Özbekistan bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Özbekistan Bayrağı sayfasından yönlendirildi)
Özbekistan bayrağı
Özbekistan bayrağı
Ayrıntılar
Kabul tarihi18 Kasım 1991 (32 yıl önce) (1991-11-18)
Oran1:2
TasarlayanFarxod Yuldaşev

Özbekistan bayrağı (Özbekçe: Oʻzbekiston davlat bayrogʻi/ Ўзбекистон Республикасининг давлат байроғи), Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

İki dar kırmızı şeritle ayrılmış gök mavisi, beyaz ve yeşilden oluşan yatay bir üçrenkli bayraktır. Üstteki gök mavisi şeridin sol tarafında beyaz bir hilal ve üç sıra halinde on iki beyaz beş köşeli yıldız yer almaktadır.

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrağın ölçüleri

Sembolizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Arap alfabesiyle Allah yazısını oluşturacak şekilde dizilmiş 12 adet yıldız

Bayraktaki mavi renk, gökyüzünün ve berrak suyun simgesidir. Gök mavisi aynı zamanda Türk halklarının da rengidir. Beyaz, barışın ve iyi şansın geleneksel Özbek sembolüdür. Yeşil renk doğanın, yeni yaşamın ve iyi hasadın sembolüdür. Kırmızı ise yaşam gücünü temsil eder.[1][2]

Hilal imgesi, yeni bir ulusun doğuşunun sembolü olmanın yanı sıra, Özbek tarihi imgesiyle ve Özbek halkının geleneksel dini İslam'ın bir sembolü olması ile bağlantılıdır. Yıldızlar, maneviyat ve ilahiyatın yanı sıra Özbek tarihi geleneğine ve 12 Hayvanlı Takvime bir gönderme olarak kullanılmıştır. Bayraktaki 12 yıldız, görsel olarak Arap alfabesiyle Allah yazısını oluşturacak şekilde düzenlenmiştir.[3] Yıldızlar aynı zamanda Özbek halkının vatanlarında mükemmellik ve mutluluk arayışının da simgesidir.[4]

Tarihi bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Waters, Bella (2006). Uzbekistan in Pictures. Twenty-First Century Books. s. 191. ISBN 9780822526735. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2014. 
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; CIA isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ "Flags, Symbols & Currency of Uzbekistan". WorldAtlas (İngilizce). 24 Şubat 2021. 4 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. 
  4. ^ Legislative Chamber of Oliy Majlis of Uzbekistan. "Ўзбекистон Республикасининг Давлат Байроғи" [National Flag of the Republic of Uzbekistan] (Özbekçe). Oliy Majlis. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.