ARCNET: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mehtap Gundogan (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
MEOGLOBAL (mesaj | katkılar)
Mehtap Gundogan tarafından yapılan değişiklik geri alınıyor.
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
ARCNET (benzeşik bilgisayarlar ağının bir kısaltması), bir yerel alan ağı protokolüdür. Amaç bakımından Ethernet ve Token Ring'e benzemektedir.ARCnet mikrobilgisayarlar için yaygın olarak kullanılabilen ilk ağ sistemidir ve 1980'lerde ofis otomasyonu için popüler hale gelmiştir.O zamandan beri,protokolün bazı özelliklerinin özellikle yararlı olduğu,gömülü sistemler pazarında değer kazanmıştır.
{{düzenle|Mayıs 2012}}
'''ARCNET''' (benzeşik bilgisayarlar ağının bir kısaltması), bir yerel alan ağı protokolüdür.Amaç bakımından Ethernet ve Token Ring'e benzemektedir.ARCnet mikrobilgisayarlar için yaygın olarak kullanılabilen ilk ağ sistemidir ve 1980'lerde ofis otomasyonu için popüler hale gelmiştir.O zamandan beri,protokolün bazı özelliklerinin özellikle yararlı olduğu,gömülü sistemler pazarında değer kazanmıştır.


== Tarihi ==
TANIMI
ARCNET 1976 yılında Datapoint Corporation temel geliştirme mühendisi John Murphy tarafından geliştirildi ve 1977 yılında ilan edildi.
Aslında,paylaşılan bir 8 ''disket sistemini konuşmak için kendi Datapoint 2200 terminal gruplarını bağlamak amacıyla geliştirilmiştir.Mikrobilgisayarların datapointlerin kontrolünü almasıyla ARCnet LAN olarak yeniden şekillendirilmiştir.Bu,bağlanacak olan bilgisayarların tipi hakkında varsayım yapmadan birleştirilmiş ilk LAN tabanlı kümeleme çözümüdür.


{{İnternet-taslak}}


[[Kategori:Ağ protokolleri]]
Orijinal ARCnet ister pasif ister aktif hub olsun yıldız topolojisinde 93 (ohm) özdirençli RG-62/U kabloyu kullandı. En çok tercih edilen zamanlarında olması Ethernet e göre büyük bir avantajıydı. Yıldız ağının yapılması ve genişletilmesi doğrusal olmayan ağdan daha kolaydı. Birbiriyle ilişkili ağlar topolojisi tüm internet ağını kapatmadan düğüm ekleyip çıkarmayı ve karmaşık lan lar içindeki hataları tanımlamayı ve ayıklamayı daha getirdi.

ARCnet in Ethernet üzerindeki bir başka faydası da kablo mesafesiydi. ARCnet kablosunun uzunluğu aktif hublar arasında ya da aktif bir hub ve son düğüm arasında 610 m ye kadar çıkabilirdi. Fakat o zamanlar en çok kullanılan 50 dirençlik RG 58 lik ince Ethernet kablosu sadece 180 m uzunluğa sahipti.
[[az:ARCNET]]
İNCE Ethernet kablosu düğümlerin doğrusal kablo boyunca heryerde olmasına izin verirken ARCnet eğer ağda birden Fazla düğüm varsa ister aktif ister pasif olsun düğümler arasında hub oluşturma avantajına sahipti. Bununla birlikte ARCnet pasif hub la çok pahalı delidi. Küçük basit ve güçsüz dört portlu bir kutuydu. Bundan dolayı çok tercih edilirdi.
[[bs:ARCNET]]
Pasif hublar düğüm ile 30 metreye varan aktif hub arasındaki mesafeyi azaltır. Pasif bir hub doğrudan bir başka pasif hub a bağlanamaz.hub ların her iki tarafındaki kullanılmayan hublar özel bir ayırıcı ile etkisiz hale getirlimelidir.
[[cs:ARCNET]]
Fiyattan tasarruf için, geniş bir alanı kapsamasına rağmen, her biri 60 m mesafeyi geçmeyecek bir kapsama sağlayan birbiriyle bağlantılı bir yada daha fazla aktif hub la deneme yapılmalıdır. Kablo aktif hubların her bir portundan 30 m mesafeyi geçmeyecek farklı bir yere uzatılır. Daha sonra pasif hub kablonun sonuna eklenir ve kablolar pasif hub dan yerden 3 tane düğüm bağlanmasına izin verecek şekilde uzatılır. Bu şekilde bir adet 8 portlu aktif hub çap olarak 120 metreyi aşmayacak bir alan üzerinde 24 adet cihaz nete bağlanabilmek için kullanılabilir.
[[de:ARCNET]]
ARCnet bir ağ için sadece 225 düğüme izin verir. Düğüm kimliği ağ için LAN istasyonları tipik olarak kurulur.Ağ arabirim kartları üzerinde DIP anahtarları tarafından daha geniş ağlar daha küçük çapta ağlara ayrıştırılmalıdır ve köprülenmelidir. Olası düğümlerin küçük bir miktarı ve kimliklerin el ile yapılandırılması gereksinimi Ethernetle karşılaştırıldığında , özellikle de geniş şirket ağları yaygınlaştıkça ARCnet için bir dezavantajdır.
[[en:ARCNET]]
Ağ erişimine aracılık etmek için ARCnet ,Token Ring, işaret geçişi zamanı kullanır. Ethernet ise CSMA şemasını kullanır. Eşler aktif değilken, tek bir adet “işaret” mesajı makineden makineye gezdirilir ve hiçbir eşin ağ yolunu kullanmasına izin verilmez eğer işarete sahip deilse. Eğer belli bir eş mesaj göndermek isterse, işareti alana kadar bekler, kendi mesajını gönderir ve sonra işareti diğer istasyona geçirir. ARCnet dağıtıcı olarak kullanıldığından, işaretleri makinadan makineye aktarılmaz. Onun yerine yeni bir düğüm eklenirve eklendiğinde tekrar tanımlama meydana gelir. Her düğüm yerini öğrenir. Düğümler arası iletişim sağlanmış olur.
[[es:ARCNET]]
Tarihsel açıdan baktığımızda her bi ağ yaklaşımı kendine göre avantajlara dezavantajlara sahipti. ARCnet, gönderici istasyon düğüm beklerken aktif olmayan ağlar üzerinde gecikme yaptı. Fakat Ethernetin performansı oldukça göz doldurucuydu. ARCnet in performansı ise ağ üzerinde oldukça kötüydü ve bu beklenen bir sonuçtu. fakat performans bakımından Ethernetten kötü olmasına rağmen genel anlamda Ethernet performansına yakın hatta çok daha iyiydi genel anlamda. İnternetteki yoğunlukta Ethernet ağı koparken, ARCnet normal seyrindeydi ve çalışmaya devam etti.
[[eo:ARCNET]]
Çok düğümlü çarpışma tabanlı Ethernetteki iş üretim miktarı 0,40 ile 0,60 arasındaydı. Fakat 2.5 Mbit/s lik ARCnet 10Mbit/s lik Ethernetin yaptığı işi tek seferde yaptı.
[[fr:ARCnet]]
1980lerin ilk yıllarında ARCnet Ethernetten daha ucuzdu özellikle PCler için. Örneğin 1985 te SMC ARCnet i 300 dolara satarken Ungerman Bass Ethernet +kart alıcı vericisi 500 dolardı.
[[it:ARCnet]]
Başka bir önemli fark ise ARCnet göndricilere işaret bir sonraki düğüme geçmeden önce gönderilen mesajın alndığına dair iletim raporu gönderir. ARCnet ayrıca ağ içindeki zamanı mesajları almak için kullanılan düğümlerle iletişim için kullanmaz.
[[hu:Arcnet hálózatok]]
ARCnet in kusursuz işletimi ve uygunluğuna rağmen, Ethernet kullanımının yaygınlığı ARCnet ikinci plana atmıştır.
[[ja:アークネット]]
İlk olarak sistem RG-62/U kablo kullanılarak yayıldı fakat sonraları twisted pair ve fiber media desteği eklendi. ARCnet in daha düşük hızlarda ( 2.5 Mbit/s) Cat-3 kablosu ARCnet i çalıştırmak için yeterlidir. Bazı ARCnet twisted pair ürünleri 2000lik Cat 3 standart kabloyla da çalışabilir.
[[pl:Arcnet]]
1990ların başlarında Thomas Conrad Şirketi, RG-62, twisted pair ve fiber optic mediayla desteklenen ARCnet protokolüne dayalı TCNS olarak adlandırılan 100 Mbit/s lik bir topoloji geliştirdi. TCNS 100 Mbit/s lik daha az maliyetli Ethernetin ortaya çıkıp ARCnet in protokol olarak genişlemesine son verene kadar belli oranda başarı elde etti.
[[pt:Arcnet]]
Yine de basit ve sağlam doğasından dolayı, ARCNET denetçileri halen satılır ve endüstriyel, gömülü ve otomative uygulamalarda kullanılır.
[[ru:ARCNET]]
[[sr:ARCnet]]
[[uk:ARCNet]]

Sayfanın 00.09, 15 Mayıs 2012 tarihindeki hâli

ARCNET (benzeşik bilgisayarlar ağının bir kısaltması), bir yerel alan ağı protokolüdür.Amaç bakımından Ethernet ve Token Ring'e benzemektedir.ARCnet mikrobilgisayarlar için yaygın olarak kullanılabilen ilk ağ sistemidir ve 1980'lerde ofis otomasyonu için popüler hale gelmiştir.O zamandan beri,protokolün bazı özelliklerinin özellikle yararlı olduğu,gömülü sistemler pazarında değer kazanmıştır.

Tarihi

ARCNET 1976 yılında Datapoint Corporation temel geliştirme mühendisi John Murphy tarafından geliştirildi ve 1977 yılında ilan edildi. Aslında,paylaşılan bir 8 disket sistemini konuşmak için kendi Datapoint 2200 terminal gruplarını bağlamak amacıyla geliştirilmiştir.Mikrobilgisayarların datapointlerin kontrolünü almasıyla ARCnet LAN olarak yeniden şekillendirilmiştir.Bu,bağlanacak olan bilgisayarların tipi hakkında varsayım yapmadan birleştirilmiş ilk LAN tabanlı kümeleme çözümüdür.