 25 Kasım 2016 (UTC)

Kurmançça değil Kurmanci Murat Kuş 20.24, 27 Şubat 2020 (UTC)

İçerik silinmesi

@Sakhalinio epey bir içerik bilgisi geri almışsın. Alfabe, harflerin açıklaması, şablonlar vb. gibi önemli bilgiler var. Kaynak gerekli ise kaynak gerekli şablonu koyalım üzerinde çalışalım, böyle toptan silindiğinde bilgi kaybı oluyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 14.37, 3 Ocak 2019 (UTC)[yanıtla]

Merhaba sayın @Ahmet Turhan, bu tip değişikliklerin içerisinde 18M i 25 M yapıp aradan kaynaksız değişiklik yapmak iyi niyetli gelmemekte. Kullanıcı maalesef bu tip değişiklikler yapmakta. Kullanıcının şurada yaptığı kaynaklı değişiklikleri onaylamakta da herhangi bir tereddüt duymamaktayım. Selamlarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 14.41, 3 Ocak 2019 (UTC)[yanıtla]
Sayın @Ahmet Turhan Ayrıca içerik birde telifli cümleler içermekte.Selamlar, SakhalinioBuyrun beniiiim? 14.43, 3 Ocak 2019 (UTC)[yanıtla]
Sakhalinio'nun ilk dediği cümle özellikle kritik önem taşıyor. Bazı devriyeler "kaynak bulup eklenebilir" diyebilir, baştan diyelim, devriyelerin görevi potansiyel vandalizmleri önlemek; içeriğe katkıda bulunmak devriye görevleri arasında değil. Kullanıcı olarak, devriyelik ceketini çıkarıp isteyen her kullanıcı da kaynaklı bir şekilde ekleme yapabilir zaten.--RapsarEfendim? 16.37, 3 Ocak 2019 (UTC)[yanıtla]

Madde başlığındaki hakaret!

Merhaba sayın @Elmacenderesi, @Mskyrider, @Superyetkin, @Vikiçizer, @Vito Genovese, @Yabancı Kürt dilinin en gelişmiş modeli Kurmancidir. Kurmançça telaffuzu ne dilin nede dil ismiyle uzaktan yakından alakası yok. Türkçe dilinin isim telaffuzunun ne kadar Türkçeçe telaffuz ile bir alakası var ise Kurmançça nın da Kurmanci telefuzu ile o kadar alakası vardır. Ayrıca bu telafuzun hiç bir akademik yanı da yok. Bunu sadece bir tartışma programında Kürt dilini küçümseyici hakaret içeren konuşma yapan, ismen pek tanımadığın bir şahısın kullandığı bir telaffuzdur. Bir tek orada duymuştum. Benim Kürtçe Wikipedia da 2 bini aşkın makalem ve 10 bine yakın katkım var. Kürtçe Wikipedia da hiç bir milletin değerlerini küçümseyici bir cümle yok ve aslada olamaz. Çünkü bizim böyle bir gereksinimiz yok. Madenin ismini Kurmanci yada Kurmancice olrak tekrar değerlendirmenizi talep ediyorum. Saygılar. Penaber49 (mesaj) 03.04, 10 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

@Penaber49 Kürtçe Wikipedia'daki değişikliklerinize baktığımda dediğinizin doğru olmadığını görüyorum ancak "Hiç bir milletin değerlerini küçümseyici bir cümle yok ve asla da* olamaz" kısmına tüm kalbimle katılıyorum. 2 senedeki üslup değişikliğiniz üzücü. Eğer böyle bir isteğiniz varsa maddeye şablon eklemeniz gerekir. Ayrıca hakaret içeren bir kullanım değil bu madde ismi. Saygılar ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (mesaj) 15.32, 7 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

Kurmançça

(...) Bir toplum ancak kendini bu kadar rezil edebiliyor neyse bu şekilde devam edin lütfen.. Penaber49 (mesaj) 21.14, 27 Nisan 2022 (UTC)[yanıtla]

(...) Arap etkisindeki bu İrani lehçesinin Türkçe yazılımı Kurmançça şeklindedir. Bütün Vikipedi üyeleri ırkçılığa başlarsa, Vikipedi'nin bütünlüğü bozulur (...) Vandalca değişikliklerinize son vermeniz için sizi uyarıyorum. ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (mesaj) 15.29, 7 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

))) (...) Türkçe Wikipediayı ben değil senin tanınmış bilim insanların bile eleştiriyor. Bu durumu benim düzeletebilecek bir gücüm yok. Bir ara burada belki kısmen de olsa yanlışları düzeltirmiyim diye çabalarım oldu ama yok kesinlikle olmayacağını anladım ve vazgeçtim. (...) Kal sağlıcakla. Penaber49 (mesaj) 16.11, 7 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

(...) ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (mesaj) 16.31, 7 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

(...) Bir süre farklı bir dil sürümünde çalıştığında diğer dile geçiş yaptığında, bir süre zor oluyor. Anadilim kadar hakim olmasam da, daha iyi tarafsız katkılar yapacağım dan emin olabilirsiniz. Penaber49 (mesaj) 16.36, 7 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

@Penaber49 Kibarca cevapladığınız için teşekkürler. Bahsettiğiniz üzere cevap verme ihtiyacı duyuyorum, buradaki hiç kimse özel olarak Anti-Kürt değil. Ben de öyle değilim bir sürü Kürt arkadaşım oldu, birkaç tane de Kürt akrabam var, ve her kültürün değerli olduğunu özellikle şu günlerde daha iyi biliyorum. Bunları belirtme amacım demagoji yapmak değil anlayın istiyorum, siz nasıl kendi milletinize aykırı olduğunu düşündüğünüz bir değişiklik gördüğünüzde değiştirme yoluna gidiyorsanız aynısını biz de dikkatle yapıyoruz yani burada bir Türk'te gelip Eyyubi'ye Kürt yazmışlar Vikipedi Türk düşmanı diyebilir burada bunu anlamak lazım. Bazı gördükleriniz tetikleyici olabilir bunu anlıyorum ancak kendi değişikliklerinize ve düşüncelerinize bakıp biraz da öz eleştiri yapmanızı temenni ediyorum, siz dediğiniz gibi böyle bir pasif agresiflik durumundan uzaklaşırsanız böyle olaylarla daha az karşılaşacağınıza eminim. Katkılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Esenlikler, iyi akşamlar.

ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (mesaj) 19.03, 7 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

@Vincent Vega, buraya bakabilir misin bir ara? Kişisel yorumlar çok fazla var. NanahuatlEfendim? 19.28, 8 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]