Ördek konfi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paris'te Café du Marché'de ördek konfi
Salata ile ördek konfi

Ördek konfi, Fransa'nın Gaskonya bölgesi mutfağına ait bir yemektir.

Hazırlanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle özel bir yağlandirma işleminden geçmiş kuşların eti ile hazırlanır. Bu kuşların etleri magret ve foie gras yapımında da kullanılabilir.

Önce ördeğin butları ve bol yağlı kısımları birbirinden ayrılır. Sonra butlar tuzlanır ve serin bir yerde 24 saat kadar bekletilir. Öte yanda, ördekten çıkartılan yağlar bir tencerede çok kısık ateşte eritilir. Olusan bol yağlı karışım da beklemeye bırakılır. Tuzda bekletme işlemi tamamlandıktan sonra, butlar yağlı karışımın içine atılır ve iki saat boyunca 70/80 derecede pişirilir. Etler, çatalın rahatça batabileceği kıvama gelince kavanozlanıp tekrar yağ ile üstü kaplanarak kapatılır. Bu işlem etin hava ile temas etmesini ve bozulmasını önler. Konfi bu işleme verilen addır.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Klasik tarifine göre ördek konfinin kullanıma hazır hale getirilmesi kavanozundan çıkartılan etin dışı kıtırlaşana kadar kendi yağının bir kısmıyla kızartılması veya fırınlanması ile gerçekleşir. Genellikle kalan yağda sotelenen hafif sarımsakla tadlandirilmiş patates ile servis edilir. Kuvvetli kırmızı şarap ile tüketilmesi tavsiye edilir.