Öpücük (Rodin heykeli)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Öpücük
Fransızca: Baiser
Rodin Müzesi, Paris
Sanatçı Auguste Rodin
Yıl 1882 (1882)
Tür Mermer
Boyutlar 181,5cm  × 112,5cm  × 117cm  (71,5in  × 44.3in  × 46in )
Konum Rodin Müzesi, Paris

Öpücük (FransızcaLe Baiser), Fransız heykeltıraş Auguste Rodin'in eseri olan 1882 tarihli mermer heykel.

Dante'nin İlahi Komedya'sında yer verilen yasak bir aşktan esinlenerek yapılmış olan eser, bir kaya üzerinde oturmuş iki çıplak sevgiliyi öpüşürken gösterir. Sanat tarihinde romantik aşkın sembolü olmuş en ünlü eserlerdendir.

Rodin hayatı boyunca bu heykelin üç adet büyük boyutlu ve pek çok küçük boyutlu versiyonunu üretmiştir.[1] Fransız hükûmetinin siparişi olan ilk büyük boyutlu mermer heykel, 1918'den beri Paris'teki Rodin Müzesi'nde sergilenmektedir.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Figür, Cehenem Kapısı için tasarlanmıştır.

Öpücük, Rodin'in Cehennem Kapısı adlı dev eser için ürettiği figürlerden doğmuş bir eserdir. Paris'te yapılması planlanan Dekoratif Sanatlar Müzesi için 1880 yılında Dante'nin İlahi Komedyasındaki sahnelerle bezenecek bir kapı siparişi alan sanatçı, konu olarak şiirin Cehenem bölümünü seçmiş ve kapıdaki iki yüz figürü yapabilmek için her birini tek tek küçük bağımsız heykel olarak da çalışmıştı.[2] Rodin, İlahi Komedya'da yasak aşkları anlatılan Paolo ve Francesca'nın öpüşme sahnesine kapının sol kanadının altında yer vermişti ancak yasak aşkın acısından çok mutluluk ve coşkusunu yansıtan bu sahnenin, eserin bütünündeki tema ile çeliştiği düşüncesiyle 1886'da figürü kapıdan çıkardı.[3] Bağımsız bir esere dönüştürdüğü ve başlangıçta "Francesca da Rimini" adını verdiği heykeli 1887'de sergiledi.[3] Eser, "Öpücük" olarak tanındı; çok beğenildi ve farklı boyutlarda birçok bronz kopyası üretildi.

Rodin 1888'de Fransız hükûmetinin siparişi üzerine mermerden yapılmış daha büyük bir versiyonu üzerinde çalışmaya başladı ve ancak on yıl sonra tamamlayabildi. Bu arada heykelin bronz bir versiyonunu 1893'te Chicago'da düzenlenen Kolomb Dünya Fuarı'na göndermiş fakat fuar yetkilileri eseri açıkta sergilemeyi kabul etmeyerek; bir odada sadece özel başvuru üzerine görülmesine izin vermişti.[4]

Rodin, ilk orijinal mermer heykeli 1898'de tamamladı ve eser Paris Salonu'nda sergilendi. 1900'de Lüksemburg Müzesi'ne, 1918'de ise günümüzdeki yeri olan Rodin Müzesi'ne taşındı.

Sanatçı, 1900'de Amerikalı koleksiyoncu Edward Perry Warren'in siparişi üzerine eserden bir adet daha üretti. Bu heykel, 1953'te Tate Modern koleksiyonuna girmiştir.

Rodin, Carl Jacobson'ın siparişi üzerine ise 1903'te bir adet daha üretmiştir ve bu kopya Kopenhag'da 1906 yılında açılan Ny Carlsberg Glyptotek Müzesinin koleksiyonuna girmiştir.

Heykelde tasvir edilen hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Eser, Dante'nin İlahi Komedya'sında yer verilen yasak bir aşktan esinlenerek yapılmıştır. Heykeldeki öpüşen çift, 13. yüzyılda yaşamış soylu bir İtalyan kadını olan Francesca da Rimini ve Francesca'nın kocasının kardeşi olan Paolo Malatesta'dır.

Heykelde, iki aşığın Lancelot ve Guinevere'in hikâyesini okuduktan sonra aşklarının alevlendiği sahne betimlenir. Paolo'nun elinde hikâyeyi okudukları kitap görülmektedir. Aşık çift tam öpüştükleri sırada Francesca’nın kocası tarafından yakalanır ve oracıkta katledilir. Aynı mezara birlikte gömülen aşıkların öyküsü, 19. yüzyıl sanatçılarının sıklıkla işlediği bir temadır. Heykelde; çiftin aslında birbirine kavuşamadığını ifade eder biçimde Paolo ve Francesca’nın dudaklarının buluşamadığı görülür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sooke, Alastair. "The Shocking Story of The Kiss". www.bbc.com/. BBc.com sitesi, 19 Kasım 2015. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  2. ^ "Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul'da". www.sakipsabancimuzesi.org. Sakıp Sabancı Müzesi web sitesi. 29 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  4. ^ Kammen, Michael (22 Nisan 2009). Visual Shock: A History of Art Controversies in American Culture. Knopf Doubleday Publishing Group. 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018.