Çubuklu, Ulubey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çubuklu
Harita
Ordu ilinin Türkiye'deki konumu
Ordu ilinin Türkiye'deki konumu
Ordu üzerinde Çubuklu
Çubuklu
Çubuklu
Çubuklu'nun Ordu'daki konumu
Ülke Türkiye
İlOrdu
İlçeUlubey
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu452
İl plaka kodu52

Çubuklu, Ordu ilinin Ulubey ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte birtakım rivayetler vardır. Ordu-Ulubey karayolundan 23 km gidilerek Ulubey ilçesine gelinir. İlçeden Elmaçukuru-Akoluk-Sarpdere yolu takip edilerek Yukarıkızılen Köyüne ulaşılır. Çubuklu Köyü yol ayrımından sola dönülerek 5 km'lik mesafedir.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuklu Kalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuklu Köyü yol ayrımından sola dönülerek 10 km daha gidilerek kaleye varılır. Yolun son 5 km lik kısmı stabilize geri kalan kısmı asfalttır. Ulaşım kolaydır. Kalenin tam olarak kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Doğal taş oluşumunun insan eliyle işlenmesiyle yapılan Çubuklu kalesi,1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Antik Eserler Listesi'ne alınmıştır. Ulubey Kaymakamlığının girişimleri ile Çubuklu Kalesini Turizme kazandırma çalışmaları devam etmektedir.

Azak Mahallesi Mağarası[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuklu Köyü Azak Mahallesinde bulunmaktadır. Yaklaşık ebadı 4 metrekaredir, yörede uzun süre yaşayan Ermeniler tarafından el yordamı ile oyulduğu tahmin edilmektedir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dik arazi yapısı olmasına rağmen büyük kısmı fındık bahçesi ve irili ufaklı ormanlardan (gürgen, meşe, yaykın, ham fındık) ve mısır tarlaları oluşturur. Genel olarak her türlü meyve ve sebze yetişmektedir. Köy ortasından ırmak (çay) geçmektedir.

Yaklaşık olarak 7.976 dönüm arazisi mevcut olup, bunun 2000 dönümü fındıklık 3826 dönümü ormanlık. 1800 dönümü tarla, 350 dönüm mera (50 dönüm kadar kayalık kültür dışı arazi) bulunmaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 Yılı Nüfus sayımına göre Çubuklu Köyünde 513 erkek,252 kadın olmak üzere toplam nüfusu765 'dir. Nüfusunun büyük çoğunluğu Ordu Merkez ve İstanbul'a göç vermektedir.

Çubuklu köyü ekonomisi fındık tarımına dayanmaktadır. Çubuklu Köyü Azak Mahallesinde alabalık çifliğide bulunmaktadır. Fındığa oranla az da olsa bunun yanı sıra aile ihtiyacını karşılayacak düzeyde arıcılık ve hayvancılık ile mısır üretimi de yapılmaktadır.Yine aile ihtiyacını karşılayacak düzeyde çeşitli meyve (elma, armut, erik, üzüm gibi) ve sebze üretimleri de yapılmaktadır.

Alt Yapı Bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuklu köyü yolunun neredeyse tamamı steblizedir.Özellikle kışın sert geçtiği günlerde ulaşım zaman zaman aksamaktadır.Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat kullanılmamakla beraber taşımalı eğitim yapılıyor. Köyün bir kısmında içme suyu şebekesi var olmasına rağmen geri kalan içme suyu kaynak sulardan sağlanmaktadır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır yalnız kullanılmamaktadır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.