Ölçek, Ardahan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.29, 7 Ocak 2017 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18019317 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Akyaka
Harita
Ardahan
Ardahan
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlArdahan
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2014)
 • Toplam672
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu75000
Resmî site
[1]

Ölçek, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyde yerleşimin tarihi eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Köyün içerisinde kalıntılarına rastlanan "Ölçek Köyü Kalesi" ile 10. ya da 11. yüzyıla inşa edildiği düşünülen kilise kalıntıları bulunmaktadır[1] . Günümüz köyü ilk olarak 1855 yılında Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Gürcistan'ın Ahıska yerleşiminden gelen 22 hane tarafından kurulmuştur. Daha sonra köye Derindere, Hanak, Kağızman ve Hafik' ten gelen ailelerde yerleşmiştir. Köye olan yerleşim 1878'deki 93 Harbi sonrasındaki göç hareketiyle de devam etmiştir.Yurtbekler, Acaristan, Ahıska, Çıldır, Göle, Kağızman ve Altaş'dan köye yerleşen aileler olmuştur. Rus denetimi altına giren yerleşim Ermeni çetelerin baskınına uğramış ve köyden bazı insanlar katledilmiştir. I. Dünya Savaşı döneminde de Rus egemenliğine giren yerleşim Ermeni çeteler tarafından baskına uğramış ve çok sayıda kişi öldürülmüştür. Bu dönemde köylülerin bir kısmı daha iç kesimlere göç etmiş ve Kurtuluş Savaşı sonrasında köyüne dönebilmiştir[2]. Köyde 1895 yılında inşa edilen tarihi cami bulunmaktadır[1].

Coğrafya

Köy, Ardahan il merkezine 15 km uzaklıktadır. Kars-Ardahan, Ardahan-Damal ve Arhan-Çıldır karayolları köyün yakınından geçmektedir. Ardahan merkezin doğusunda bulunan köy içerisinden Ölçeksuyu geçmektedir. Köy içerisindeki yükselti Ziyaret Tepe olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca köyün batısındaki orman arazisinde doğarak köyden geçen Çermesuyu(Taşlıdere) mevcuttur. Köyün her iki tarafında bulunan tepelik alanlarda sarıçam ormanları ve geniş yaylalar bulunmaktadır. Köyün bulunduğu bölgede zengin bir doğal yaşam görülmektedir.

Nüfus

1950 yılında 450 hanenin yaşadığı belirtilen köyden 60'lı yıllarda iş bulmak amacıyla büyük kentlere göç başlamıştır. Köylüler çoğunlukla İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi büyük şehirlere yerleşmiştir. Yazları büyükşehirlerden gelenlerle birlikte köy nüfusunda artış gözükmektedir[2].

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 719
2000 808
1990 -

Ekonomi

Köyün ekonomisi büyük oranda hayvancılığa dayanmaktadır. Köyün yaylalarının geniş olması nedeniyle küçükbaş hayvancılık ön plandadır. Son yıllarda arıcılıkla uğraşan aile sayısı oldukça artmıştır. Ayrıca emekli maaşları da köy ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyün altyapı bilgileri
Sağlık Evi Sağlık Ocağı İlkokul PTT Şubesi PTT Acentesi Su Şebekesi Kanalizasyon
Var, faal değil. Yok Var, faal durumda. Yok Yok Var Yok

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Portal