Vikipedi:İş birliği projesi/Proje önerileri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
261. satır: 261. satır:
== [[Ulusal kişileştirme]] maddeleri oluşturma ==
== [[Ulusal kişileştirme]] maddeleri oluşturma ==
[[Ulusal kişileştirme]] sayfasındaki maddelerin oluşturulmasını öneriyorum. Heykel bazında bir proje güzel bir İBP olabilir. Ayrıca liste eksik, projeden önce tamamlarsak iyi olur. --[[Kullanıcı:Ahmet Turhan|Ahmet Turhan]] ([[Kullanıcı mesaj:Ahmet Turhan|mesaj]]) 18:25, 11 Ocak 2017 (UTC)
[[Ulusal kişileştirme]] sayfasındaki maddelerin oluşturulmasını öneriyorum. Heykel bazında bir proje güzel bir İBP olabilir. Ayrıca liste eksik, projeden önce tamamlarsak iyi olur. --[[Kullanıcı:Ahmet Turhan|Ahmet Turhan]] ([[Kullanıcı mesaj:Ahmet Turhan|mesaj]]) 18:25, 11 Ocak 2017 (UTC)

'''[[Resim:Symbol support vote.svg|20px|Destek]] Kabul'''
#
'''[[Resim:Symbol oppose vote.svg|20px|Karşı]] Karşı'''
#
'''[[Resim:Symbol opinion vote.svg|20px|Yorum]] Yorum'''
*

== [[Vincent van Gogh]] maddesinin kırmızı bağlantılarını açma ==
[[Kullanıcı:Mskyrider|Mskyrider]] SM olan İngilizcesinden çevirmiş. Çok sayıda kırmızısı var, bir haftada bitirilemese de alınacak yol kârdır. Yer adlarından, eser ve kişi adlarına çeşitlilik gösteren bu bağlantılar resim konusuna fazla ilgi duymayan kullanıcıların da ilgisini çekecektir. --[[Kullanıcı:Yabancı|<font color="OrangeRed" face="Comic Sans MS">Yabancı</font>]][[Kullanıcı mesaj:Yabancı|<sup><font color="#000080">m</font></sup>]] 15:30, 12 Ocak 2017 (UTC)


'''[[Resim:Symbol support vote.svg|20px|Destek]] Kabul'''
'''[[Resim:Symbol support vote.svg|20px|Destek]] Kabul'''

Sayfanın 15.30, 12 Ocak 2017 tarihindeki hâli


İş birliği projesi

"Birlikten kuvvet doğar"

İş birliği projesi, Vikipedi topluluğunun her hafta belli bir konu üzerinde iş birliği yaparak çalışmasından meydana gelen bir projedir. Her haftanın ilk günü başlayan proje, haftanın son gününde tamamlanır ve proje kapsamında yapılan katkılar, proje sorumluları tarafından değerlendirilerek puanlanır. Yapılan puanlamalar sonucunda kullanıcılar, haftalık ve yıllık olarak Vikipedi içerisinde çeşitli ödüllerin sahibi olurlar ve bu ödüllerle yıllık bir ödül koleksiyonu oluştururlar.

İş birliği projesine katılmak için kullanıcı adınızı katılımcılar ve sıralama kısmına, proje kapsamında yaptığınız değişiklikleri de katkı sayfanıza eklemek yeterli olacaktır. Projeyle ilgili herhangi bir konuda yardım isteyen kullanıcılar, tartışma sayfasına veya proje sorumlularının (Anerka, Vikipolimer, LostMyMind) mesaj sayfasına mesaj bırakabilirler. Diğer taraftan, siz de ilerisi için proje önerebilir ya da öneriler için görüş belirtebilirsiniz.

Ödüller (kazananlar) Haftalık maraton Bir proje önerin! Arşiv

Önerilen projeler (öneri ekleyin)

Resim aranan kişiler kategorisindeki maddelere görsel ekleme

Bu kategorideki kişilere dair görseller eklemek gerekli. Adil kullanım veya özgür lisanslı görseller eklenmeli. Bununla birlikte varsa kullanılmayan resimler kısmından da eklenebilir. Hatta özgür lisans ile ekleyene teşvik kapsamında ekstra puan uygulaması bile yapılabilir. Görsel aranan madde sayısı birikmiş durumda, an itibariyle resim aranan oyuncular kategorisi 2.063 ya da resim aranan yazarlar kategorisi 1.165 gibi. Bir el atılması gerek. --Ahmet Turhan (mesaj) 04:07, 27 Mart 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. --Ahmet Turhan (mesaj) 04:07, 27 Mart 2016 (UTC)
  2. --Krystal. ? 08:33, 15 Temmuz 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Kullanıcı:Taketa bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyor anlaşıldığı kadarıyla.-- Hakan·IST 07:51, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Anladığım kadarıyla elimizdeki resimlere, uygun madde arıyoruz. Bu nispeten yapılabilir, ama öbür türlüsü, yani belirli maddelere resim bulmak zor. Temel yolu HakanIST'ın yukarıda bahsettiği, Taketa'nın yaptığı gibi Vikiveri veya diğer vikilerden bulmak. Oyuncu resimlerinin bulunduğu, lisans probleminin olmadığı (Flickr gibi bile olur belki) siteler var mı? Ayrıca kamusal alana düşmüş fotoğraflar da olabilir, ama bunları bulmak da zor. SPARQL endpoint'ler de işe yaramaz sanırım, en babası zaten DBpedia. Bir de sinema vs. sektörlerde çalışan kullanıcılar/kullanıcı yakınları yardımcı olabilir, kendi sahip oldukları resimleri Commons'a yükleyerek. Senaryo sinopsis maddesinin silinmesini istemeyen, zannedersem sinema sektöründe çalışan bir kullanıcı vardı. --Deniz (mesaj) 15:52, 1 Kasım 2016 (UTC)
    FIST de var. --Deniz (mesaj) 16:27, 1 Kasım 2016 (UTC)
  • Fena proje değil aslında. "Vikiveri'de herhangi bir resimle bağlantılı olup, Türkçe Vikipedi'de resim olmayan kişiler" için bir araç vardır diye tahmin ediyorum (büyük ihtimalle baksam biraz buluruz). Onun dışında adil kullanım resimleri de olur tabi yaşamayanlar için. Görsellerle alakalı projeyi yakın zamanda yaptık, en erken 7-8 hafta sonrası için yapılabilecek bir proje gibi gözüküyor.--RapsarEfendim? 21:22, 1 Ocak 2017 (UTC)

Kaynakları eksik olan maddeler kategorisindeki maddelere kaynak gösterme şablonları ile kaynak eklenmesi

Kategori:Kaynakları eksik olan maddeler kategorisinde yer alan kaynaksız maddelere kaynak gösterme şablonları ile kaynak eklenmesi projesi öneriyorum. "Sıfır kaynak" olan birçok madde mevcut. Bununla birlikte yine bu şablonlar kullanılarak kaynaklı yeni maddeler açmak ve kaynak belirtme şablonları ile düzenlenmesi gereken maddeler de puan dahilinde olmalı. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:02, 4 Ekim 2016 (UTC) --Ahmet Turhan (mesaj) 09:02, 4 Ekim 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. --Teacher0691 (mesaj) 00:14, 11 Ekim 2016 (UTC)
  2. Yararlı bir konu. --evolutionoftheuniverse mesaj 16:31, 23 Ekim 2016 (UTC)
  3. --Erdo Can 16:45, 23 Ekim 2016 (UTC)
  4. Faydalı olacaktır. chansey Mesaj 23:32, 26 Kasım 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Kaynaklandırma çok önemli bir konu, katılıyorum. Hatta ilk 3 arasındadır. Ancak projenin ucu çok açık geldi bana. Kaynaksız şablonu eklenmiş bir maddeye bir kullanıcı gelip bir kaynak eklese de yeterli olmayacak ama puan vermek durumunda kalacağız. Ya da bazı kullanıcılar tam olarak kaynaksızlık sorununu gideremeden şablonu kaldıracak. "Kaynak belirtme şablonları ile düzenlenmesi gereken maddeler" ise daha somut sonuç verebilir gibi.--RapsarEfendim? 23:01, 22 Ekim 2016 (UTC)
Katılıyorum, şablonların önemine atıf da bulunulmalı. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:11, 22 Ekim 2016 (UTC)

1. Akademi Ödülleri maddesindeki kırmızı bağlantıların açılması

1. Akademi Ödülleri, İngilizce Vikipedi'de SM olan maddeden çevirmiştim. Kırmızı bağlantılar açılabilir. --Ceas08 (mesaj) 17:49, 30 Ekim 2016 (UTC)

Destek Kabul

Karşı Karşı

  1. Yeterince açılmamış madde yok gözüküyor. Filmleri açalım desek, yeterli değil, oyuncu desek yeterli değil, yönetmen desek yeterli değil.--RapsarEfendim? 13:07, 31 Aralık 2016 (UTC)

Yorum Yorum

  • Sadece 1. ile sınırlandırmak yerine hepsi olsun. İsteyen istediği yılları yapsın. Eski yıllar daha çok puan alsın (88 tane Oscar töreni olmuş, kaçıncı törense puanlar, (100-tören_no) ile çarpılabilir). Ayrıca çoğu yılın maddesi yok, onlar da eklenebilir. Sadece ödül kazananlar mı olacak, adaylar da olacak mı? Biçem el kitabına ne kadar uymak gerekecek? --Deniz (mesaj) 15:31, 1 Kasım 2016 (UTC)
    Bazı rakamlar: Almanca Oskar kazananlar kategorisinde 1932 kişi var. Bunların 567 tanesi Türkçe Vikipedi'deki maddelere bağlanmış. Kişiler için aşağı yukarı 1400 madde kalıyor geriye, 88 Oscar için. --Deniz (mesaj) 16:22, 1 Kasım 2016 (UTC)

2016 Yaz Olimpiyatları'nda maddeleri açılmamış ülkelerin maddelerini oluşturma

2016 Yaz Olimpiyatları'nda maddeleri açılmamış ülkelerin sayısı bir hayli fazla el birliği ile bu maddeleri oluşturabiliriz ve halihazırda açılmış maddeleri güncelleyebilir veya geliştirebiliriz --By erdo can • msj 15:07, 8 Kasım 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. --By erdo can • msj 15:07, 8 Kasım 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Aslında fena olmayabilir ama bu tip tablolu/listeli seri madde açmalarında, proje sorumlusu olarak istediğim özen gösterilmiyor sanki. Bağlantılar, kaynaklar ve yazılar hiç kontrol edilmiyor, İngilizce Vikipedi'den direkt kopyala-yapıştır yapılıyor.--RapsarEfendim? 22:11, 30 Aralık 2016 (UTC)

Basılı kaynakları Kitap kaynağı şablonu ile ekleme, başka kaynaklandırma şablonları ile eklenmiş olanları dönüştürme

Öncelikle basılı kaynaklar ({{Kitap kaynağı}}, {{Dergi kaynağı}}) için olmak üzere, kaynaklandırmanın daha doğru, yerinde ve şablonlu yapılmasını sağlamak nispeten kısa vadeli hedef. Daha uzun vadeli hedef, bir standardı yerleştirmek (mesela şu şekilde: bölümlendirilmiş kaynakça; tek kaynaklı bilgilerde (kaynak basılı ise), akıcılık da bozulmuyorsa dipnot yok, "e göre" (yıl eklenebilir) var; birden çok (basılı) kaynaklı bilgilerde minimal dipnot var, hemfikir atıflar (kısa atıf) sıralandırılacak, kayda değer itilaflara metin içinde değinilmemişse dipnotta değinilecek, konu duruma göre biraz açılacak). Bu projenin hedefinde yeni basılı kaynak bulmak yok (metinde kaynakla ilgili yeterli bilgi varsa), ama puanlandırmada, yeni kaynaklar hesaba katılabilir. Google Kitaplar vs. bağlantılarına puan verilebilir. Seçkin madde oluşturmamızda faydalı olacağını düşünüyorum. Yazar/soyad-ad parametreli web kaynağı kullanan maddeler bir gizli kategoriye ekletilebilir. Seçkin/kaliteli madde adayı maddelere bakılabilir. Google Kitap bilgisi verilmiş maddelere bakılabilir. Şu an 8-9 bin maddede kitap kaynağı şablonunu, bir o kadar maddede de haber kaynağı şablonunu kullanılıyor. Web kaynağı kullanan madde sayısı açık ara çok daha fazla; 57 binden fazla maddede kullanılıyor. Bunların içinde kitap kaynağı şablonu ile kullanılması gereken binlerce vardır. Belki, birçoğunda da yazar belirtilmiş olabilir. Değerlendirmede, her kullanıcı için geçici bir gizli kategori oluşturabiliriz, o kullanıcı tarafından kaynakları düzenlenmiş maddelerin yer aldığı. --Deniz (mesaj) 02:28, 17 Kasım 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. Kaynaklı maddelerin standartlaştırılması adına önemli bir proje. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:47, 17 Kasım 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

Renkler listesi'ndeki maddelerin açılması

Renkler listesi'ndeki kırmızı bağlantılı maddeler açılabilir. --Ceas08 (mesaj) 20:52, 17 Kasım 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. Neden olmasın? Ansiklopedik içeriğe ihtiyacımız var... chansey Mesaj 13:55, 22 Aralık 2016 (UTC)
  • güzel konu.. her renk kayda değer mi sorusunun cevabı sanırım şurada mevcut. ana renklerin maddeleri açılmış, diğerleri alt başlık olarak eklenmiş. --kibele 10:58, 27 Aralık 2016
  • @Kibele, @Chansey, @Ceas08, ilgili listedeki bağlantıları düzeltir ya da tüm düzgün bağlantıları içeren bir dolaşım şablonu hazırlarsanız bu projeyi 2017'nin 4. haftası için alabiliriz.--RapsarEfendim? 13:09, 31 Aralık 2016 (UTC)

Karşı Karşı (UTC)

Yorum Yorum

  • Her renk kayda değer mi acaba? Onu merak ettim, daha önce konuşulmamıştı. hiç. Proje olabilecek bir konu gibi gözüküyor.--RapsarEfendim? 08:52, 19 Kasım 2016 (UTC)

Türkiye'deki siyasi partiler

Eğer Türkiye'de açılan tüm siyasi partiler kayda değer ise Vikipedi'de var olmayanlar açılabilir. Bu listeye göre kapananlar dahil parti sayısı 324. --Ceas08 (mesaj) 23:16, 26 Kasım 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. Türkiye'deki siyasi partiler listesi kısmında kırmızı bağlantılar var, sayısı 324 olacak şekilde bunları tespit edip açabiliriz. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:19, 26 Kasım 2016 (UTC)
  2. --By erdo can • msj 09:45, 27 Kasım 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Zaten Türkiye'deki önemli diyebileceğimiz siyasi partilerin maddeleri var, kalanlar ise (3-5 istisna olabilir aralarında) seçime dahi girmemiş, girse dahi ne milletvekili çıkarmış ne de yerel yönetime gelmiş partiler. Dünya genelinde, ülkelerinin siyasi tarihlerinde önemli yerlere sahip partiler varken bu görece önemsiz partiler için bir projenin uygun olmayabileceğini düşünüyorum.--RapsarEfendim? 22:24, 19 Aralık 2016 (UTC)

Rusya'daki şehirler

Rusya'daki şehirler listesi listesindeki kırmızı maddelerin açılmasını teklif ediyorum 60 küsür açılmamış madde var. Byte sınırı 5.000 olabilir.

Destek Kabul

  1. --By erdo can • msj 12:47, 27 Kasım 2016 (UTC)
  2. Vikipedi'de şehir maddelerini eksik görüyorum. Bu bakımdan yararlı olacaktır. Ceas08 (mesaj) 11:12, 28 Kasım 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Son iş birliği projesi için Hollanda'daki şehirlere yönelik şablonlar yapmıştım (bir kısmı). Bu şablonlar vikiveri'deki verileri kopyalıyor ("subst"). Eğer orada ilk maddeler için yaptığım gibi "veri tabanları" pek kullanılmak istenmiyorsa, vikiveri güncellenebilir. Felemenkçe ve ingilizce sayfalarındaki yüz ölçümü ve belediye başkanı verilerini vikiveri'ye ekleyerek, Hollanda'daki şehirler kategorisindeki şehirlerin sanırım 50'den fazlasını hızlıca şablona uydurabilmiştim (O maddeler, bu katkılardan önce, yanlışlıkla ABD şehirlerine göre hazırlanmış ve kaynak hatalı idi). Bu düşünülebilir. Mesela önce özerk cumhuriyetler içindeki şehirler için bir genel şablon oluşturulur, yüz ölçümü gibi veriler vikiveri'de eksikse tamamlanır. Girişten sonra bir alt kısım, istenirse otomatik olarak oluşturulur. Otomatik olamayacak yerler, Kullanıcı:Bulgu/Almelo/ara veri tabanı şablonundaki gibi sayfalar kullanılarak ekletilebilir (bu dediğim sayfa kaynakçadan öncesi için; dış bağlantılardan sonrası için ikinci bir veri tabanı sayfası oluşturulabilir). Property'lerin numaralarını bulmak sorun değil (p18: resim, p1448: resmi adı, p6: lider (belediye başkanı vs.), p1082: toplam nüfus, p131: eyalet, p625: koordinat (burada sıkıntı oluyor), p2046: yüz ölçümü, p281: posta kodları, p856: website, p94: arma resmi, p41: bayrak resmi, p473: telefon alan kodu, p1376: nerenin başkenti olduğu, p2044: rakım, p190: kardeş şehirler (çoklu), p206: civarındaki su kütlesi, p30: kıta, p421: zaman dilimi, p138: kimin adına adlandırıldığı, p135: öncülü/şehrin eski ismi (istanbul-konstaniyye gibi), p166: ödül/nişan, p17: ülke, p374: commons kategori sayfası, ...) nüfus_as_of için qualifier kullanılacak (point in time, p585). --Deniz (mesaj) 12:53, 28 Kasım 2016 (UTC)
  • Ayrıca bilgi kutusu kullanacaksak, bunların (neredeyse) hepsini metin içine koysak çok iyi olur. --Deniz (mesaj) 13:11, 28 Kasım 2016 (UTC)
  • Çok fazla, kapsam çok geniş. Belki bir oblastı seçebiliriz, kapsamı daraltabiliriz.--RapsarEfendim? 22:12, 30 Aralık 2016 (UTC)

II. Dünya Savaşı konulu maddeler oluşturma

Tarih konulu proje ile ilgili olarak ya da II. Dünya Savaşı konferansları veya Şablon:II. Dünya Savaşı maddelerindeki kırmızı bağlantıları açmayı öneriyorum. 50 madde hedefi mantıklı görünüyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:03, 6 Aralık 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. Genel olarak tarih ile alakalı çok eksiğimiz var --By erdo can • msj 20:29, 6 Aralık 2016 (UTC)
  2. II. Dünya Savaşı konferansları verimli olabilir. --evolutionoftheuniverse mesaj 09:23, 2 Ocak 2017 (UTC)

Karşı Karşı

  1. Çok geniş bir konu. Spesifik konularda alınan verim çok fazla, bu tip projelerde ise odak noktası olmadığından katılım ve verim düşüyor. "II. Dünya Savaşı'nın Pasifik cephesindeki Japon generaller" spesifik bir konudur, amaç bellidir (bu listeyi tamamlamak) ve amaca yaklaştıkça "ben de bir madde açayım bari" görüşü artar. Bu proje için bu geçerli değil maalesef.--RapsarEfendim? 22:22, 19 Aralık 2016 (UTC)
@Rapsar II. Dünya Savaşı konferansları çok geniş bir konu gibi durmuyor sanki? --evolutionoftheuniverse mesaj 09:23, 2 Ocak 2017 (UTC)
Durmuyor ama 10 açılmamış madde var, yeterli değil :) En az 20 civarı olursa daha iyi olur.--RapsarEfendim? 09:36, 2 Ocak 2017 (UTC)

Yorum Yorum

TBMM 24/25/26.Dönem Milletvekilleri

TBMM'nin 24, 25 ve 26. dönem milletvekilleri listelerindeki kırmızı maddelerin açılmasını öneriyorum. Halihazırda açılması gereken çok fazla madde olmadığından hedef makul bir seviyede olacaktır. Ulusal düzeydeki yasama organı mensuplarının KD olduğu değerlendirilirse, Vikipedi'miz bu projeden maddeler kazanacaktır. Eğer iş yükünün fazla olduğu sayın sorumlularla değerlendirilirse, bir veya iki maddede de çalışma yapılabilir. Örneğin 20 kadın milletvekili maddesi açana "Kadın yıldızı", İBP 1.sine "Siyaset Yıldızı" taltif olunabilir. İş yükü-fayda dengesinde orantılı bir proje olduğunu değerlendiriyorum. Saygılarımla. --chansey Mesaj 13:50, 22 Aralık 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. Aday gösteren olarak yukarıdaki gerekçelerle desteklerimi sunuyorum. chansey Mesaj 13:51, 22 Aralık 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Aslında fena proje değil de çok Türkiye ağırlı yapmak istemiyorum, artı siyaset konusunu çok kısa süre önce işlemiş olduğumuzdan olsa dahi en az 8-10 hafta sonra olabilecek bir proje.--RapsarEfendim? 14:05, 22 Aralık 2016 (UTC)

Kazakistan'daki havalimanları

Kazakistan'daki havalimanları listesinde 18 açılmamış madde bulunmakta 5.000 bytelik bir sınırlama ile İBP olabilir diye düşünüyorum --By erdo can • msj 15:29, 22 Aralık 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. --By erdo can • msj 15:29, 22 Aralık 2016 (UTC)
  2. Hoş bir öneri, civarındaki 1-2 ülke de dahil edilerek proje yapılabilir. Ulaşım alanındaki son proje kısa süre önceydi, en az 7-8 hafta sonra yapılabilir diye düşünüyorum itiraz gelmezse.--RapsarEfendim? 18:21, 25 Aralık 2016 (UTC)
    Afganistan'daki havalimanları listesi ve Rusya'daki havalimanları listesindeki maddeler de dahil edilebilir.--By erdo can • msj 18:27, 25 Aralık 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

FeTeMM kadınları

Fen bilimleri, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarında kayda değer çalışma yapmış kadınlar için, genel kuralların (biçem vs.) yanında belirli içerik şartlarına (genel kalite, boyut, kaynak sayısı vs.) haiz maddeler ve bulabilirsek resim türü içerik oluşturma (hayatını kaybetmiş olanlar için adil kullanım olabiliyor sanırım). Eğer profesyonel bir bilim insanı/araştırmacı koşulunu koymamak bu projeyi çok ucu açık hale getirecekse, öyle koşullar da koyabiliriz. enwiki'de kadın bilim insanları için bir proje var. Projenin worklist (iş listesi) kısmında enwiki'de henüz olmayan diğer wikilerde olan maddeler de var, ama biz enwikideki 5873 maddeye ve bunların içinden FA (seçkin, 7 tane), GA (iyi, 34 tane), B (107 tane) ve C (565 tane) sınıflarında olanlara yoğunlaşalım. Bu maddelerin de üçte biri gibi bir oranı orta ve üstü önemde olarak işaretlenmiş. Bilim insanları için bu proje çerçevesinde h-index, etkin olduğu süre, ödüller, atıf sayısı gibi kriterler koyabiliriz. Var olan maddeleri iyileştirmeye de puan verebiliriz. --Deniz (mesaj) 20:44, 22 Aralık 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. Projenin Vikipedi'ye kazanım sağlayacağı kanaatindeyim. Destekliyorum. chansey Mesaj 10:47, 23 Aralık 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Bunun için elimizde somut bir liste, bir hedef olursa daha iyi olur. Gelişine madde açma projeleri verimli olamıyor pek ne yazık ki.--RapsarEfendim? 18:22, 25 Aralık 2016 (UTC)
  • Bahsettiğim gibi o projenin sayfasında (68 tanesi orta ve üstü önemli olarak belirtilmiş) 148 tane B+ kalitede madde var. 565 tane C kalite sınıfındaki maddenin de 197 tanesi orta ve üstü önemde. Tüm sınıflarda orta ve üstü önemde 998 tane sayfa var. Bunlar bitince düşük önemde olanlara da bakılır. en:Wikipedia:WikiProject_Women_scientists#Articles, Tüm tablo, Mid-C 146 madde. --Deniz (mesaj) 19:56, 25 Aralık 2016 (UTC)
  • Bu listedeki 351 maddede, trwiki'de var olmayan 300 vardır sanırım. Olanları ve oluşturulanları, inşallah yakın bir zamanda oluşturulacak olan bir vikiprojeye/portale katarız, Portal:Bilim de olur. Olmayacaksa bir kategoriye ekleriz, oradan bu iş birliği projesini de takip edebiliriz. --Deniz (mesaj) 20:06, 25 Aralık 2016 (UTC)

Sosyal bilimler ile ilgili maddeler kazandırma

Kategori:Sosyal bilimler altbilgileri kategorisinde çeşitli sosyal bilimlerdeki maddelerimiz listelenmiş. Alt kategori sayısı ondan az olanların madde sayıları da az (Anlambilim, Filoloji‎, Halk bilimi, Kent bilim, Kriminoloji, Müzikoloji‎, Nümismatik, Pedagoji, Soy bilimi ve İletişim bilimleri). Sosyal bilimlerde özellikle bu alanlara yönelik bir zenginleştirme yapalım. İçerik kalite koşulları konusunda da enwikideki B C sınıfı arası şöyle birşey öneriyorum. 1) Yeterince satır içi atıf olacak (güvenilir doğrulanabilir kaynaklara), özgün araştırma olmayacak, url (yoksa dergi adı gibi betimleyici birşey) ve makale/kitap ismi yeterli. 2) Makul bir şekilde konular kapsanacak, bariz eksiklik ve yanlış olmayacak, önemli konulara değinilmiş olacak. 3) Maddenin uzunluğuna bağlı olarak birkaç hataya (dil bilgisi hataları gibi) izin verilebilse de genel olarak biçem el kitabına uyulacak. 4) Makale anlaşılır olacak, hem düzgün yazılmış hem de geniş kitlelerin faydalanabileceği şekilde olacak. --Deniz (mesaj) 21:43, 22 Aralık 2016 (UTC)

Destek Kabul

Karşı Karşı

Yorum Yorum

Yine çok fazla, ulaşılamazlar :( Zamanında, açılması gereken madde sayısı çok olan ama yine de daha kısıtlı projeler yaptık; ama bunların ucu çok açık. Bir alt başlıkta da benzer şeyden bahsettim ve güzel öneriler geldi.--RapsarEfendim? 21:55, 30 Aralık 2016 (UTC)
@Rapsar @Bulgu Antropoloji taslaklarının geliştirilmesi. Dilenirse ayrı proje olarak önerebilirim.--evolutionoftheuniverse mesaj 18:40, 2 Ocak 2017 (UTC)
"Taslak geliştirme" gibi projeler yapılmaması gerektiğini defalarca söyledim :) Nerede taslağın bitip nerede başladığı dahi belli değilken, 3-5 cümle ekleyenlerle onlarca cümle ekleyenler olacaktır vs. Ucu çok çok açık, sonunda "oh be hedefe ulaştık/yaklaştık" denemiyor.--RapsarEfendim? 18:43, 2 Ocak 2017 (UTC)

Fizikçiler listesi'ndeki kırmızılıkların giderilmesi

Kaydadeğer fizikçilerin eksik maddelerinin tamamlanması amaçlanmaktadır. --evolutionoftheuniverse mesaj 19:13, 25 Aralık 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. Güzel bir öneri bence --By erdo can • msj 20:06, 25 Aralık 2016 (UTC)
  2. Kimyagerleri de ekleyelim mi? --Deniz (mesaj) 21:32, 25 Aralık 2016 (UTC)
@Bulgu Şu an Fizikçiler listesi yanlış saymadıysam 136 kırmızılığa sahip, benzer projeleri incelediğimde bu hedefin çok yüksek olduğunu görüyorum. Fizikçiler listesi, Astronomlar listesi, Kimyagerler listesi, Biyologlar listesi (yokmuş, oluşturulabilir), Matematikçiler listesi (yokmuş, oluşturulabilir) gibi diğer listeler sonraki haftalarda ele alınırsa daha verimli olacağını düşünüyorum.
Ek olarak, bu listelerde ilgili alanda kullanılan en az bir kuram veya buluş ile bilinen bilim insanları olmalıdır. Proje başlamadan önce listelerin bu doğrultuda düzenlenmesi gerekmektedir. --evolutionoftheuniverse mesaj 20:32, 26 Aralık 2016 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • 2017'nin 3. haftası için fizikle/fizikçilerle alakalı bir proje gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum. Ancak bunun "herhangi bir fizikçi açın" gibi ucu açık bir proje olmasından ziyade "Nobel fizik ödülü alan fizikçiler" gibi "falanca kuruluş üyesi olan fizikçiler" gibi daha sonu olan bir listeyle gerçekleştirmek daha uygun olacaktır. Öneri o şekilde gelebilirse ona göre oluşturacağım projeyi.--RapsarEfendim? 10:33, 27 Aralık 2016 (UTC)
@Rapsar, @Bulgu, @By erdo can, diğer ilgili arkadaşlar Ooo, evolutionoftheuniverse bunu sevdi. :) Öneri:
  1. Aşağıdaki listeleri oluşturuyorum/z.
  1. en:List of scientists whose names are used in physical constantsAdı fiziksel sabitlerde kullanılmış bilim insanları listesi
  2. en:List of scientists whose names are used as SI unitsAdı SI birimlerinde kullanılmış bilim insanları listesi
  3. en:List of scientists whose names are used as non SI unitsAdı SI olmayan birimlerde kullanılmış bilim insanları listesi
  4. en:List of scientists whose names are used in chemical element namesAdı kimyasal elementlerde kullanılmış bilim insanları listesi
  5. en:List of scientific constants named after peopleİnsanların adıyla anılan bilimsel sabitler listesi
  6. en:List of scientific laws named after peopleİnsanların adıyla anılan bilimsel kanunlar listesi
  7. en:Scientific phenomena named after peopleİnsanların adıyla anılan bilimsel fenomenler listesi
  1. Bunlardan bir kısmını ya da hepsini proje için seçiyoruz.
  2. Böylece bu scope ile en kayda değer biyografi, sabit, kanun, birim, element, fenomen maddelerini Vikipedi'ye kazandırıyoruz.
  3. Ek olarak listede var olan (kırmızı olmayanlar) da geliştirilebilir belki.
--evolutionoftheuniverse mesaj 21:49, 27 Aralık 2016 (UTC)
İlk aşamada en az 20 kırmızılı tek bir liste, gereken odağı sağlayacaktır. Fizikçiler olur, fiziksel sabitler/birimler olur, fark etmez. Tekini önerin, itiraz gelmezse koyalım bahsedilen haftaya. O tamamlanırsa da diğerini kapsayacak şekilde güncelleriz zaten :)--RapsarEfendim? 22:19, 27 Aralık 2016 (UTC)
@Evolutionoftheuniverse, "insanların adıyla anılan bilimsel kanunlar listesi" maddesindeki bilim insanları uygun gözüktü bana. Bu madde açılıp, bağlantılar falan düzgünce verilirse, o zamana kadar itiraz da gelmezse 3. haftaya koyabilirim bunu.--RapsarEfendim? 21:15, 1 Ocak 2017 (UTC)
@Rapsar Yalnızca eksik bilim insanları mı yoksa eksik kanunlar da içinde mi? İkisi aynı anda da olabilir, kanunlar sonra da olabilir. Önemli olan verimlilik. En kısa sürede listeyi oluştururum/z, daha sonraki haftalarda da diğer listeleri birer ikişer yaparız. Pingler: @Bulgu, @By erdo can, diğer ilgili arkadaşlar. --evolutionoftheuniverse mesaj 04:29, 2 Ocak 2017 (UTC)
Odak noktasını tek bir alanda, benzer maddelerde tutmaya çalışıyoruz genelde. "Hem film hem yönetmen" ya da "hem bitki türü hem cinsi" değil de yalnızca bir tanesi. Şu an için kişileri tutmayı düşünüyorum ama öneriye ve oluşturulacak maddeye göre yalnızca kanunları da alabiliriz.--RapsarEfendim? 08:57, 2 Ocak 2017 (UTC)
Kanunlar zor olur, uzmanlık gerektiriyorlar. Temel kanunlarda ve operatör cebirlerine kayan vs. birkaçında yardımcı olabilirim, bilgilerimi tazeleyerek. Uzmanlığımız olmazsa yanlış çeviriler de yapabiliriz. Kanunun ifadesini Türkçe yazmakta bile zorluk çekebiliriz. Bence kanunları şimdilik es geçelim. O, şu, kişiler olabilir. Sabitler için de bariz taslak üstü açabiliriz sanırım. --Deniz (mesaj) 19:03, 2 Ocak 2017 (UTC)
Listeler çok geniş geliyorsa, branşa göre de sınırlanayabiliriz. Fizikte mesela optikçiler gibi. Ben şöyle düşünmüştüm, seçeneği bol, ilk hedefi yeteri kadar düşük tutalım. İsteyenler kendi ilgi ve isteklerine yönelik daha çok seçenek bulsun. --Deniz (mesaj) 19:14, 2 Ocak 2017 (UTC)
  • @Evolutionoftheuniverse, 13 Ocak Cuma gününe kadar "insanların adıyla anılan bilimsel kanunlar listesi" düzgünce oluşturulursa onu proje olarak çıkaralım. Oluşturulamazsa ileri bir zamana kalacak.--RapsarEfendim? 13:21, 10 Ocak 2017 (UTC)

Akademide prestije sahip bu ödül ile ilgili Türkçe Vikipedi'deki eksikliğin giderilmesi amaçlanmaktadır. --evolutionoftheuniverse mesaj 00:02, 31 Aralık 2016 (UTC)

Destek Kabul

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Liste açılırsa, hemen üstte gelen fizikçiler listesi de göz önüne alındığında (onu 2017-3. haftaya koyarsak), ondan en az 6-7 hafta sonra proje olarak yapılabilir gözüküyor.--RapsarEfendim? 13:10, 31 Aralık 2016 (UTC)

Kaynak belirtme şablonları ile düzenlenmesi gereken maddeleri düzenleme

Kaynak belirtme şablonları ile düzenlenmesi gereken maddeler kategorisinde bekleyen maddeler çok birikmiş, bu maddelerdeki kaynaklar şablonlar ile düzenlenebilir... ~ HastaLaVi2 (mesaj) 23:10, 31 Aralık 2016 (UTC)

Destek Kabul

  1. --evolutionoftheuniverse mesaj 18:33, 2 Ocak 2017 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Faydalı olacaktır. 2017'nin 2. haftasına düzenlemelerle alakalı bir proje konuldu. 5. veya 6. haftaya koyabiliriz itiraz gelmeze o zamanlara kadar.--RapsarEfendim? 21:17, 1 Ocak 2017 (UTC)

Dinler ile ilgili bir işbirliği projesi, hem konu bakımından genişlik sağlar, hem de fazla katılım görür diye öngörüyoyorum. Moskova ve Tüm Rusya başpiskoposları ve patrikleri listesinde eksik olan maddeleri açmayı öneriyorum. Epey bir madde var. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:52, 2 Ocak 2017 (UTC) --Ahmet Turhan (mesaj) 09:52, 2 Ocak 2017 (UTC)

Destek Kabul

  1. --evolutionoftheuniverse mesaj 18:32, 2 Ocak 2017 (UTC)

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Dinle alakalı hiçbir proje yapmadık. Yapılabilir gözüküyor, konu iyi, liste iyi. İtiraz gelmezse en az 3 hafta sonra yapılabilir gibi.--RapsarEfendim? 18:23, 2 Ocak 2017 (UTC)
  • Bu arada madde adı bir garip gözüktü. Bağlantıların da bir düzenlenmesi ve Türkçe transkripsiyonlarının düzgünce yapılması iyi olacaktır.--RapsarEfendim? 18:35, 2 Ocak 2017 (UTC)

Youtube ünlülerini tanıtalım

internetin ünlüleri , internetde en çok aranan ve tanınan onlar peki neden tanıtmıyoruz — Bu imzasız görüş By1744Q (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Destek Kabul

Karşı Karşı

  1. Devamlılığı olmayan gündelik ünlülerin ansiklopedik olmadığı kanaatindeyim. chansey Mesaj 14:49, 2 Ocak 2017 (UTC)
  2. Tanınmışlık, kayda değerlik değerlik demek değildir. Lütfen Vikipedi:Kayda değerlik, diğer kayda değerlik yönergelerimizi, Vikipedi:Vikipedi ne değildir? ve diğer Vikipedi yönergelerimizi inceleyiniz. --evolutionoftheuniverse mesaj 14:56, 2 Ocak 2017 (UTC)

Yorum Yorum

Pazarlama temel maddelerinin oluşturulması

Pazarlama şablonu referans noktası alınarak temel eksikliklerin giderilmesi. --evolutionoftheuniverse mesaj 01:21, 9 Ocak 2017 (UTC)

Destek Kabul

Karşı Karşı

Yorum Yorum

Dünyada Jandarmalar listesini tamamlama

Dünyada Jandarmalar listesinde birçok madde açılmamış işbirliği projesi olabilir diye düşünüyorum --By erdo can • msj 14:59, 9 Ocak 2017 (UTC)

Destek Kabul

Karşı Karşı

Yorum Yorum

  • Bence gayet faydalı ve uygun. İtiraz gelmezse birkaç hafta içinde yapabiliriz.--RapsarEfendim? 19:23, 11 Ocak 2017 (UTC)

Ulusal kişileştirme maddeleri oluşturma

Ulusal kişileştirme sayfasındaki maddelerin oluşturulmasını öneriyorum. Heykel bazında bir proje güzel bir İBP olabilir. Ayrıca liste eksik, projeden önce tamamlarsak iyi olur. --Ahmet Turhan (mesaj) 18:25, 11 Ocak 2017 (UTC)

Destek Kabul

Karşı Karşı

Yorum Yorum

Vincent van Gogh maddesinin kırmızı bağlantılarını açma

Mskyrider SM olan İngilizcesinden çevirmiş. Çok sayıda kırmızısı var, bir haftada bitirilemese de alınacak yol kârdır. Yer adlarından, eser ve kişi adlarına çeşitlilik gösteren bu bağlantılar resim konusuna fazla ilgi duymayan kullanıcıların da ilgisini çekecektir. --Yabancım 15:30, 12 Ocak 2017 (UTC)

Destek Kabul

Karşı Karşı

Yorum Yorum