Kanat (Askeri Terim): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Aksungur Bursuki (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Etiketler: Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği
Mavrikant Bot (mesaj | katkılar)
+ 1Kategori, Kaynak=nowiki
85. satır: 85. satır:
{{Kaynakça}}
{{Kaynakça}}


[[Kategori:Askerî organizasyon]]
{{Kategorisiz|Şubat 2021}}

Sayfanın 05.24, 9 Şubat 2021 tarihindeki hâli

Askeri havacılıkta kanat, bir komuta birimidir. Çoğu askeri havacılık hizmetinde, bir kanat nispeten büyük bir uçak oluşumudur. İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde bir kanat genellikle üç filodan oluşur ve birkaç kanat bir grup oluşturur (yaklaşık 10 filo). Her filo yaklaşık 20 uçak içerir.

Göreceli büyüklüğe göre seçilen NATO ülkelerindeki organizasyon yapısı
Boyut RAF USAF Kanada Alman Hava Kuvvetleri İtalyan Hava Kuvvetleri Komutanın Rütbesi
En büyük Grup Kanat Hava bölümü


Bölüm aérienne
eşdeğeri yok Brigata aerea OF-6 veya OF-7
Büyük Kanat Grup Kanat

Escadre
Taktisches Luftwaffengeschwader Stormo OF-4 veya OF-5
Küçük Filo Filo Filo

Escadron
Staffel Gruppo OF-3 veya OF-4
En küçük Uçuş Uçuş Uçuş

Escadrille
Schwarm / Kette Squadriglia OF-2

İngiliz Milletler Topluluğunda kullanımı

Kökenleri

İngiliz Kraliyet Uçak Kolordusu (RFC), 1912'de kurulduğunda, İngiliz Ordusu ve Kraliyet Donanması'nın hizmet içi, birleşik bir gücü olması amaçlandı. Ordu ile donanma arasında var olan rekabet göz önüne alındığında, kolordu bir orduya veya donanmaya sahip olarak işaretlemekten kaçınmak için yeni terminoloji kullanıldı.Buna göre, uçuş anlamına gelen "kanat" kelimesi, alt bölüm terimi olarak seçildi ve kolordu, bir "Askeri Kanat" (yani bir ordu kanadı) ve bir "Donanma Kanadı" olarak ikiye ayrıldı. Her kanat bir dizi filodan oluşuyordu ("filo" terimi hem Ordu hem de Donanma tarafından zaten kullanılıyordu).

Mevcut kullanım

Birim tipi Komutan NATO Standartına göre Rütbe
Operasyonel uçan kanatlar Grup Kaptanı OF-5
Yer tabanlı kanatlar Filo Komutanı OF-4

Commonwealth hava kuvvetlerinin çoğunda ve bazılarında, bir kanat genellikle üç veya dört filodan oluşur . Bu hava kuvvetlerinde bir kanat bir gruptan daha aşağıdır. Başlangıçta tüm kanatlar genellikle bir kanat komutanı (bir teğmen albaya eşdeğer) tarafından yönetiliyordu . İkinci Dünya Savaşı'ndan itibaren, operasyonel uçan kanatlar genellikle grup kaptanları tarafından ( albaylara eşdeğer) komuta edilirken, yer temelli kanatlar kanat komutanları tarafından yönetilmeye devam edildi.

Diğer dillerdeki eşdeğerler

Diğer dillerde, bir ABD kanadına eşdeğer eşdeğer hava kuvvetleri birimleri şunları içerir: Alman Luftwaffe'de Geschwader ; Rusya'da Aviatsionniy Polk ( Havacılık Alayı ); İtalya'da Stormo ve ESCADRE Fransız Hava Kuvvetleri Escadre aynı zamanda Kanada Kuvvetleri'ndeki kanadın Kanada Fransızcası'nın resmi çevirisidir. İsveç Hava Kuvvetleri'ndeki benzer bir oluşum, İngilizcede Hava Kanadı olarak tercüme edilen Flygflottilj'dir (kelime tam anlamıyla Hava Filosu veya Uçuş Filosu anlamına gelir). NATO üyesi ülkeler arasında Türk Hava Kuvvetleri ( Ana Üssü, ana üs anlamında kullanılır. ) ve Bulgar Hava Kuvvetleri ( авиобаза [ aviobaza ], Bulgarca hava üssü veya havacılık üssü ) ana oluşumları için hava üssü terimini kullanıyor. Bu hava üsleri, Albaylar tarafından komuta edilir. Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri ( vliegbasis, havacılık üssü veya hava üssü Felemenkçe ), Portekiz Hava Kuvvetleri ( üs aérea ), Çek Hava Kuvvetleri ( základna letectva, hava üssü veya havacılık üssü ) ve Hırvat Hava Kuvvetleri ( zrakoplovna baza), Havacılık üssü ), Albaylar tarafından komuta edilen alay eşdeğerleri için hava üssü terimini diğer üye devletlerin kanatlarına doğrudan paralel olarak kullanır.

II.Dünya Savaşı'nda Alman kullanımı

Modern Alman Hava Kuvvetleri kullanımı
Birim tipi Komutan
Taktisches Luftwaffengeschwader

(tr: Taktik Hava Kuvvetleri Kanadı)
Geschwaderkommodore (OF-5)
Fliegerabwehrraketengeschwader

(tr: Hava Savunma Füze Kanadı)
Geschwaderkommodore (OF-5)

İkinci Dünya Savaşı Alman Luftwaffe Geschwader ve Gruppe, aynı dönemin Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri'nin kanadı ve grubuna benziyordu.

Kaynakça