Batmazlık: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
11. satır: 11. satır:
* [[Arşimet prensibi]]
* [[Arşimet prensibi]]


[[Kategori:Fizik]]
[[Kategori:Kaldırma kuvveti]]

Sayfanın 14.07, 31 Mayıs 2014 tarihindeki hâli

Şekildeki cismin ağırlığı batmazlık kuvvetine (B) eşit olduğu için cisim, yoğunluğu farklı iki akışkan arasında (örneğin hava ve su) asılı (yüzer) durumdadır.

Batmazlık[1], boyansi[2] veya sephiye (B); hava, su gibi herhangi bir akışkan içerisindeki bir bir nesneye akışkan tarafından ağırlığın (W) karşı yönünde uygulanan kuvvet. Bahsi geçen akışkan su ise batmazlık kuvveti genellikle suyun kaldırma kuvveti olarak bilinir. Ayrıca batmama kuvveti, yüzme kuvveti veya yüzdürme kuvveti gibi isimlerle de bilinir. Ancak batmazlık cismin sadece akışkan yüzeyinde değil, -sıcak hava balonu örneğinde olduğu gibi- akışkan içinde maruz kaldığı kuvvetlerle de ilgilidir.

Uçan balonlar, havadan hafif helyum ve hidrojen gibi gazlarla doldurulurlar ve kaldırma kuvveti sayesinde havada yükselirler.

Herhangi bir akışkan bloğunda basınç aşağılara inildikçe artar. Bu nedenle akışkanın alt katmanlarındaki bir cisim yukarıdakine nazaran daha fazla basınca maruz kalır. Aradaki basınç farkı akışkanın cisme yukarı doğru bir kuvvet uygulamasına neden olur. Uygulanan kuvvet, cismin kapsadığı hacimde bulunması gereken (yer değiştiren) akışkanın ağırlığına eşittir. Bu nedenle yoğunluğu içinde bulunduğu akışkandan daha fazla olan cisimler batarlar (alçalırlar). Eğer cismin yapıldığı madde veya şekli değiştirilerek yoğunluğu akışkandan daha az hâle getirilirse cisim yükselir veya akışkanın üst yüzeyinde ise batmaz (yüzer).

Kaynakça

  1. ^ "batmazlık." Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim: 10 Mart 2013
  2. ^ Yer bilimleri sözlüğü İTÜ. Erişim: 10 Mart 2013.

Ayrıca bakınız