Kripto para cüzdanı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎top: düzeltme AWB ile
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:A paper printable Bitcoin wallet consisting of one bitcoin address for receiving and the corresponding private key for spending.png|thumb|Bitcoin alım ve gönderim işlemleri için kullanılan anahtarları içeren kâğıt örneği]]
{{Düzenle|Ağustos 2018}}
'''Kripto para cüzdanı''', [[internet]] üzerinde [[Kripto para|para]] harcamaya yarayan [[Açık anahtarlı şifreleme|açık ve kapalı anahtarların]] saklandığı elektronik ortamların genel adıdır.
'''Soğuk Cüzdan''' aslında fiziki olmayan bir terimdir. [[Kripto para|Kripto Para]] birimi olan '''[[Bitcoin]]''',[[Ripple (ödeme protokolü)|'''Ripple''']],'''Litecoin'''[[Ethereum|,'''Ethereum''']] ve '''Bitcoin Cash''' gibi önde gelen para birimlerinin aynı zamanda farklı isimlerde '''Ethereum''' '''ERC20''' tabanlı çalışmalarında arasında bulunduğu birçok '''[[Kripto para|Kripto Para]]'''<nowiki/>'nın donanımsal bir cihaz içerisinde oluşması ile elde edilen Cüzdan ID'sine verilen genel isimdir. Bir Soğuk Cüzdan oluşması için herhangi bir para biriminin cüzdan adresini oluşturmak ve İnternet ortamından arındırılmış bir cihaz içerisinde saklamak '''Soğuk Cüzdan''' mantığını oluşturmanızı sağlar. Kısacası Soğuk Cüzdan internet ile herhangi bir etkileşimi ve erişimi olmayan '''Kripto Para''' adresidir.

== Sıcak ve soğuk cüzdan ==
Kripto para birimlerinin sürekli olarak gönderim ve alım yapabilen cüzdan adreslerine '''sıcak cüzdan''' adı verilir. [[Coinbase]], [[Bitstamp]] ve [[Xtremcoin]] gibi kripto para borsaları aracılığıyla kullanılabilmektedir.

[[Bitcoin]], [[Ripple (ödeme protokolü)|Ripple]], Litecoin, [[Ethereum]] ve Bitcoin Cash gibi önde gelen para birimlerinin donanımsal bir cihaz içerisinde oluşması ile elde edilen cüzdan ID'si '''soğuk cüzdan''' olarak adlandırılır. Bir soğuk cüzdanın oluşması için herhangi bir para biriminin cüzdan adresini oluşturmak ve internet ortamından arındırılmış bir cihaz içerisinde saklamak gerekir.


[[Kategori:Kripto para birimleri]]
[[Kategori:Bitcoin]]
[[Kategori:Bitcoin]]

Sayfanın 18.28, 8 Ekim 2018 tarihindeki hâli

Bitcoin alım ve gönderim işlemleri için kullanılan anahtarları içeren kâğıt örneği

Kripto para cüzdanı, internet üzerinde para harcamaya yarayan açık ve kapalı anahtarların saklandığı elektronik ortamların genel adıdır.

Sıcak ve soğuk cüzdan

Kripto para birimlerinin sürekli olarak gönderim ve alım yapabilen cüzdan adreslerine sıcak cüzdan adı verilir. Coinbase, Bitstamp ve Xtremcoin gibi kripto para borsaları aracılığıyla kullanılabilmektedir.

Bitcoin, Ripple, Litecoin, Ethereum ve Bitcoin Cash gibi önde gelen para birimlerinin donanımsal bir cihaz içerisinde oluşması ile elde edilen cüzdan ID'si soğuk cüzdan olarak adlandırılır. Bir soğuk cüzdanın oluşması için herhangi bir para biriminin cüzdan adresini oluşturmak ve internet ortamından arındırılmış bir cihaz içerisinde saklamak gerekir.