Ötücü kuşlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.06, 9 Ocak 2017 tarihinde Sae1962 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18027318 numaralı sürüm (Küçük düzeltmeler yapıldı.)
Ötücü kuşlar
Bayağı serçe
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
Linnaeus, 1758
Alt takım: Passeri
Ötücü kuşlar takımından, Sarımsı sinekkapan (Empidonax flavescens)
Brezilya, Ekvador, Honduras, Kolombiya, Kosta Rika, Nikaragua, Panama ve Peru'da bulunan İki renkli karıncakuşu (Gymnopithys leucaspis)

Ötücü kuşlar (Şablon:Dil-la), kuşlar (aves) sınıfından özel ses yapılarına sahip çok sayıda kuş türünü içeren takım. Oldukça kalabalık olan bu takımda 60'ın üzerinde aile (familia) bulunur. Ses kutuları çok iyi gelişmiştir. Vücut boyları,yapıları ve gagaları değişkendir. Ayak parmaklarından üçü arkaya diğerlerinden büyük olan parmak ise öne doğrudur. Genellikle ağaçlarda ve çeşitli yerlerde yaptıkları yuvalarda yaşarlar. Yavrular yumurtadan çıktıkları zaman gözleri kapalıdır ve gagaları renklidir.

Aileler (familia)

  1. Baştankaragiller (Paridae): Ormanlarda ve çalılıklarda yaşayan, küçük yapılı ve çok güzel sesli kuşlardır. Ağaçların yaprak ve gövdelerindeki böcekleri toplayarak beslenirler. Gaga kısa ve konik, ayaklar kısa ve kuvvetlidir.
  2. Cennet kuşugiller (Paradisaeidae): Eşeyler arasında büyük fark vardır. Erkek bireyler, olağanüstü üreme renklerine sahiptir. İlginç dans gösterileriyle dişinin ilgisini çekerler. Çoğu türünde kuyruk oldukça uzun ve renklidir. Ormanlarda yaşarlar, meyveler ve böceklerle beslenirler. Türkiye'de doğal olarak görülmeyen türlerdir.
  3. Dokumacı kuşugiller (Ploceidae): Kısa ve konik gagaları olan, küçük yapılı kuşlardır. Çeşitli ortamlarda yaşamaya özelleşmişlerdir. Genellikle tohumları kırarak beslenirler. Serçeler de bu gruba dahildir.
  4. İspinozgiller (Fringillidae): Kısa ve kalın yapılı gagalarıyla, tohumlar kesebilirler. Farklı ortamlarda yaşarlar ve çanak şeklinde yuvalar yaparlar.
  5. Karatavukgiller (Turdidae): Ormanlarda ve çalılıklarda yaşarlar. Yuvalarını ağaçlardaki çatal dallar arasına yaparlar. Kısa ve hafifçe kıvrık olan gagalarının dibinde birkaç sert kıl bulunur.
  6. Kargagiller (Corvidae): Farklı ortamlarda yaşamaya ve farklı beslenme tiplerine uyum yapmışlardır. En büyük ötücülerdir. Gagaları ve ayakları iri yapılıdır. Bir kısmında sosyal yaşam örnekleri görülür.
  7. Kiraz kuşugiller (Emberizidae): Kısa kuyruklu, kısa ve konik gagalı, büyük ayaklı, güzel sesli kuşlardır. Dünyanın her yerinde yayılış gösterirler.
  8. Kırlangıçgiller (Hirundinidae): Tüm dünyada yayılış gösterirler. Uçarken böcekleri yakaladıkları bilinmektedir. Yuvalarını, çamurdan yapılmış kovuklar oluşturur. Gaga kısa ve yassı, kuyrukları çatallıdır.
  9. Kuyruksallayangiller (Motacillidae): Toprak üzerine ya da kovuk benzeri yerlere, fincan şeklinde yuvalar yaparlar. Uzunca kuyruklarını, kondukları zaman sallamalarıyla tanınırlar.
  10. Örümcek kuşugiller (Laniidae): Gaga aşağıya doğru kıvrıktır ve üst gaganın ucunda keratin diş bulunur. Besin depolarlar.
  11. Ötleğengiller (Sylviidae): Ormanlar, çalılıklar ve sazlıklarda yaşarlar. Kazıkların üzerine çanak şeklinde yuvalar yaparlar.
  12. Sarıasmagiller (Oriolidae): Ormanlarda yaşayan, böcekler ve meyvelerle beslenen, küçük yapılı, sarı ya da kırmızı renkli ve güzel sesli kuşlardır. Gagaları sivri ve kuvvetli, kanatları uzun, bacakları kısa yapılıdır.
  13. Sığırcıkgiller (Sturnidae): Ağaçlık arazilerde yaşarlar ve kovuklara yuvalarlar. Beslenme tercihleri oldukça geniştir. Yumuşak ve parlak renkli tüyleri vardır.
  14. Sinekkapangiller (Muscicapidae): Ağaçlarda yaşarlar ve yuvalarını mağara benzeri yerlere yaparlar. Gaga dibinde kıllar bulunur.
  15. Sıvacı kuşugiller (Sittidae): Küçük ve tıknaz yapılı kuşlardır. Gagaları hafifçe yukarı kıvrıktır. Ormanlarda yaşarlar ve kovuklar içine yuva yaparlar. Yuva girişi çamurla örülür. Besin depolarlar. Baş aşağı şekilde tırmanabilirler.
  16. Tırmaşık kuşugiller (Certhiidae): Ormanlarda ve ağaçlıklarda yaşarlar, böcekler ve çekirdeklerle beslenirler. İnce ve yanları yassılaşmış gagaları, uzun ve sivri tırnaklı ayakları vardır. Tırmanış sırasında başları yukarıdadır.
  17. Toygargiller (Alaudidae): Açık arazilerde yaşarlar. Yuvalarını zemine yaparlar.Uçma yetenekleri çok gelişmemiştir. Ancak bazı türleri çok iyi koşucudurlar.

Sınıflandırma

Alt takım: Tyranni (Yalancı ötücüler)

Alt takım: Passeri (Öz ötücüler)

Kaynaklar

Dış bağlantılar