Çoban'daki yıldızlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste Çoban Takım Yıldızındaki dikkate değer yıldızlar listesi olup, azalan parlaklığa göre sıralanmıştır.

İsim Katalog belirtmeleri Konum Büyüklük Uzaklık Sınıfı Notlar
B F G. HD HIP SA YK par slt
Arcturus α 16 124897 69673 14s 15d 40.35sn +19° 11′ 14.2″ −0.05 −0.31 37 K2IIIp Alramech, Al Simak Al Ramih, Al Simak Lanceator;[1] 4. en parlak yıldız, değişen
ε Boo ε 36 129988 72105 14s 44d 59.25sn +27° 04′ 27.0″ 2.35 −1.69 210 A0 Izar, Mirak, Pulcherrima, Mintek al Aoua, Cingulum Latratoris;[1] ikili yıldız
η Boo η 8 121370 67927 13s 54d 41.12sn +18° 23′ 54.9″ 2.68 2.41 37 G0IV Muphrid, Saak, Ramih al Ramih, Lancea Lanceator[1]
ε Boo ε 36 129989 14s 44d 59.20sn +27° 04′ 27.0″ 2.70 K0 II-III ε Boo sistemi bileşeni
γ Boo γ 27 127762 71075 14s 32d 04.76sn +38° 18′ 28.4″ 3.04 0.96 85 A7IIIvar Seginus, Haris, Menkib al Aoua al Aisr, Humerus Sinister Latratoris;[1] δ Sct değişeni, Vmaks = 3.02m, Vmin = 3.07m, P = 0.290314 g
δ Boo δ 49 135722 74666 15s 15d 30.10sn +33° 18′ 54.4″ 3.46 0.69 117 G8III Princeps.[2]
β Boo β 42 133208 73555 15s 01d 56.79sn +40° 23′ 26.3″ 3.49 −0.64 219 G8III Nekkar, Meres
ρ Boo ρ 25 127665 71053 14s 31d 49.86sn +30° 22′ 16.1″ 3.57 0.27 149 K3III Hemelein Prima
ζ Boo ζ 30 129246 71795 14s 41d 08.92sn +13° 43′ 42.0″ 3.78 0.06 180 A2III çift yıldız
θ Boo θ 23 126660 70497 14s 25d 12.02sn +51° 51′ 06.2″ 4.04 3.22 48 F7V Asellus Primus[3]
υ Boo υ 5 120477 67459 13s 49d 28.70sn +15° 47′ 52.1″ 4.05 −0.33 245 K5IIIvar
λ Boo λ 19 125162 69732 14s 16d 23.18sn +46° 05′ 16.5″ 4.18 1.81 97 A0sh Aulad al Thiba, Xuángē (玄戈)[4]
μ1 Boo μ1 51 137391 75411 15s 24d 29.54sn +37° 22′ 37.1″ 4.31 1.46 121 F0V Alkalurops; çift yıldız
ζ Boo ζ 30 129247 14s 41d 08.90sn +13° 43′ 42.0″ 4.43 A2III
σ Boo σ 28 128167 71284 14s 34d 40.69sn +29° 44′ 41.3″ 4.47 3.52 50 F3Vwvar Hemelein Secunda
π1 Boo π1 29 129174 71762 14s 40d 43.56sn +16° 25′ 05.9″ 4.49 −0.45 317 B9p MnHg ikili yıldız
τ Boo τ 4 120136 67275 13s 47d 16.04sn +17° 27′ 24.4″ 4.50 3.53 51 F7V bir gezegene sahip (b)
ψ Boo ψ 43 133582 73745 15s 04d 26.86sn +26° 56′ 51.6″ 4.52 0.10 250 K2III Nadlat
κ2 Boo κ2 17 124675 69483 14s 13d 28.95sn +51° 47′ 24.0″ 4.53 1.14 155 A8IV Asellus Tertius;[3] ikili yıldız; δ Sct değişeni, Vmaks = 4.50m, Vmin = 4.58m, P = 0.06479 g
ξ Boo ξ 37 131156 72659 14s 51d 23.28sn +19° 06′ 02.3″ 4.54 5.41 22 G8V + K4V BY Dra değişeni, Vmaks = 4.52m, Vmin = 4.67m, P = 10.137 g
ο Boo ο 35 129972 72125 14s 45d 14.50sn +16° 57′ 51.9″ 4.60 0.40 225 K0III
ι Boo ι 21 125161 69713 14s 16d 10.07sn +51° 22′ 01.3″ 4.75 2.38 97 A9V Asellus Secundus;[3] üçlü yıldız; δ Sct değişeni, Vmaks = 4.73m, Vmin = 4.78m, P = 0.027 g
HD 125351 A 125351 69879 14s 17d 59.82sn +35° 30′ 34.1″ 4.80 0.63 223 K1III spektroskopik ikili
W Boo 34 129712 71995 14s 43d 25.37sn +26° 31′ 40.4″ 4.80 −2.38 888 M3III yarıdüzenli değişen, Vmaks = 4.49m, Vmin = 5.40m, P = 25 g
ω Boo ω 41 133124 73568 15s 02d 06.51sn +25° 00′ 29.7″ 4.80 −0.41 359 K4III
12 Boo d 12 123999 69226 14s 10d 23.95sn +25° 05′ 30.6″ 4.82 2.00 120 F9IVw
44 Boo i 44 133640 73695 15s 03d 47.68sn +47° 39′ 14.5″ 4.83 4.30 42 G2V + G2V W UMa değişeni, Vmaks = 4.70m, Vmin = 4.86m, P = 0.267819 g
20 Boo 20 125560 70027 14s 19d 45.32sn +16° 18′ 24.5″ 4.84 1.01 190 K3III
HD 126128 126128 70327 14s 23d 22.74sn +08° 26′ 47.9″ 4.86 0.76 215 A0V
31 Boo 31 6 129312 71832 14s 41d 38.76sn +08° 09′ 42.3″ 4.86 −1.38 576 G8IIIvar
6 Boo e 6 120539 67480 13s 49d 42.82sn +21° 15′ 50.6″ 4.92 −0.34 368 K4III
45 Boo c 45 134083 73996 15s 07d 17.95sn +24° 52′ 10.5″ 4.93 3.46 64 F5V
ν2 Boo ν2 53 138629 76041 15s 31d 46.99sn +40° 53′ 57.7″ 4.98 −0.62 430 A5V
9 Boo 9 121710 68103 13s 56d 34.16sn +27° 29′ 31.9″ 5.02 −1.47 648 K3IIIvar
ν1 Boo ν1 52 138481 75973 15s 30d 55.75sn +40° 49′ 59.0″ 5.04 −2.10 872 K5III
BY Boo 123657 69038 14s 07d 55.75sn +43° 51′ 16.3″ 5.13 −0.64 465 M4.5:III düzensiz değişen, Vmaks = 4.98m, Vmin = 5.33m
HD 134190 134190 73909 15s 06d 16.67sn +54° 33′ 22.6″ 5.24 0.73 260 G8III
φ Boo φ 54 139641 76534 15s 37d 49.55sn +40° 21′ 11.8″ 5.25 1.76 163 G8III-IV
CF Boo 13 123782 69068 14s 08d 17.36sn +49° 27′ 28.9″ 5.26 −0.90 556 M2III düzensiz değişen, Vmaks = 5.20m, Vmin = 5.30m
χ Boo χ 48 135502 74596 15s 14d 29.21sn +29° 09′ 51.2″ 5.28 1.07 226 A2V
15 Boo 15 124679 69612 14s 14d 50.86sn +10° 06′ 03.6″ 5.29 0.82 255 K1III
50 Boo 50 136849 75178 15s 21d 48.61sn +32° 56′ 01.2″ 5.38 0.98 247 B9Vn
33 Boo 33 129002 71618 14s 38d 50.28sn +44° 24′ 16.4″ 5.39 1.49 197 A1V
22 Boo f 22 126661 70602 14s 26d 27.41sn +19° 13′ 36.6″ 5.40 0.68 286 F0m
18 Boo 18 125451 69989 14s 19d 16.22sn +13° 00′ 15.8″ 5.41 3.33 85 F5IV
HD 137704 137704 75572 15s 26d 17.46sn +34° 20′ 09.1″ 5.46 −0.42 489 K4III
HD 131111 131111 72582 14s 50d 29.80sn +37° 16′ 18.5″ 5.47 1.53 200 K0III-IV
BP Boo 140728 76957 15s 42d 50.82sn +52° 21′ 39.0″ 5.48 0.54 317 B9p... α2 CVn değişeni, ΔV = 0.02m, P = 1.30488 g
HD 133392 133392 73634 15s 03d 06.08sn +35° 12′ 20.8″ 5.52 0.89 275 G8III:
14 Boo 14 124570 69536 14s 14d 05.33sn +12° 57′ 34.5″ 5.53 2.92 108 F6IV
32 Boo 32 129336 71837 14s 41d 43.62sn +11° 39′ 39.4″ 5.55 0.19 385 G8III
HD 137071 137071 75257 15s 22d 37.37sn +39° 34′ 53.4″ 5.56 −3.99 2650 K4III
HD 118889 118889 66640 13s 39d 34.68sn +10° 44′ 46.7″ 5.57 1.93 175 F0V
24 Boo g 24 127243 70791 14s 28d 38.09sn +49° 50′ 41.9″ 5.58 0.70 308 G3IV
47 Boo k 47 133962 73841 15s 05d 25.89sn +48° 09′ 03.2″ 5.59 1.08 260 A1V
2 Boo 2 119126 66763 13s 41d 02.36sn +22° 29′ 45.0″ 5.63 0.66 322 G9III
HD 132254 132254 73100 14s 56d 22.94sn +49° 37′ 44.4″ 5.63 3.65 81 F7V
40 Boo 40 132772 73369 14s 59d 36.97sn +39° 15′ 54.8″ 5.64 2.13 164 F1III-IV
HD 136729 136729 75043 15s 20d 05.14sn +51° 57′ 30.6″ 5.65 1.58 213 A4V
46 Boo b 46 134320 74087 15s 08d 23.78sn +26° 18′ 04.3″ 5.67 0.12 420 K2III
39 Boo 39 131041 72524 14s 49d 41.36sn +48° 43′ 14.0″ 5.68 1.44 229 F6V+...
7 Boo 7 121107 67787 13s 53d 12.95sn +17° 55′ 58.3″ 5.71 −0.90 683 G5III
HD 118508 118508 66417 13s 36d 59.10sn +24° 36′ 47.9″ 5.72 −0.23 505 M2III
HD 129846 129846 72012 14s 43d 44.44sn +40° 27′ 33.1″ 5.72 −1.21 793 K4III
HD 132146 132146 73166 14s 57d 11.68sn +16° 23′ 17.3″ 5.72 −0.67 617 G5III:
1 Boo 1 119055 66727 13s 40d 40.50sn +19° 57′ 20.4″ 5.73 0.89 303 A1V
CH Boo 128333 71280 14s 34d 39.66sn +49° 22′ 05.6″ 5.74 −1.16 782 M1III düzensiz değişen, ΔV = ~0.04m
HD 128902 128902 71568 14s 38d 12.67sn +43° 38′ 31.4″ 5.74 −1.99 1144 K2III
10 Boo 10 121996 68276 13s 58d 38.93sn +21° 41′ 46.8″ 5.76 −0.08 480 A0Vs
38 Boo h 38 130945 72487 14s 49d 18.68sn +46° 06′ 59.0″ 5.76 2.41 153 F7IVw Merga
HD 139798 139798 76568 15s 38d 16.14sn +46° 47′ 52.8″ 5.76 2.99 117 F2V
EK Boo 130144 72208 14s 46d 06.00sn +15° 07′ 54.3″ 5.78 −1.44 908 M5III düzensiz değişen, ΔV = ~0.38m
HD 130917 130917 72552 14s 49d 58.39sn +28° 36′ 57.0″ 5.80 1.02 295 A4V
HD 134335 134335 74096 15s 08d 35.56sn +25° 06′ 31.1″ 5.82 −0.15 510 K1III
HD 128998 128998 71573 14s 38d 15.21sn +54° 01′ 24.2″ 5.83 0.24 428 A1V
CY Boo 125180 69829 14s 17d 28.44sn +15° 15′ 48.1″ 5.84 −1.62 1012 M3III = 101 Vir; yarıdüzenli değişen, Vmaks = 5.74m, Vmin = 5.90m, P = 23 g
HD 139906 139906 76594 15s 38d 34.20sn +50° 25′ 24.1″ 5.84 0.54 374 G8III
HP Boo 130948 72567 14s 50d 15.72sn +23° 54′ 42.4″ 5.86 4.59 58 G2V BY Draconis değişeni, ΔV = 0.03m, P = 7.85 g
π2 Boo π2 29 129175 14s 40d 43.90sn +16° 25′ 04.0″ 5.88 A6V π Boo sistemi bileşeni
HD 128750 128750 71571 14s 38d 14.01sn +18° 17′ 54.7″ 5.90 0.64 367 K2III:
HD 131951 131951 73087 14s 56d 13.24sn +14° 26′ 46.6″ 5.90 −0.22 547 A0V
26 Boo 26 127739 71115 14s 32d 32.62sn +22° 15′ 35.9″ 5.91 2.35 168 F2IV
HD 129153 129153 71759 14s 40d 42.36sn +13° 32′ 03.7″ 5.93 2.30 173 F0V
4 G. Boo 4 126200 70384 14s 24d 00.88sn +08° 14′ 38.4″ 5.94 0.58 384 A3V Algol değişeni
3 Boo 3 120064 67239 13s 46d 43.33sn +25° 42′ 08.6″ 5.97 1.36 272 F6IV-V
CN Boo 124953 14s 16d 04.20sn +18° 54′ 43.0″ 5.98 A8III δ Sct değişeni, ΔV = 0.03m, P = 0.04 g
1 G. Boo 1 122365 68498 14s 01d 20.41sn +08° 53′ 41.7″ 5.98 1.25 288 A2V
HD 135438 135438 74561 15s 14d 06.01sn +31° 47′ 16.5″ 5.98 −0.29 585 K5
HD 127726 127726 71094 14s 32d 20.27sn +26° 40′ 38.4″ 6.00 1.74 232 A7Vn
DE Boo 131511 72848 14s 53d 24.04sn +19° 09′ 08.2″ 6.00 5.69 38 K2V RS CVn değişeni, Vmaks = 5.97m, Vmin = 6.04m, P = 10.39 g
HD 121980 121980 68279 13s 58d 39.95sn +14° 38′ 57.9″ 6.01 −0.05 531 K5III
HD 128198 128198 71277 14s 34d 38.52sn +36° 37′ 34.2″ 6.02 −0.19 568 K5III
HD 134064 134064 74000 15s 07d 20.34sn +18° 26′ 31.0″ 6.03 1.66 244 A3V
HD 127304 127304 70892 14s 29d 49.68sn +31° 47′ 28.2″ 6.06 0.91 349 A0Vs
HD 137390 137390 75369 15s 24d 05.13sn +45° 16′ 15.7″ 6.07 0.22 482 K2III
HD 120934 120934 67714 13s 52d 18.39sn +12° 09′ 54.6″ 6.10 1.11 325 A1V
HD 119584 119584 66992 13s 43d 45.13sn +22° 42′ 01.8″ 6.12 −0.63 731 K4III
HD 132029 132029 73068 14s 55d 58.63sn +32° 18′ 00.3″ 6.12 1.21 313 A2V
HD 135530 135530 74571 15s 14d 10.29sn +42° 10′ 17.2″ 6.12 −1.32 1003 M2III
HD 129132 129132 71729 14s 40d 21.88sn +21° 58′ 32.8″ 6.13 1.01 344 G0V
HD 124186 124186 69316 14s 11d 15.14sn +32° 17′ 44.9″ 6.14 0.79 383 K4III
HD 136751 136751 75093 15s 20d 41.65sn +44° 26′ 04.7″ 6.14 2.49 175 F4IVs
HD 130025 130025 72139 14s 45d 20.58sn +18° 53′ 05.7″ 6.15 0.24 495 K0
HD 130603 130603 72412 14s 48d 23.41sn +24° 22′ 00.3″ 6.15 1.61 264 F2V
HD 130817 130817 72469 14s 49d 06.93sn +37° 48′ 39.3″ 6.15 3.09 134 F2V
HD 138213 138213 75770 15s 28d 44.41sn +47° 12′ 05.4″ 6.15 0.32 479 Amvar...
HD 119288 119288 66860 13s 42d 12.98sn +08° 23′ 19.0″ 6.16 3.39 117 F3Vp
HD 121560 121560 68030 13s 55d 50.17sn +14° 03′ 23.3″ 6.16 4.24 79 F6V
HD 134323 134323 74121 15s 08d 53.54sn +13° 14′ 06.2″ 6.16 −0.10 582 G6V:
HD 122563 122563 68594 14s 02d 31.96sn +09° 41′ 10.6″ 6.18 −0.94 867 F8IV son derece metal-fakir dev
HD 125349 125349 69818 14s 17d 21.16sn +51° 18′ 26.6″ 6.19 1.15 331 A2IV
5 G. Boo 5 126271 70414 14s 24d 18.34sn +08° 05′ 05.4″ 6.19 0.95 363 K4III
HD 135402 135402 74514 15s 13d 35.59sn +38° 15′ 53.3″ 6.19 0.54 439 K2III:
HD 126141 126141 70310 14s 23d 06.92sn +25° 20′ 16.9″ 6.22 3.46 116 F5V
HD 127065 127065 70762 14s 28d 16.46sn +36° 11′ 49.3″ 6.22 −1.07 937 K0III
11 Boo 11 122405 68478 14s 01d 10.53sn +27° 23′ 11.6″ 6.23 1.14 340 A7III
HD 124755 124755 69569 14s 14d 23.57sn +41° 31′ 08.5″ 6.23 2.98 146 K3III:
2 G. Boo 2 122744 68687 14s 03d 36.79sn +07° 32′ 46.4″ 6.25 0.64 432 G9III
HD 125040 125040 69751 14s 16d 32.93sn +20° 07′ 19.5″ 6.25 3.71 105 F8V
HD 122742 122742 68682 14s 03d 32.30sn +10° 47′ 15.1″ 6.27 5.17 54 G8V
HD 130084 130084 72124 14s 45d 13.68sn +32° 47′ 18.6″ 6.27 −1.11 976 M1III
HD 126597 126597 70517 14s 25d 29.15sn +38° 23′ 35.2″ 6.28 −0.13 625 K2III:
HD 132879 132879 73464 15s 00d 52.28sn +22° 02′ 44.1″ 6.29 −1.19 1022 K0
HD 125406 125406 69862 14s 17d 49.21sn +48° 00′ 07.5″ 6.32 2.07 231 F5
HD 128093 128093 71243 14s 34d 11.63sn +32° 32′ 04.1″ 6.32 3.20 137 F5V
HD 125642 125642 70029 14s 19d 47.72sn +38° 47′ 38.7″ 6.33 0.65 447 A2V
HD 134493 134493 74083 15s 08d 19.54sn +50° 03′ 18.0″ 6.33 0.77 423 K0III
BX Boo 133029 73454 15s 00d 38.73sn +47° 16′ 38.7″ 6.35 0.53 477 B9p SiSrCr α2 CVn değişeni, Vmaks = 6.33m, Vmin = 6.41m, P = 2.88813 g
HD 134044 134044 73941 15s 06d 35.19sn +36° 27′ 21.5″ 6.35 4.00 96 F8V
HD 122443 122443 68516 14s 01d 36.84sn +17° 40′ 06.9″ 6.36 −4.98 6037 G5
HD 127334 127334 70873 14s 29d 36.68sn +41° 47′ 47.2″ 6.36 4.50 77 G5V
HD 124713 124713 69592 14s 14d 40.94sn +21° 52′ 24.3″ 6.38 2.53 192 A7V
HD 125111 125111 69735 14s 16d 24.38sn +39° 44′ 40.9″ 6.38 2.96 157 F2IV
HD 126307 126307 70385 14s 24d 01.98sn +27° 24′ 47.5″ 6.39 −1.89 1475 K4III
HD 127986 127986 71168 14s 33d 20.27sn +36° 57′ 33.1″ 6.39 2.07 238 F8IVw
HD 128402 128402 71406 14s 36d 06.88sn +23° 15′ 01.1″ 6.39 1.08 377 K0
HD 129430 129430 71857 14s 41d 54.24sn +21° 07′ 25.3″ 6.40 0.58 475 G8III
HD 131473 131473 72846 14s 53d 23.36sn +15° 42′ 18.4″ 6.41 2.96 160 F6III
HD 119784 119784 67104 13s 45d 13.47sn +10° 19′ 31.5″ 6.42 1.14 371 K2
HD 124678 124678 69585 14s 14d 35.66sn +13° 58′ 30.9″ 6.45 0.51 502 K2
HD 125658 125658 70051 14s 20d 08.67sn +30° 25′ 44.9″ 6.45 1.76 283 A5III
HD 118839 118839 66594 13s 39d 02.31sn +18° 15′ 55.3″ 6.46 −0.31 738 K3III
HD 125632 125632 69958 14s 18d 55.93sn +54° 51′ 49.6″ 6.47 1.42 334 A5Vn
HD 135944 135944 74690 15s 15d 50.68sn +50° 56′ 18.8″ 6.47 2.56 197 G5
HD 118660 118660 66522 13s 38d 07.86sn +14° 18′ 07.1″ 6.49 2.21 234 A9Vs
HD 131040 131040 72508 14s 49d 32.37sn +51° 22′ 28.2″ 6.49 2.93 168 F5IV
HD 125076 125076 69704 14s 16d 02.41sn +45° 33′ 58.0″ 6.50 1.00 410 K0
CI Boo 126009 70236 14s 22d 14.03sn +29° 22′ 11.9″ 6.50 −0.19 709 MIII düzensiz değişen, Vmaks = 6.23m, Vmin = 6.57m
HD 132145 132145 73156 14s 57d 03.61sn +21° 33′ 19.7″ 6.50 0.83 444 A1V
μ2 Boo μ2 51 137392 75415 15s 24d 30.97sn +37° 20′ 49.5″ 6.51 3.65 122 G1V μ Boo sistemi bileşeni
κ1 Boo κ1 17 124674 69481 14s 13d 27.75sn +51° 47′ 16.4″ 6.62 2.73 196 F1V κ Boo sistemi bileşeni
HD 128311 128311 71395 14s 36d 00.56sn +09° 44′ 47.5″ 7.48 6.38 54 K0V iki gezegene sahip (b & c)
HD 136418 136418 74961 15s 19d 06.18sn +41° 43′ 59.5″ 7.88 2.74 347 G5III bir gezegen (b)
HD 131496 131496 72845 14s 53d 23sn +18° 14′ 07″ 7.96 359 K0 bir gezegen (b)
HD 132406 132406 73146 14s 56d 54.65sn +53° 22′ 55.8″ 8.45 4.19 231 G0V bir gezegen (b)
HD 132563 B 132563 14s 58d 21sn +44° 02′ 36″ 9.47 313 bir gezegen (HD 132563 B b)
WASP-14 14s 33d 06.3549sn +21° 53′ 40.978″ 9.745 3.725 521.6 F5V bir geçiş gezegeni WASP-14b
BD+36°2593 15s 19d 57.93sn +36° 13′ 46.8″ 11.2 3.6 1010 F bir geçiş gezegeni HAT-P-4b
R Boo 128609 71490 14s 37d 11.70sn +26° 44′ 10.0″ 11.70 3.16 1664 M4e Mira değişeni, Vmaks = 6.0m, Vmin = 13.3m, P = 223.11 g

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]