Öğretmenimize Sevgilerimizle

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Öğretmenimize Sevgilerimizle
To Sir, With Love
"Öğretmenimize Sevgilerimizle" (To Sir With Love)
YazarE. R. Braithwaite
ÇevirmenFerit Namık Hansoy
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
KonuOtobiyografik
TürRoman
Yayım1959 (özgün)
1968 (Türkçe)
Yayımcıİnkılap ve Aka Kitabevi
Sayfa142

Öğretmenimize Sevgilerimizle, siyahi Guyanalı yazar E. R. Braithwaite'in 1959 yılında yazdığı yarı otobiyografik romanının adıdır. Özgün adı To Sir, With Love olan roman Türkiye'de 1968 yılında İnkılap ve Aka Kitabevi tarafından Ferid Namık Hansoy'un çevirisi ile yayımlandı. Kitabın Türkçe baskısının ön kapağında 1967 tarihli sinema uyarlamasından bir fotoğraf karesi kullanılmıştır.

1950'lerin sonunda Londra'nın doğu yakasında geçen roman burada düşük gelir grubundan ailelerin şımartılmış ve asi çocuklarının devam ettiği disiplinsiz bir okulda ancak iş bulabilen siyahi bir öğretmenin karşılaştığı güçlükleri ve sorunları anlatır. O yıllarda yazar E. R. Braithwaite de yine Londra'da benzer bir okulda eğitimci olarak çalışmış ve benzer sorunlarla karşılaşmıştı.

Yazarlığının yanı sıra bir eğitimci ve diplomat da olan Edward Ricardo Braithwaite siyah derili insanların sosyal durumları ve uğradıkları ırk ayrımcılığı ile ilgili yazdığı hikâyelerle tanınmaktadır.

Sinema uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Guyanalı yazar E. R. Braithwaite'in 1959 tarihinde yayımladığı romanı 1967 yılında İngiltere'de James Clavell tarafından aynı adla sinemaya da aktarılmıştı. Clavell'ın uyarlama senaryosunu yazıp yapımcılığını da üstlendiği filmin baş rolünde Amerikalı siyahi oyuncu Sidney Poitier oynamıştı. Filmin diğer oyuncuları Christian Roberts, Suzy Kendall, Judy Geeson ve Lulu'dur. Aynı zamanda bir şarkıcı olan Lulu filmle aynı adı taşıyan filmin özgün şarkısını da seslendirmişti. Lulu'nun seslendirdiği "To Sir, with Love", o yıl ABD pop müzik listelerinde 1 Numaraya kadar yükseldi.