Vikipedi:Köy çeşmesi (teknik): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
255. satır: 255. satır:
[[Şablon:Ülke bilgi kutusu|Ülke bilgi kutusu]] şablonunun [http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_country İngilizce sürümü] bizimkinden daha çok göze hitap ediyor. Büyük bir fark yok ama oradaki şablonda yazılar daha küçük vs. Biri oradakini Türkçe'ye uyarlayabilir mi? <font size="3">-</font> <font face="kristen itc">[[Kullanıcı:SeyitA|<font color="#E31120" size="2.5">Seyit</font>]]</font> <sup><font size="1" face="maiandra gd">[[Kullanıcı mesaj:SeyitA|mesaj]]</font></sup> 09:36, 7 Nisan 2013 (UTC)
[[Şablon:Ülke bilgi kutusu|Ülke bilgi kutusu]] şablonunun [http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_country İngilizce sürümü] bizimkinden daha çok göze hitap ediyor. Büyük bir fark yok ama oradaki şablonda yazılar daha küçük vs. Biri oradakini Türkçe'ye uyarlayabilir mi? <font size="3">-</font> <font face="kristen itc">[[Kullanıcı:SeyitA|<font color="#E31120" size="2.5">Seyit</font>]]</font> <sup><font size="1" face="maiandra gd">[[Kullanıcı mesaj:SeyitA|mesaj]]</font></sup> 09:36, 7 Nisan 2013 (UTC)
:Ben bir fark göremedim, hatta bizimkilerin boyutu daha ufak (87 bizde, orada 88).--[[Kullanıcı:Rapsar|Rapsar]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Rapsar|Efendim?]]</sup> 10:38, 7 Nisan 2013 (UTC)
:Ben bir fark göremedim, hatta bizimkilerin boyutu daha ufak (87 bizde, orada 88).--[[Kullanıcı:Rapsar|Rapsar]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Rapsar|Efendim?]]</sup> 10:38, 7 Nisan 2013 (UTC)

== Teknisyenlik Başvurusu ==
Herkese tekrar merhaba. Artık herkesin bildiği gibi yoğun bir vandalizm sıkıntımız var ve mevcut kullanıcı kapasitemizle bununla mücadele etmekte zorlanıyoruz. Uzun zamandan beri filtrelerin detaylı şekilde ayarlanmasıyla bunu azaltabileceğimizi de savunuyorum. Aklımda birkaç tane filtre fikri var. Bunlardan birincisi İsrail vandalizmiyle, diğeri kişisel biyografilerin eklenmesiyle, bir başkası öğrencilerin kendileri ve arkadaşları hakkında açtığı maddelere yönelik, bir başkası ise belirli imla kurallarına uymayan (örneğin viki kodu içermeyen ve başlığında büyük harfle girilmiş maddeler) maddeler için. Bu ve ihtiyaç duyulan filtreleri yazıp uygulayabilmek için teknisyenlik haklarına sahip olmak istiyorum. Filtrelerin yazıldığı betik dilini ([[düzenli ifadeler]]). Yaptığım düzenlemelerin sorumluluğunu da üstleneceğim. Büyük bir sorun olduğu taktirde verilen yetkinin iptalini de peşinen kabul ediyorum. Saygılarımla--[[Kullanıcı:Alperen|Alperen]] ([[Kullanıcı mesaj:Alperen|mesaj]]) 09:59, 17 Nisan 2013 (UTC)

Sayfanın 09.59, 17 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Tiyatro oyunları bilgi kutusu

Birisi hayrına {{Tiyatro oyunu bilgi kutusu}} şablonunu elden geçirebilir mi? Bir örnek görüntüye bakmak isteyen olursa.. Mukaddimeileti 15:36, 7 Mart 2013 (UTC)

Sorun nedir tam olarak?--RapsarEfendim? 16:59, 7 Mart 2013 (UTC)
Öncelikle görünümü çok kötü. Başlıkları sola yanaşık yaptım, biraz daha iyi oldu sanırım. İçerik olarak da oldukça zayıf. {{Futbolcu bilgi kutusu}} gibi gelişmiş bir şablon olmasa da, hiç değilse {{Film bilgi kutusu}} kadar olsa. Mukaddimeileti 09:55, 8 Mart 2013 (UTC)
Parametrelere dokunmadan ufak bir düzenleme yaptım. Bir kontrol edebilir misin uygun mudur? Sıkıntı, sorun var mıdır?--RapsarEfendim? 15:29, 8 Mart 2013 (UTC)
Bir-iki parametre ekledim ve alt sayfasını birazcık geliştirdim.--xrazymesaj 19:42, 8 Mart 2013 (UTC)

sortable wikitable

Bu tablo çeşidinde bir problem mi var?--xrazymesaj 19:07, 8 Mart 2013 (UTC)

Adı ters yazılmış :)--RapsarEfendim? 21:00, 8 Mart 2013 (UTC)
Şakacı seni. :). Her türlü denedim olmuyor. İngilizce wikide problem yok. Sorunda bizde yani ?--xrazymesaj 03:04, 12 Mart 2013 (UTC)
Şaka yapmıyor. :) "sortable wikitable" değil de "wikitable sortable" olarak kullanılıyor bu sınıf. Böyle de denemene rağmen mi çalışmadı?
Vito Genovese 00:08, 24 Mart 2013 (UTC)

Deployment of Wikidata's infobox feature on the first Wikipedias

Hey :)

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this.

We're making the plan for the deployment of the second phase of Wikidata right now. This is scheduled for the end of March (but might change). Here is what phase 2 is all about:

  • infobox templates can be rewritten to include data from Wikidata
  • existing infoboxes will continue to work
  • the current syntax for how to include data from Wikidata in infobox templates is at meta:Wikidata/Notes/Inclusion syntax
  • d:Q159 gives an example of what kinds of data is already in Wikidata. More data will be added in the coming weeks by Wikidata editors and more data types are being worked on by the development team. This includes for example number, date/time and geocoordinates

More questions are answered at meta:Wikidata/Deployment Questions and I am happy to answer more questions if you have them.

If there is no strong objections I'd like this Wikipedia to join the group of Wikipedias who will get this first.


Cheers --Lydia Pintscher (WMDE) (mesaj) 14:07, 9 Mart 2013 (UTC)


Vikiveri'nin bilgi kutusu özelliğinin ilk Vikipedilerde uygulamaya konulması

Merhaba :)

İngilizce yazdığım için üzgünüm. Umarım biri bunu çevirebilir.

Şu anda Vikiveri'nin ikinci aşamasının uygulamaya konulması için plan yapıyoruz. Şu anda tarih olarak Mart sonunu belirlemiş durumdayız (ama değişebilir). 2. aşama, aşağıdakileri konu alıyor:

  • Bilgi kutusu şablonları, Vikiveri'den gelen verileri içerecek şekilde yeniden yazılabilir.
  • Mevcut bilgi kutuları, çalışmaya devam edecek.
  • Bilgi kutusu şablonlarında Vikiveri'den gelen verilere yer verilmesi için güncel sözdizimi, meta:Wikidata/Notes/Inclusion syntax sayfasında yer alıyor.
  • d:Q159, şu anda Vikiveri'de bulunan veri türlerine bir örnek. Önümüzdeki haftalarda Vikiveri kullanıcıları başka veriler de ekleyecek ve geliştirme ekibi de farklı veri tipleri üzerinde çalışıyor. Buna örneğin sayılar, tarih/saatler ve coğrafi koordinatler de dâhil.

meta:Wikidata/Deployment Questions sayfasında başka sorulara yanıtlar bulmak da mümkün. Sorunuz varsa ben de yanıtlamaktan mutluluk duyarım.

Şiddetli bir itiraz yoksa, bu Vikipedi'nin de bu özelliği ilk olarak alacak Vikipediler grubuna katılmasını isterim.

Selamlar

--Lydia Pintscher (WMDE) (mesaj) 14:07, 9 Mart 2013 (UTC)

Çevrildi.
Vito Genovese 21:44, 9 Mart 2013 (UTC)
İtirazımız var mı arkadaşlar?
Vito Genovese 21:44, 9 Mart 2013 (UTC)
  • Bu verilerin Türkçe karşılıkları falan nasıl ayarlanacak?--RapsarEfendim? 21:50, 9 Mart 2013 (UTC)
    Çok ayrıntılı inceleyecek vakit bulamıyorum bu aralar ama anladığım kadarıyla; sayısal değerler olacak çoğunlukla ve onun dışında da intervikilerdeki gibi veri alacak şablon. Yani Türkiye Cumhuriyeti'nin nüfusu falan sayısal olarak oradan gelecek, Başbakan hanesinde de d:Q39259'dan veri alacak parametre. Tüm vikilerde aynı kodu girerek yerel bir şey çıkaracaklar ortaya. Böyle anladım ben en azından.
    Vito Genovese 22:00, 9 Mart 2013 (UTC)
O konuda zaten süper bir yenilik olacak. Yukarıda verilen Rusya örneğinde sayısal olmayan veriler de var da, o yüzden bir soru işareti oluştu kafamda. Terimleri/kavramları da iv'lere göre ekler belki de, İng. Vikideki her maddenin bizde bir karşılığı olmayabilir. Neyse, başlasın da görelim :)--RapsarEfendim? 22:40, 9 Mart 2013 (UTC)
Ahah, ben bakmamışım bile o örneğe. Tahminim doğru çıktı ama görünüşe göre. Tüm verileri buraya sallayacaklar, veriler yine kendi içinde interviki mantığıyla yerelleşecek. Oradan alacağız sonra ne varsa. Ama bizde maddesi olmayan bir metinsel değer olursa ne olacak, merak ettim şimdi.
Vito Genovese 22:56, 9 Mart 2013 (UTC)
  • Bugün Nusayriler maddesinde Addbot'un yaptığı bir değişikliğe denk geldim, ansiklopedik olmayan bir dille bilgiler eklemişti. Bu bilgileri teyit edemedim ayrıca, kısacası yalan dolan bilgi eklenmişti desem yanlış olmaz. Tuhafıma gitti, Rapsar'a danıştım; o da benimle aynı düşünceyi paylaşmış olmalıki geri almış. Addbot'un değişiklik özetine bakılırsa bu değişiklik Vikiveri'den yapılmış. Konuya hakim değilim, yanlış biliyor olabilirim belki; ancak Vikiveri'ye bel bağlanamayacağını düşündüm bu olaydan sonra. --bermanya 21:50, 9 Mart 2013 (UTC)
    Addbot değil o bilgiyi ekleyen. Botun yaptığı değişiklik burada. Önceden var olan bir bilgiymiş o. Zaten Addbot'la Vikiveri'nin direkt bir ilişkisi yok. Geçiş süreci için gönüllü olarak çalıştırılan bir bot bu sadece. Hata yapabilir, hata yaparsa sahibine bildiririz.
    Vito Genovese 22:00, 9 Mart 2013 (UTC)
Rapsar'ın değişikliğinden önce o bilgiyi Addbot eklemiş gibi görünüyordu valla, bilemedim şimdi :) Dediklerin doğru.--bermanya 22:06, 9 Mart 2013 (UTC)

Teknisyenlik başvurusu - Kullanıcı:Rapsar

Merhaba,

Teknisyenlik görevine Rapsar'ı aday göstermek isterim. Bugün bana attığı mesajda, görevle ilgilendiğini ifade etmiş. MediaWiki arayüz sayfaları üzerinde çalışmak için son derece yetkin olduğu kanısındayım. Teknisyenliğin görev alanındaki diğer alanlarda hiç bilgisi olmayan bir insan değil. Özetle; bir yerleri kırıp dökmeyeceğine kesin gözüyle bakabiliriz. :)

MediaWiki yazılımının son dönemde çok hızlı gelişiyor oluşu nedeniyle, arayüzde çok fazla İngilizce mesaj görüyoruz. Bunların temizlenmesi konusunda kendisinden büyük yarar sağlanabileceği görüşündeyim. Topluluğun değerlendirmesine sunuyorum.

Vito Genovese 12:42, 10 Mart 2013 (UTC)

  • Evet, aynı gerekçelerle teknisyen olmak isterim. En azından ufak imlâ düzeltmeleri, ufak tercümeler konusunda hızlıca müdahale edebilir ve başka kullanıcıların isteklerinin düzeltilmesinde de yardımcı olabilirim. Bilmediğim sularda yüzmem elbet :)--RapsarEfendim? 12:55, 10 Mart 2013 (UTC)
Destek Destek Bu iş için ideal biri. Çok iyi yapacağına eminim. --xrazymesaj 03:06, 12 Mart 2013 (UTC)
Ultra Destek Destek - Beraber çok yol alırız :) Empi-ileti 15:08, 12 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek Arayüzü roketler!(Evet türkçe notum 70!)--Ilgaz ERmesajkatkılarım 16:35, 12 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek Bu iş için uygun olduğunu düşünüyorum.DRG msj 17:37, 12 Mart 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Off, ne kadar zor bir karar. Karar vermekte zorlanıyorum. Rapsar'ın enerjisini değerlendirmek gerekir, diğer taraftan bugüne kadar olanlar da beni düşündürüyor. Ne desem içim rahat olmayacak sanki. Mukaddimeileti 23:26, 12 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek Düşünmeye bile gerek yok. Rapsar yeter ki istesin, başarmak için en iyisini araştırır ve bularak kısa sürede yapar.--i.e.msj 23:40, 12 Mart 2013 (UTC)
  • Teşekkürler herkese. Teknik konular hakkında bilgim çok az dediğim gibi, yalnızca ufak imlâ düzeltmeleri yapmaya çalışacağım, yani yapacağım çok çok büyük katkılar olmayacak :) Teşekkürler tekrardan.--RapsarEfendim? 07:46, 13 Mart 2013 (UTC)

Yorum Yorum mukaddime'nin yorumu, kafamdan geçenlere tercüman oldu, iki çift laf da ben edeyim. teknik konularda yetkin olmadığım için yapılacak işlerin nerelerde neleri hangi hızla değiştirebileceğini kestiremiyorum. rapsar'ın sorumluluk duygusu ve çalışkanlığı kefenin bir tarafında dururken, hızlı hareket etme, silme yönündeki düşüncelerinde zaman zaman görülen ısrarı gibi konular da öbür tarafında duruyor. rapsar'ın ufak tefek düzeltmeler yapacağını söylemesine güvenmek isterim kendi adıma ve danışarak, dinleyerek çalışmanın gerekliliğini de hatırlatmak.. --kibele 09:17, 13 Mart 2013 (UTC)

Dediğim gibi sadece ufak imlâ düzeltmeleri ve Türkçeleştirme değişiklikleri. Teknisyen olmasam da olur, işleri hızlandırmak maksat.--RapsarEfendim? 09:42, 13 Mart 2013 (UTC)
Bu konuda ben farklı düşünüyorum. Bir kişiyi bir göreve getirdiğimizde o kişinin mümkün olduğunca o işle uğraşmasını, yapabildiği kadar çok ve kapsamlı işler yapmasını isterim açıkçası. Fazla birşeye dokunmayacağım, sadece ufak tefek işler yapacağım diye görev almak doğru değil. Ayrıca Rapsar'ı tanıdığım kadarıyla elini tutup, köşesinde oturacak, bugün de iki tane imla hatası düzelteyim diyecek biri değil, kapsamlı işlere de girişecektir. Bence doğru tutum da budur zaten. Yani yapabilecek enerjisi ve isteği varsa elinden geldiğince daha fazlasını yapmalı.
Bir örnek ile ne demek istediğimi daha açık anlatayım. Bir hizmetli ya da devriyenin hizmetli/devriye işlerini az mı çok mu yaptığı onun bu işi yapabilirliği konusunda temel ölçüt değildir. Temel ölçüt doğru yapıp yapmadığıdır. Elbette isteriz ki, her devriye atıyorum günde 100-200 madde gözden geçirsin, her hizmetli günde X madde silip süpürsün vb. Ama yine de bunları esas almayız. Esas ölçüt bu işleri doğru yapabilmesidir. Bu açıdan bakıldığında, Rapsar'da gördüğüm sorun çok iş yapması ama doğru/yanlış dengesinin doğrular lehinde istediğim kadar yüksek olmaması. Ki daha önce bu yüzden devriyeliği de geri alınmıştı. Her zaman yeni şanslar verilmesinden yanayımdır.
Yeni şanslar konusunda da nasıl düşündüğümü kısaca açmak isterim. Yeni şanslar insanlara her zaman anlamlı gelir, ama bazen çok iyi işe yaradığını bazen ise hiç işe yaramadığını ve aynı şeylerin tekrarlandığını, onca emek ve zamanın boşa gittiğini görürüz. Bunun nedeni nedir? Hangi durumlarda yeni bir sayfa açma işe yarar diye bir psikologa sormuştum. Verdiği cevap eğer yaşananlardan insanlar dersler çıkardılar ve bu onlarda bir değişime yol açtıysa işe yarama ihtimali yükselir şeklinde oldu. Ben Rapsar'da hangi değişimler olduğunu gözlemleyebilmiş değilim. Vito ile daha çok istişare halinde olduğu için onun ne düşündüğünü öğrenmek isterim. Daha açığı, Vito'nun çıkıp benim de ikna olabileceğim argümanlar getirmesini bekliyorum. Zira "bir yerleri kırıp dökmeyeceği" ve "teknisyenliğin görev alanındaki diğer alanlarda hiç bilgisi olmayan bir insan değil" şeklindeki olumsuz cümlelerle kurulmuş bir görevlendirme talebi bana hiç de ikna edici görünmedi.
Rapsar'ın enerjisinden de olumlu şekilde yararlanmak gerekir ama bunun karşılığı teknisyenlik midir, bilemiyorum.
Mukaddimeileti 10:28, 13 Mart 2013 (UTC)
Fena bir yoğunluk içerisindeyim. Hafta sonu bile gece yarılarına kadar çalışmak durumundayım. Kusuruma bakmamanı rica ediyorum bu yüzden.
Bu teknisyenlik başvurularında ilk adaylıkları 7 gün süreli olarak belirlemiştik. Net bir yere yazmadık kural olarak ama bunu yerleşik usul kabul edebiliriz sanırım. Bugün de adaylığın 7. günü; ancak değerli kullanıcılarımızın adayla ilgili çekinceleri var. Kimsenin bir itirazı yoksa, bu adaylığı bir 7 gün daha uzatalım. Ben Rapsar'ı neden aday gösterdiğime ilişkin yazımı ancak Salı günü yazabileceğim. Yazım yeterince ikna edici bulunursa, bu vesileyle yeni teknisyenimizi görevine mümkün olan en yüksek düzeyde destekle başlatma imkanı bulabiliriz. Böylesi en sağlıklı yol olacaktır kanımca.
Vito Genovese 14:23, 17 Mart 2013 (UTC)
Ben bir tarih zikrediyorsam, hayatta inanmamanız gerekiyor. Çıkarılacak birinci ders budur. Salı dedim Pazar oldu, eh benim yapacağım iş de bu kadar olur. :)
Net bir resim çizebilmem için, öncelikle bazı temel bilgilerin üzerinden geçmekte yarar görüyorum. Teknisyen ne iş yapar? Teknisyen, diğer kullanıcılara göre 7 ekstra hakka sahip kullanıcı türüdür. Bu 7 hakkı sayalım:
  1. Değişiklik süzgeçlerinde değişiklik yapma
  2. Değişiklik süzgeci günlüklerinin ayrıntılarını görme
  3. Diğer kullanıcıların CSS sayfalarında değişiklik yapma
  4. Diğer kullanıcıların JS sayfalarında değişiklik yapma
  5. MediaWiki ad alanındaki sayfalarda değişiklik yapma
  6. API sorgularında yüksek sınır kullanma
  7. Derecelendirme sınırlamalarından etkilenmeme
Birinci hak, süzgeçler değiştirme ve gizli süzgeçleri görme hakkı sağlar. Bu hak nasıl istismar edilebilir? Gizli kalması gereken süzgeçleri inatla umumî görüşe açık hale getirebilirsiniz. Süzgeç içeriklerini vandallayabilirsiniz. Süzgeçleri silebilirsiniz. Rapsar bir vandal mı? Kesinlikle değil. Peki uyarılara rağmen gizlilik ayarlarıyla oynayan bir teknisyen olması durumunda ne yapabiliriz? Bariz sakıncalar varsa, yetkilendirmeyi tartışmayı açarak geri alabiliriz. İkinci hak da süzgeç ayrıntıları için. Bu da, süzgeç üzerinden çalıştıktan sonra etkilerini görmenizi sağlıyor. İlki olduktan sonra pek de önemi olmayan, organik bağlantılı bir yan hak bu. Rapsar bu alanda çalışacak mı? Zannetmiyorum.
Diğer kullanıcıların JSS ve CS sayfalarında değişiklik yapmayı sağlayan üçüncü ve dördüncü haklar, diğer kullanıcıların betik ve stil sayfalarında değişiklik yapmanızı sağlıyor. Hizmetlilerin, diğer kullanıcılara betikler konusunda yardımcı olabilmeleri için düşünülmüş bir hak. Sadrettin gibi betik canavarları düşünülerek teknisyenlere de verildi. En kötü ne yapılabilir? Site dışından zararlı bir betiği çağıracak kodlar eklenebilir. Bu da vandalizmdir zaten. Rapsar bir vandal mı? Kesinlikle değil. Bu alanda çalışacak mı? Zannetmiyorum.
Altıncı ve yedinci haklar, diğer haklarla ilgili çalışmalarda çeşitli engellere takılmadan rahat hareket etmeyi sağlıyor. Bu haklarla en kötü ne yapılabilir? İzinsiz bot çalıştırarak sıradan maddeler çok hızlı bir şekilde vandallanabilir. Rapsar bir vandal mı? Kesinlikle değil.
Beşinci ve kanımca en önemli hak ise, MediaWiki ad alanındaki sayfalarda değişiklik yapabilmeyi sağlıyor. Buna MediaWiki betik sayfaları (örnek: MediaWiki:Common.js) ve stil sayfaları (örnek: MediaWiki:Common.css) de dâhil, sağda solda gördüğümüz site sayfaları da dâhil. En kötü ne yapılabilir? Diğer kullanıcıların betik sayfalarını değiştirme hakkında bahsetmiş olduğum zararlı kod ekleme olayı tüm siteyi etkileyecek biçimde yapılabilir. Bir de arayüz metni olarak küfür filan yazılabilir. İkisi de vandalizmdir. Rapsar bir vandal mı? Kesinlikle değil. Rapsar'ın çalışacağı neredeyse tek alan da bu olacaktır zaten. Vandal olmayan bir teknisyenin bu görevde yaratabileceği yegâne sorun, bir konuda değişiklik savaşına girmek olabilir ancak. Süzgeç konusunda olabilir, MediaWiki sayfalarında olabilir. Süzgeçlerle ilgilenmesi düşük ihtimal olduğuna göre, MediaWiki sayfalarına odaklanmak gerekir. MediaWiki ad alanındaki değişikliklerin çoğunu yapan da benim zaten. Bir teknisyen bu konuda bir değişiklik savaşına girecekse de %90 benimle girecek demektir. :) Benim de böyle bir endişem yok.
Eski defterleri karıştırıp durmanın yararına hiçbir zaman inanmadım. Dolayısıyla "Rapsar şöyleydi, sonra böyle oldu." gibi cümleler kurmanın yararına pek inanmıyorum. Aşağı yukarı herkes, kendisiyle olan ilişkimin geçmişi hakkında fikir sahibidir. Ben hiçbir zaman öyle görmemiş olsam da, kendisiyle kanlı bıçaklı olmamı bekleyecek birçok insan vardır, olacaktır. Oysa ben her zaman, kendisinin meziyetlerine değinmiş, projeye verdiği ve vereceği sayısız yarar olduğundan dem vurmuşumdur. Vikipedi'ye katkıda bulunmak için büyük bir istek ve Vikipedi'ye katkıda bulunmak için geniş bir zaman, bir Vikipedist için çok kritik özelliklerdir. İstek, meziyettir. Aklı başında bir Vikipedist için, isteğe sahip olanı el üstünde tutmak gereklidir. Zaman ise nimettir. İstekle birleştiğinde, projemiz kazanır. Elbette istek ve zaman sahibi olup da projeye vakit kaybettiren insanlar da olmadı değil. Ancak doğru işler yapan bir insanda, bu iki özelliğe birden çokça rastlayamıyoruz. Bende istek çok, vakit yok. İkisinin de olduğu zamanları nasıl özlüyorum, bir ben bilirim. Kiminde vakit çoktur, istek yoktur. Kiminde ikisi birden yoktur, kim bilir.
Elbette Rapsar'ın Vikipedi'ye ortalamanın üstünde vakit ayırabiliyor ve çok sayıda değişiklik yapıyor oluşu, ona proje için asıl değerini kazandıran özellikleri değil. Rapsar'ı değerli yapan, projeye duyduğu tartışılmaz sevgisi. Kendisiyle iletişim noktasında sorunlar yaşamış kullanıcılar olabilir. Bir hizmetlilik görevi için (mesela) yeterli görmeyenler olabilir. O uzun engeli getiren davranışlarında hiçbir değişiklik görmeyenler olabilir. Ben bu görüşte değilim. Derdi başka insanlar olanların aksine, Rapsar'ın asıl derdinin proje olduğu konusunda netim. Proje için en büyük sorunu yaratanlar, Vikipedi'yi amaç koltuğundan indirip o koltuğa başkasını oturtan, Vikipedi'yi de araç koltuğuna kaydıranlardır. Rapsar'ın amaç koltuğunda, bana göre Vikipedi oturmaktadır. Araç koltuğundakiler ile sorunlar yaşabilir, bu sorunlar çözülmüş veya sürüyor olabilir. Ne olursa olsun, koltuk düzenini değiştirmediği sürece, Rapsar benim için değerlidir. Hizmetliliğe aday olsa belki konuyu çok daha farklı yönleriyle değerlendirmemiz söz konusu olabilir; ancak teknisyenlik bağlamında zarar potansiyeli, sadece vandal olması durumunda mümkündür. Vandal da değildir. Yarar potansiyeli ise, çok fazladır. Gerekçemde de söylediğim üzere, MediaWiki yazılımının değişim hızına ayak uydurabilecek hızdaki ender kullanıcılarımızdandır. Vikipedi süreçlerine hâkim olan bu kullanıcıdan yarar sağlayabileceğimiz bir alanda mahrum kalıyor olmak, özellikle de eksik olduğumuz bir alan söz konusuysa, bizim için şüphesiz ki olumsuzdur. Dün dündür, bugün de bugündür! :)
Vito Genovese 23:06, 23 Mart 2013 (UTC)
Mukaddime ve Kibele: Son bir değerlendirme rica edebilir miyim?
Vito Genovese 17:26, 25 Mart 2013 (UTC)
Öncelikle kusura bakmayın, dünden beri hastayım, yatıyorum, Vito'nun yazısını dün gördüm ama doğru dürüst okuyup anlayabilecek durumda değildim, cevap verecek durumda hiç değildim. Şimdi tekrar okuyup kafamda evirip çevirdim. Şöyle söyleyeyim, Vito'nun açıklama yazısı, amacını ve neden böyle bir yol seçmiş olduğunu ortaya koyuyor. En azından ben böyle okudum. Rapsar'ın bir vandal falan olduğunu zaten hiç düşünmedim. Hatta vandalizm yapabileceğine dair bir şüphem de olmadı. Zaten bu anlamsız bir tartışma olurdu. Birisine bir görev verirken, onun bu göreve gelmesinin ne gibi yararlarının olacağını anlatmak lazım, Vito'nun yazısında Rapsar bu göreve gelirse nasıl zarar veremez şeklinde bir açıklama var ki, bu başlı başına olumsuz bir durum. Ancak buna takılıp kalmak doğru değil, çünkü Vito'nun yasızından çıkardığım sonuç başka birşey.
Yukardaki açıklamada gördüğüm ve benim de katıldığım bir anlayış şudur. Rapsar'ın çok fazla zamanı ve isteği var. Bunu bir yerde kullanalım, bir görev verelim. Bu düşünceye tamamen katılıyorum. Burda iki taraftan olaya bakılması ve açıklanması gerekir diye düşünüyorum. Birincisi görevlendirmeyi öneren kişi ve topluluk açısından, diğeri ise görevi alan açısından. Bunları açıklamadan önce Rapsar ile ilgili genel değerlendirmemi yapayım, ki bunlar en azından birinci bölümü açısından Vito'nun açıklamaları ile uyumlu. Raspar'ın zamanı var ve iş yapma isteği de var. Bunlar olumlu yanları. Ancak Vikipedi politikalarını kavramış olması ve karar süreçleri açısından epey eksikleri var. Bunlar da olumsuz yanları.
Şimdi geriye dönüp iki taraftan olaya bakmaya çalışacağım. Birincisi görevi veren, yani öneren Vito ve topluluk olarak tartışan bizim açımızdan. Burda görev alacak kişinin olumlu yanlarının, yani zaman ve istek kısmının azami ölçüde kullanılmasını sağlamak gerekir. Yani asıl bu özelliklerinden dolayı bu görevi vermek istiyorsak, iş yapmaması, pek az yapması değil, iş yapması ve hatta pek çok yapması gerekir. Tabii bunu da sağlayacak olan kişinin Vito olacağı görünüyor. Yoksa boşu boşuna verilmiş bir etiket haline gelme riski var. Diğer taraftan, yani görevi alan açısından ise kendisine bu görevin Vikipedi politikalarına hakimiyeti, karar süreçlerindeki isabetliliği gibi özelliklerinden dolayı verilmediği, zamanı ve enerjisini kullanabileceği çok sayıda ihtiyaç alanı olduğu için verildiği açık olmalı.
Eğer taraflar açısından böyle bir açıklık varsa ben de bir destek oyu işareti koyabilirim. Ama böyle bir açıklık yoksa, bu görev daha çok sorun alanı yaratmaktan başka bir işe yaramayabilir.
Mukaddimeileti 18:23, 25 Mart 2013 (UTC)
Benim aday gösterirken çok kapsamlı bir açıklama yapmamış olmam ya da "Kırıp dökmeyeceği kesin" gibi şaka yollu ifadeler kullanmam, "Rapsar'dan zarar gelmez" vurgusunu yapmaya çalışmamdan değil, daha ziyade bu göreve uygunluğun değerlendirmesinin, hizmetlilik gibi ince eleyip sık dokuma gerektirmediğine inancımdan kaynaklanıyordu. Sonraki açıklamamda da "Rapsar'ın bir meziyeti yoktur ama çok vakti vardır; şu görevi verelim de bir işe yarasın" demeye de çalışmadım kesinlikle. Bu düşüncede değilim çünkü. Rapsar'ın çok yetenekli bir kullanıcı olduğunu düşünüyorum aksine.
Rapsar'ın politika ve yönerge bilgisinin üst düzey olduğunu düşünüyorum ben ayrıca. Rapsar'la politika, yönerge ve süreçler konusunda büyük fikir ayrılıkları yaşadım geçmişte, bilen biliyor. Buna rağmen "Politika bilmiyor bu" diye düşünmedim hiç. Fikir ayrılıklarımızın yorum farklarından kaynaklandığını düşündüm. Rapsar, yeri gelmiştir, bizzat unuttuğum yönergeleri suratıma çarpmıştır argüman olarak. Sezar'ın hakkı Sezar'a. Bahsettiğim yorum farkları da, geçmişte yaşandığı gibi sağlıksız zeminlerde ilerlemediği müddetçe projenin ayrılmaz parçasıdır zaten. Hepimiz insanız. Kusursuz kurallarımız yok, açıklar bol. Elbette farklı düşünceler olacak. Her zaman dediğim gibi: Önemli olan niyet. Ama elbette politika, vs. bilgisinin zayıf olduğunu düşünene de "Böyle düşünülür mü? Yazıklar olsun!" denmez. Herkes düşüncesinde özgürdür. Özellikle hizmetlilik gibi bir görevi tartışıyor olsak, bunu derinlemesine el almak gerekir. Hizmetlilik için tartışmak gerekir, ki bu nokta önemli. Teknisyenlik için çok büyük bir politika bilgisi istenmiyor (ki dediğim gibi, böyle diyor olmam, Rapsar'ın politika bilgisinin düşük düzeyde olduğu anlamına gelmiyor).
Benim bir teknisyenden şahsi beklentim şu: Güvenilir olsun, bir. Teknisyenin görev tanımındaki alanlardan en az birinde katkı sağlama potansiyeli olsun, iki. Ekip çalışmasına yatkın olsun, üç. Bu kadar! Yoksa engel politikasını ne kadar iyi bildiğinin bu görevde hiçbir önemi yok ki? Devriye olmak için oylama politikası bilgisinin bir öneminin olmaması gibi.
Rapsar'ın vaktinin geniş, katkı yapma isteğinin üst düzey olduğundan dem vurdum, evet. Ancak bunu başka hiçbir yetisi yok anlamında söylemedim. SİS adaylığı sırasında da vurgusunu yaptığım dinamizmi (among others), MediaWiki ad alanında harikalar yaratmasını sağlayacak bence. Öngörüm bu yönde.
Vito Genovese 18:55, 25 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek -- Supermæn (mesaj) 15:18, 13 Mart 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum - Diğer teknisyenler programlama alanında bilgili olduğu için arayüz ile genelde ben ilgileniyorum. Süzgeçler ve betikler konusunda ben pek bilgili değilim. İlgi alanım olduğu için az çok bir şeyler biliyorum. Kurcalayarak da öğrenmeye çalışıyorum. Rapsar'ın da benim gibi davranacağını düşünüyorum. Empi-ileti 18:34, 13 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek Vito'nun dediği gibi Rapsar'ın arayüz sayfaları üzerinde çalışmak için yetkin olduğunu düşünüyorum, vikipediye yarar sağlayacağını düşünüyorum...Vikiçizer (mesaj) 21:18, 13 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek Yukarıdaki destek oylarına aynen katılıyorum. --bermanya 22:41, 13 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek - Seyit mesaj 04:52, 15 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek Sadrettin mesaj 07:58, 16 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek Teknik konularla oldukça ilgili olduğunu gözlemliyorum. Zamanla kavraması gereken, eksik noktaları da tam olarak kavrayacaktır. Malum oldukça çalışkan :).. --Garbino ileti 12:51, 16 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek ANADOLU (mesaj) 00:06, 29 Mart 2013 (UTC)
  • Destek Destek MediaWiki çevirilerinde elinden gelenin en iyisini yapar. LuCkY ileti 07:58, 29 Mart 2013 (UTC)

Wikipedia Admin'i

Merhaba, Ben bir teknoloji şirketinde çalışıyorum ve wikipedia ile ilgili bir proje üzerine çalıştığımızın haberini aldım. Bu projeye Türkiye tarafından bir proje adminine biraz teknik sorularımız olacak. Eğer müsait olup görüşmek isterseniz çok sevinirim. kaanakin@yandex.com Sevgiler, Kaan

info-tr@wikimedia.org adresine yazabilirsiniz.
Vito Genovese 00:09, 24 Mart 2013 (UTC)

İngilizce kalan kısım

Şurada, üst kısımda This file is from Vikipedi Commons and may be used by other projects. Maybe you want to edit the description on its file description page there. şeklinde İngilizce kalmış bir metin var. Hizmetli veya teknisyen arkadaşların düzeltmesi ricasıyla.--RapsarEfendim? 22:53, 15 Mart 2013 (UTC)

[1] --Sadrettin mesaj 07:57, 16 Mart 2013 (UTC)

Seçim şablonları

Almanca Vikipedi'nin İsviçre maddesine bakarken, çok güzel bir şablon gördüm. Bu şablonu binlerce maddede kullanmışlar. Hem değişik ülkeler için hem yerel bazda seçimlerde kullanılabiliyor. Parlamentodaki durumu göstermek için de bu şablon var. Bu da bin kadar maddeye girmiş bir şablon. Ha, bir de ülke ülke parti renklerini vb. ayırmak için şöyle bir alt şablon da gerekiyor. Örnek olarak 2007 Türkiye seçimleri maddesine bakabilirsiniz. Seçimler, partiler vb. için bizde hangi şablonlar kullanıldığını bilmiyorum. Bu ihtiyacı karşılayacak şablonlarımız varsa bilmek isterim, yoksa bu şablonları buraya uyarlayabilecek olan var mıdır acaba? Mukaddimeileti 15:34, 19 Mart 2013 (UTC)

Şablondaki parametrelerin Türkçe karşılıklarını bir gönüllü yazabilir mi rica etsem. Sonrasında şablonu Türkçe vikiye aktarabilirim. --Sadrettin mesaj 19:08, 22 Mart 2013 (UTC)
Bu aralar şablonlarla uğraştığım için benim ilgilimi çekti konu. Şablon çok kapsamlı bişey zaman alacak biraz.--xrazymesaj 15:46, 23 Mart 2013 (UTC)

@Sado tut:

Land = Ülke
Titel = Başlık
Jahr = Yıl
Alt = Eski
Neu = Yeni
GUV (Gewinne und Verluste) = GVM (Galibiyet ve Mağlubiyetler)
Prozent = Yüzde
Partei = Parti
Ergebnis = Sonuç
Ausrichtung = Hizalama
Farbe = Renk
Hell = Açık
Dunkel = Koyu
Anmerkung = Not
Keinfehler = Hata yok / Hatasız
Sperrklausel = Seçim barajı

Vito Genovese 00:18, 24 Mart 2013 (UTC)

Yeni wikilerarası interwikiler

Takip ettiğim kadarıyla botlar tarafından eski interwikiler wikidata'ya aktarılıyor. Süreç tamamlandıktan sonra benimki gibi [2] konvansiyonel interwiki botlarına ihtiyaç kalmayacak mı? --Memty (mesaj) 02:29, 22 Mart 2013 (UTC)

Öyle görünüyor Memty. Vikiveri'de çalışacak şekilde yeniden yazılacak herhalde eski botlar. Eski çamlar bardak olacak yani.
Vito Genovese 00:11, 24 Mart 2013 (UTC)
Ama iyi bir amaç uğruna! Maddelerde geri alma yapınca intwikiyi geri almamış olacağım.

--Ilgaz ERmesajkatkılarım 05:25, 24 Mart 2013 (UTC)

Wikidata phase 2 is here!

(Sorry for writing in English. I hope someone can translate this for me.)

Hi :)

As I announced previously today the first 11 Wikipedias got the ability to include data from Wikidata in their articles. These are the Italian, Hebrew, Hungarian, Russian, Turkish, Ukrainian, Uzbek, Croatian, Bosnian, Serbian and Serbo-Croatian Wikipedias - so you! This means you are now able to make use of the structured data that is available on Wikidata. It includes things like conservation status for a species, ISBN for a book or the top level domain of a country.

There are two ways to access the data:

  • Use a parser function like {{#property:p169}} in the wiki text of the article on Yahoo!. This will return “Marissa Mayer” as she is the chief executive officer of the company.
  • For more complicated things you can use Lua. The documentation for this is here.

We are working on expanding the parser function so you can for example use {{#property:chief executive officer}} instead of {{#property:p169}}. The complete plan for this is here.

The next step is the deployment on the other Wikipedias. We will carefully monitor performance and if there are no issues they will follow within a week or two.

We have prepared an FAQ for this deployment and are looking forward to your testing and feedback. The best place to leave feedback is this discussion page. I will also try to keep an eye on the discussion here but it might be a bit more difficult for me.

Thank you so much for helping us bring Wikidata to all Wikipedias!

Cheers Lydia Pintscher (WMDE) (mesaj) 18:53, 27 Mart 2013 (UTC)

Ülke bilgi kutusu

Ülke bilgi kutusu şablonunun İngilizce sürümü bizimkinden daha çok göze hitap ediyor. Büyük bir fark yok ama oradaki şablonda yazılar daha küçük vs. Biri oradakini Türkçe'ye uyarlayabilir mi? - Seyit mesaj 09:36, 7 Nisan 2013 (UTC)

Ben bir fark göremedim, hatta bizimkilerin boyutu daha ufak (87 bizde, orada 88).--RapsarEfendim? 10:38, 7 Nisan 2013 (UTC)

Teknisyenlik Başvurusu

Herkese tekrar merhaba. Artık herkesin bildiği gibi yoğun bir vandalizm sıkıntımız var ve mevcut kullanıcı kapasitemizle bununla mücadele etmekte zorlanıyoruz. Uzun zamandan beri filtrelerin detaylı şekilde ayarlanmasıyla bunu azaltabileceğimizi de savunuyorum. Aklımda birkaç tane filtre fikri var. Bunlardan birincisi İsrail vandalizmiyle, diğeri kişisel biyografilerin eklenmesiyle, bir başkası öğrencilerin kendileri ve arkadaşları hakkında açtığı maddelere yönelik, bir başkası ise belirli imla kurallarına uymayan (örneğin viki kodu içermeyen ve başlığında büyük harfle girilmiş maddeler) maddeler için. Bu ve ihtiyaç duyulan filtreleri yazıp uygulayabilmek için teknisyenlik haklarına sahip olmak istiyorum. Filtrelerin yazıldığı betik dilini (düzenli ifadeler). Yaptığım düzenlemelerin sorumluluğunu da üstleneceğim. Büyük bir sorun olduğu taktirde verilen yetkinin iptalini de peşinen kabul ediyorum. Saygılarımla--Alperen (mesaj) 09:59, 17 Nisan 2013 (UTC)