Ömer Viryoni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ömer Vrioni Paşa
Vezir Ömer Vrioni Paşa
Berat - Yanya - Avlonya - Delvina - İnebahtı - Narda - Selanik - Kavala - Bosna - Sofya - Teke Sancağı; Antalya, Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler, Afyonkarahisar Valisi - Arnavut Orduları Komutanı
Askerî hizmeti
Bağlılığı Osmanlı İmparatorluğu
Çatışma/savaşları * Mısır’da Napoleon Bonaparte’a karşı yapılan Savaşlar

Vezir Ömer Vrioni Paşa, Mısır’da Napoleon Bonaparte’a karşı savaşlarda üstün başarılar kazanmıştır. Yunan İsyanı’nın bastırılması sırasında önemli görevler almıştır. Mora İsyanı sırasında Atina garnizonunu isyancılara karşı savunmuştur. Vezirlik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ömer Paşa, Mısır'da Napolyon'a karşı verilen savaşlarda seçkin bir sicile sahip, Berat yakınlarındaki Vrion köyünden Müslüman bir Tosk Arnavuttu.[1][2] Tepedelenli Ali Paşa, Babıali'ye isyan ettiği sırada Ömer onun haznedarıydı. Başlangıçta Yanya'ya doğu yaklaşımlarını savunmakla görevli orduya komuta etti, ancak o zamanlar padişahın kuvvetlerinin başkomutanı İsmail Paşa ile Berat'ın paşalığı karşılığında ordusunu dağıtan bir anlaşma yaptı.[3]

Tepedelenli Ali Paşa'nın ölümünden sonra Ömer, Hurşid Ahmed Paşa'nın Mart 1821'de patlak veren Yunan İsyanı'nı bastırmak için gönderdiği komutanlar arasında yer aldı. 24 Nisan 1821'de Alamana Muharebesi Yunanları yenilgiye uğrattı ve komutanları Atanasios Diakos'u kazığa geçirdiler. Viryoni'nin ilerlemesi, 8 Mayıs 1821'de Gravia Hanı Savaşı'nda bir avuç adamla birlikte ağır kayıplar veren Odisseas Andrutsos tarafından geçici olarak durduruldu.

1822'nin sonlarında, Viryoni ve Reşid Mehmed Paşa, Mesalongi kasabasını kuşatmak için güçlerini birleştirdi. Kasaba, 25 Ekim'de tamamen kuşatılmıştı ve yerliler şehri terk etseydi düşmüş olabilirdi. Ancak büyük bir direnişle karşılaşmalaro nedeniyle Viryoni, Mehmed Reşid ve Yusuf Paşa'nın görüşüne karşı, adamlarını kurtarmak için müzakerelere başvurdu. Kuşatmada istenilen sonuç alınamayınca Osmanlı ordusunun moral bozuldu ve deniz yoluyla takviye edildiklerinde acemi Türk kaptanları ve iki paşa, Yunanların gafil avlanacağını hesaplayarak, 24 Aralık Noel gecesi için ana taarruzlarını planladılar. Ancak saldırı başarısız oldu ve altı gün sonra kuşatma kaldırıldı.

Bu başarısızlığın bir sonucu olarak, Ömer Paşa ile Mehmed Reşid arasındaki düşmanlık tırmandı ve 1824'te Makedonya'da bir komutanlığa atandığında Babıali tarafından geri çağrılmasına neden oldu. Daha sonraki 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Varna Kuşatması'nı hafifletmek için giriştiği mücadelede Hacıhasanlar ve Kurttepe Muharebelerinde Rus ordusunu yenilgiye uğrattıysa da, Varna'nın 11 Ekim 1828'de düşmesine engel olamadı.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Monthly critical gazette. 1825. s. 408. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2021. 
  2. ^ Finlay, p. 89.
  3. ^ Finlay, pp. 95-96.