Öncelik işaretleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye'deki yol ver işareti (TT-1)

Öncelik işaretleri, araçların kavşak noktalarından geçmesi gereken sırayı gösterir. Trafikte araçlar genellikle diğer araçlar ve yayalarla kargaşa yaşar, çünkü planlanan seyahat güzergâhları kesişir ve böylece birbirlerinin güzergâhlarına müdahale ederler. Kimin önce gideceğini belirleyen genel ilkeye "geçiş hakkı" veya "öncelik" denir. Yolun çatışan kısmını kimin kullanma hakkına sahip olduğunu ve diğerinin bunu yapmasını kimin beklemesi gerektiğini belirler. Beklemesi gerekmeyen araca "yol hakkına sahip" veya "öncelikli" denir.

İşaret türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı ülkelerde yol ver işareti olarak da bilinen işaret, sürücüye ana yoldaki araçlara yol vermesi gerektiğini bildirir. Viyana Sözleşmesi'ne göre, standart işaret kırmızı kenarları olan beyaz veya sarı renkte ters üçgen olmalıdır.[1] Bazı ülkelerde kullanılan yol ver veya eşdeğeri isimlere sahip işaretler de bu gruba dahil edilebilir.

Viyana Karayolu İşaretleri ve Sinyalleri Sözleşmesi'ne göre öncelikli işaretler
İşaret ismi Şekli Rengi Boyutları Açıklama Resmi
Yol ver Ters eşkenar üçgen Beyaz veya sarı Kırmızı 0.9 m (büyük), 0.6 m (küçük) -
Dur Sekizgen Kırmızı Beyaz 0.9 m (büyük), 0.6 m (küçük) Beyaz "DUR" yazısı
Daire Beyaz veya sarı Kırmızı 0.9 m (büyük), 0.6 m (küçük) Kırmızı ters üçgen içinde siyah veya lacivert ile yazılmış "DUR"
Öncelikli yol Baklava dilimi Beyaz Siyah 0.5 m (büyük), 0.35 m (küçük) Sarı veya turuncu kare
Öncelikli yolun sonu Baklava dilimi Beyaz Siyah 0.5 m (büyük), 0.35 m (küçük) Siyah veya gri çapraz çizgilerle sarı veya turuncu kare
Karşıdan gelen trafik için öncelik Daire Beyaz veya sarı Kırmızı Belirsiz Öncelikli olarak yönü gösteren siyah ok, olmadan yönü gösteren kırmızı ok
Karşıdan gelen araçlara öncelik Kare Mavi - Belirsiz Öncelikli yönü gösteren beyaz ok, yönü olmayan kırmızı ok

Alternatif öncelik işaretleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Road Traffic and Road Signs and Signals Agreements and Conventions | UNECE". unece.org. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2022.