Önden kopma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Önden Kopma sayfasından yönlendirildi)
İdeal olarak, araç virajda yeşil çizgiyi takip edecektir. Eğer araçta önden kopma olursa, ön tekerler ötelenerek aracın kırmızı çizgi boyunca hareket etmesidir.

Önden Kopma (İngilizce: Understeer) aracın direksiyon aracılığıyla verilen dönme açısına az tepki vermesi durumudur. Söz gelimi; ideal nötral koşullarda kendi çevresinde 60 derece dönerek bir virajı alması gereken aracın, ön ucunun (arkasına göre) dısarı doğru daha çok ötelenmesiyle kendi çevresinde 60 dereceden az dönerek burnunun virajın dışına doğru yönelmesi durumudur. Çeşitli nedenleri olabilir. Biri viraja girdikten sonra hızlanmaktır. Manevra sırasında hızlanmak, arka tekerleklerdeki yükü arttıracak ve bu tekerleklerin yanal kuvvet kapasitesini yükseltecektir. Artan yanal kuvvet, aracın arka tekerleklerinin ön tekerleklere göre yola daha iyi tutunmasına ve aracın istenenden az dönmesine neden olacaktır. Ancak hızlanma sırasında arka tekerleklerin patinaj yapması oversteer durumuna neden olur. Arka lastiklerin ön lastiklerden kalın olması da understeer davranışı doğuracak, aracın arkasının (önüne göre) yola daha sıkı tutunmasına neden olacaktır.

Genellikle önden çekişli araçlarda görülür bunun sebebi bütün motorun, vites kutusunun ve aktarma donanımının önde olmasıdır. Böyle olunca aracın önü arkasına göre çok daha ağır olur. sonuç olarak direksiyon çevrilse de, bütün bu ağırlığın karşı konulmaz eylemsizliği düz gitme isteğinde olur, sonuç olarak araç eksenden kayar.

Önden kopmadan sanıldığının aksine kontra ile kurtulunmaz. Araç Önden Kopma'ya girdiği zaman direksiyonla fazla oynamamak, sadece ön tekerleklerin tekrar yere düzgün basıp aracın eylemsizliğine söz geçirebilmeleri için ayağı gazdan çekmek, yetmezse fren yapmak gerekir.

Önden kopmayı kontrol etmek arkadan kopma'ya göre daha zordur ve dolayısıyla önden kopma hem daha can sıkıcı hem de daha tehlikelidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]