Ön seçici şanzıman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1934 Daimler Fifteen'in direksiyon kolonundaki vites kolu

Ön seçici şanzıman, 1930'larda binek ve yarış otomobillerinde, 1940-1960 arası otobüslerde ve 1930'lardan 1970'lere kadar zırhlı araçlarda kullanılan bir manuel şanzıman türüdür. Bir ön seçici vites kutusunun belirleyici özelliği, vites kolunun sürücünün bir sonraki vitesi "önceden seçmesine" izin vermesidir, sürücü istenen zamanda "vites değiştirme pedalına" basana kadar şanzıman mevcut viteste kalır.

Tasarım, senkronize olmayan manuel şanzımanda yumuşak bir vites değiştirmek için gerekli olan sürücünün debriyaj pedalı ve vites kolu kullanma zamanlamasında ustalaşması ihtiyacını ortadan kaldırır.[1] Çoğu ön seçici şanzıman, sürücü kontrollü bir debriyaja hiç ihtiyaç duymaz. Bazı modellerde ise sadece durma ve ilk kalkışta debriyaj kullanılır.[2] Ön seçici dişli kutuları, otomatik şanzımanın yaygın olarak benimsenmesinden önce yaygındı.

Ön seçici vites kutuları genellikle "kendiliğinden değişen" vites kutuları olarak pazarlanmaktadır,[1] ancak sürücünün vitesi seçmesi (ve genellikle vites değişimini manuel olarak yapması) gerektiğinden bu yanlış bir tanımdır. Otomatik şanzıman, gerçek bir "kendini değiştiren şanzıman" dır, çünkü herhangi bir sürücü müdahalesi olmadan vites değiştirebilir.

Ön seçici vites kutusu için birbirinden farklı birçok mekanik tasarım vardır. En iyi bilinen Wilson tasarımıdır.[3] Cotal gibi bazı dişli kutuları ayrı bir vites değiştirme pedalına ihtiyaç duymadan, kontrol hareket ettikçe vitesleri derhal değiştirir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Autocar handbook, 13th.
  2. ^ Setright (1976).
  3. ^ Peter Banjo Meyer: The Wilson Preselector Gearbox, Armstrong Siddeley Type; pbm verlag, Seevetal, Hamburg, Germany, 2011