Ölümsüz Aşk (film, 2015)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ölümsüz Aşk (film, 2015)
The Age of Adaline
The Age of Adaline film posteri
YönetmenLee Toland Krieger
Yapımcı
Yazar
AnlatıcıHugh Ross
Oyuncular
MüzikRob Simonsen
Görüntü yönetmeniDavid Lanzenberg
KurguMelissa Kent
Stüdyo
DağıtıcıLionsgate
Çıkış tarih(ler)i24 Nisan 2015 (2015-04-24) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre113 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$25 milyon[2]
Hasılat$65.7 milyon[3]

Ölümsüz Aşk (İngilizce özgün adıyla: The Age of Adaline), Lee Toland Krieger tarafından yönetilen ve J. Mills Goodloe ve Salvador Paskowitz tarafından senaryosu yazılan 2015 Amerikan romantik fantastik filmidir. Filmin başrolünde Blake Lively, yardımcı rollerde Michiel Huisman, Kathy Baker, Amanda Crew, Harrison Ford ve Ellen Burstyn yer alıyor. Hugh Ross tarafından anlatılan hikâye, 29 yaşında bir kaza sonrasında ölümden hayata döndürüldükten sonra yaşlanması duran genç bir kadın olan Adaline Bowman'ı takip ediyor.

Film, Sidney Kimmel Entertainment ve Lakeshore Entertainment tarafından ortaklaşa yapıldı. Ekim 2013'te, Blake Lively ana karakter olarak rol aldı ve Krieger'ın yönetmenliğe bağlı olması. Ana çekimler 5 Mart 2014'ten 5 Mayıs'a kadar Vancouver'da gerçekleşti.

19 Nisan 2015'te New York'ta prömiyeri yapılan Adaline Çağı, 24 Nisan'da ABD'de Lionsgate tarafından sinemasal olarak yayınlandı.

Film eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı, birçoğu Lively ve Ford'un performanslarını övdü ve son yıllarda sık sık en iyi işlerinden biri olarak gösterildi. 25 milyon dolarlık bir bütçeyle dünya çapında 65,7 milyon dolar hasılat elde eden mütevazı bir gişe başarısıydı. Film sayesinde Blake Lively 42. Saturn Ödülleri'nde, biri En İyi Fantastik Film ve biri de En İyi Kadın Oyuncu olmak üzere iki kategoride aday gösterildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

San Francisco'da bir öğleden sonra Adaline Bowman isimli bir kadın, köpeğini beslemek için eve dönmeden önce bir apartman dairesinden kendisi için düzenlenmiş sahte kimlikler satın alır. Daha sonra işe gider ve tarihi olayları ve zamanları vurgulayan bir kutu film makarasını açar. Bir seslendirme, Adaline'in şimdiye kadarki hayatının hikâyesini anlatan film makaralarını birbirine bağlar. 1908 Yılbaşında San Francisco'da doğan ilk bebek olan Adaline Bowman, daha sonra evlenmiş ve bir kızı çocuğu doğurmuş, ancak kocası 1937'de Golden Gate Köprüsü'nün inşası sırasında meydana gelen trajik bir kazada öldükten sonra dul kalmıştır. On ay sonra, Adaline bir kar fırtınası sırasında arabasıyla yoldan çıkarak bir bariyere çarpar ve yakındaki dondurucu gölde boğularak ölür, ancak bir yıldırım çarpması onu aniden canlanır. O andan itibaren Adaline, fiziksel olarak 29 yaşında kalmış, yaşlanması durmuştur.

Bir gece, kendisinden şüphelenen iki FBI ajanı, onu incelemek için bir uçağa bindirmeye çalışır, ancak kaçar ve hayatının geri kalanını kaçak olarak geçirmek zorunda kalacağını fark eder. O zamandan beri, kimlik ve adresini çağa göre değiştirirken, kızı Flemming, Adaline'den daha yaşlı görünür, normal olarak yaşlanmaya devam eder.

Adaline Bowman, 2015 yılı yılbaşı arifesinde bir partiye katılır, Ellis Jones isimli bir adamla ile tanışır, kendisini şimdiki takma adı Jennifer olarak tanıtır. Onu tekrar görmek ister ama o asla aşık olamayacağını bildiği için reddeder çünkü asla birisiyle normal bir geleceği olamaz. Ertesi gün işte, Ellis gelir ve Adaline'den tekrar onunla randevuya çıkmasını ister. Sonunda kabul eder.

Bir geçmişe dönüşte Adaline, elinde nişan yüzüğü tutan bir adamın beklediği bir parka taksiyle yanaşır. Korkarak taksi şoföründen yola devam etmesini ister. Günümüzde Adaline'in köpeği hastalanır ve Adaline, Ellis'in çağrılarını görmezden gelmeye başlar. Ellis evine belirir, ancak onu iter, ancak eski fotoğraflara bakarken fikrini değiştirir ve aynı yılı doğal bir hayata sahip olmadan yüzlerce kez yaşamak istemediğini fark eder.

Daha sonra tartışmalarını çözerler ve Ellis, Adaline'den kırkıncı evlilik yıl dönümünü kutlayan ailesinin evindeki partiye katılmasını ister ve Adaline kabul eder. Vardıklarında, Ellis onu, onu anında tanıyan ve Adaline diyen babası William ile tanıştırır. O da onu tanıyor gibi görünüyor ama yalan söyler ve Adaline'in 6 yıl önce ölmüş olan annesi olduğunu söyler. Bir geri dönüş, nasıl tanıştıklarını ve aşık olduklarını gösterir ve kısa süre sonra o öğleden sonra yıllar evvel parkta nişan yüzüğü ile bekleyen adam olduğunu ortaya çıkarır. Bir gece Ellis, Adaline'e ona aşık olduğu söyler fakat Adaline kararsız olduğunu söyler.

Ertesi gün Adaline, William ile dışarıda konuşurken William'ın sol elinde bir yara izi fark eder ve sarsılır. Başka bir geri dönüş, Adaline'in on yıllar önce William'la birlikte yürüyüş yaparken elini kestiğini ve kendisinin diktiğini ortaya koyar. Onun gerçekten Adaline olduğunu anlar ve onunla yüzleşir. Eskiden "normal" olduğunu ve onu neyin değiştirdiğini bilmediğini söyleyerek ağlar. Ellis'in iyiliği için ona kaçmaması için yalvarır ama Ellis nasıl olduğunu bilmediğini söyler. Ellis duş alırken ona bir not yazar, eşyalarını toplar ve kaçıp evine doğru yola çıkar. Dakikalar sonra, Ellis mektubu bulur ve açıklama yapmayı reddeden babasıyla yüzleşir.

Adaline eve giderken, geride bıraktığı tüm zamanları düşünür ve bir anda hayatını yaşama şekliyle ilgili fikrini değiştirir. Durur ve kızını arar ve ona kaçmayı bırakacağını söyler. Arabayı döndürürken, bir çekici kamyon arabasına çarpar ve dışarıda yere savrulmasına neden olur. Dondurucu soğukta çaresiz kalan Adaline yeniden ölür. Ambulans gelir ve defibrilatörün elektriğiyle canlanır. Daha sonra hastanede Ellis'e uyanır ve ikisi birbirlerine aşklarını itiraf ederler. Adaline daha sonra ona neden kaçtığını ve kimliğinin yakalanmasından korktuğu 107 yıllık yaşamını anlatır.

Bir yıl sonra, Ellis ve Adaline bir Yılbaşı partisine giderler. Evden ayrılırken koridordaki aynada garip bir şey fark eder: Saçlarının arasınan çıkan ilk beyaz saç teli, doğal olarak yeniden yaşlanmaya başladığını kanıtlar. Ellis ona iyi olup olmadığını sorduğunda, "Evet... Mükemmel" yanıtını verir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Temmuz 2010'da Andy Tennant'ın filmi yöneteceği bildirildi.[5]

31 Ekim 2010'da Summit Entertainment, 2012'nin başlarında gösterime girmesi için Mart 2011'de çekimlerine başlanacak olan filmin ABD dağıtım haklarını satın aldı.[6]

22 Şubat 2011'de, Gabriele Muccino'nun, Tennant'ın yerine The Age of Adaline'dan sadece Adaline olarak yeniden adlandırılan filmle filmi yönetmek için görüşmelerde bulunduğu bildirildi.[7] 14 Mayıs 2012'de İspanyol yönetmen Isabel Coixet'in filmi yöneteceği açıklandı.[8] 16 Ekim 2013'te filmin asıl yönetmeninin Lee Toland Krieger olduğu bildirildi. Yapımcı Dan Cohen, 2009'daki bir genel kurul toplantısında ona senaryoyu göstermişti.[9]

Rol dağıtımı[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Mayıs 2010'da Katherine Heigl baş karakter olarak rol aldı.[10] 12 Kasım 2010'da, yaşlanmayan Adaline'in kızını oynayacak olan Angela Lansbury filmin kadrosuna eklendi.[11] 15 Kasım'da Heigl, Adaline'in kadrosundan çekildi ve Lakeshore tarafından kovulduğuna dair söylentiler vardı, hem Lakeshore hem de Heigl bunu yalanladı.[12] Daha sonra filmden çekilmesinin bir kızı evlat edinmesinin bir sonucu olduğunu açıkladı.[12] 15 Ağustos 2011'de TheWrap, Natalie Portman'a başrol teklif edildiğini bildirdi.[13] 25 Ağustos'ta Portman, Entertainment Weekly'ye teklifi reddettiğini söyledi.[14]

16 Ekim 2013'te, Blake Lively ve Ellen Burstyn başrolleri oynamak için filmde rol aldılar ve Lively baş karakter olarak oynadı.[15] 15 Ocak 2014'te Harrison Ford kadroya katıldı ve filmin çekimlerine o yılın Mart ayında başlanması planlandı.[16] 11 Şubat 2014'te Michiel Huisman, Lively'nin karşısında Adaline'in sevgilisi olarak rol almak için kadroya katıldı.[17]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler 10 Mart 2014'te Vancouver'da başladı ve 5 Mayıs'a kadar devam etti.[18] 11 Mart 2014'te Hotel Vancouver'da çekimler başladı.[19] 1930'larda, 1940'larda ve 1950'lerde geçen sahnelerde daha fazla özgünlük sağlamak için anamorfik lensler ve minimum sabit kamera kullanıldı. Gentlemen Prefer Blondes ve How to Marry a Millionaire filmleri, dönemin renk tonu ve doygunluğu için ilham kaynağı oldu.[20]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "THE AGE OF ADALINE (12A)". British Board of Film Classification. 11 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2015. 
  2. ^ "Michiel Huisman". imdb.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  3. ^ "The Age of Adaline (2015)". Box Office Mojo. Amazon.com. 7 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2016. 
  4. ^ "Harrison Ford Katıldı 'Adaline Çağı'". The Hollywood Reporter. 15 Ocak 2014. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2014. 
  5. ^ Kilday, Gregg (20 Temmuz 2010). "'Bounty Hunter' director tapped for 'Adaline'". The Hollywood Reporter. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  6. ^ DiOrio, Carl (31 Ekim 2010). "Summit Nabs Rights to Katherine Heigl Film 'Adaline'". The Hollywood Reporter. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  7. ^ Anderton, Ethan (22 Şubat 2011). "Gabriele Muccino in Talks to Direct Supernatural Romance 'Adaline'". firstshowing.net. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  8. ^ Kit, Borys (14 Mayıs 2012). "'Elegy' Director Boards Fantasy Romance 'Age of Adaline'". The Hollywood Reporter. 22 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  9. ^ Solomon, Dan (24 Nisan 2015). "The Director Of "The Age of Adaline" On Bringing A Dream Project To Life". Fast Company. 28 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2015. 
  10. ^ Kit, Borys (12 Mayıs 2010). "Katherine Heigl to star in 'Age of Adaline'". The Hollywood Reporter. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  11. ^ Fleming, Mike Jr. (12 Kasım 2010). "Angela Lansbury To Play Katherine Heigl's Daughter In 'Adaline'". Deadline. 26 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  12. ^ a b Fleming, Mike Jr. (15 Kasım 2010). "Katherine Heigl Out Of 'Adaline'". Deadline. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  13. ^ Weinstein, Joshua L. (15 Ağustos 2011). "Natalie Portman Offered Lead Role in Indie Drama 'Adaline'". TheWrap. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  14. ^ Markovitz, Adam (25 Ağustos 2011). "Natalie Portman turns down 'Adaline' role". Entertainment Weekly. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  15. ^ Fleming, Mike Jr. (16 Ekim 2013). "Blake Lively, Ellen Burstyn Set To Star In 'The Age Of Adaline'". Deadline Hollywood. 17 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  16. ^ Sneider, Jeff (15 Ocak 2014). "Harrison Ford Joins Blake Lively, Ellen Burstyn in Drama 'Age of Adaline'". TheWrap. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  17. ^ "Michiel Huisman To Co-Star Opposite Blake Lively In 'Age Of Adaline'". Deadline Hollywood. 11 Şubat 2014. 20 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  18. ^ "START DATE: AGE OF ADALINE with Blake Lively as Immortal Woman Expected to Start Filming March 10th". yvrshoots.com. 11 Şubat 2014. 6 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  19. ^ "'Age of Adaline', starring Blake Lively, begins filming in Vancouver". onlocationvacations.com. 11 Mart 2014. 15 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2014. 
  20. ^ "The Age of Adaline - Movie production notes". CinemaReview.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]